Madridi Real kohtub võõrsil Schalke 04-ga.Foto: JAVIER SORIANO
Meistrite liiga blogi
18. veebruar 2015, 10:27

Toomas Vara | Enamus Madridi Reali fänne on korralikud inimesed, mõned on Hiiumaalt (2)

Jalgpalli Meistrite liiga 1/8-finaalide eilne avalöök väravate rohkusega ei hiilanud – Pariis Saint-Germain, Londoni Chelsea, Müncheni Bayern ja Donetski Šahtar suutsid kamba peale lüüa vaid kaks väravat. Kas täna läheb paremini?

Viasat Sport Baltic: Schalke 04 – Madridi Real

Madridi Reali fänne on Eestis väga palju. Enamus neist on korralikud inimesed, mõned on Hiiumaalt. Samas ma ei tunne isiklikult mitte ühtegi Schalke fänni. Aga kui tahate seltskonnas elevust tekitada ja uute inimestega tuttavaks saada, siis poetage keset mõnd kultuurset vestlust lause "Mulle meeldib Schalke 04" (selleks, et asi hästi töötaks tuleb see välja öelda korraliku saksa täiskasvanute filmi hääldusega ja lõpus kenasti "nul fi:e(r)").

Tean sellist veidrat fakti tänu sellele, et üks tuntud Saaremaa firmajuht, kelle nime ma diskreetsusest ei nimeta, aga hüüdnimi on tal Kapoone, sai just nii tuttavaks esimese tütarlapsega oma elus (nüüd on neiust saanud tema naine ja lapse ema). See tõestisündinud lugu näitab, et sellel klubil on meie väikesaarte arengus eriline koht.

Kui Schalke on kaudu keerulisi radu saanud hakkama iibe tõstmisega kauges Eestis, siis 10-kordse Meistrite Liiga võitja Reali alistamine kodusel Veltins Arenal võiks tunduda täiesti jõukohase ülesandena, kas pole? Igatahes nii arvab peatreener Roberto Di Matteo, kes lubas, et kodumeeskond läheb Hispaania suurklubi vastu võitma.

Ja miks mitte? Alles 2 nädalat tagasi mängiti näiteks ühe teise Euroopa suurklubiga Münchenis 1:1 viiki, nii et tegemist pole vaid pressikonverentsil ajakirjanike hullutamisega. Arvan, et Bundesligas hetkel 4.-5. kohal (koos Augsburgi ja Ragnar Klavaniga, muuseas) oleval Schalkel on põhjust enesekindluseks piisavalt, aga tähtis on vältida aasta tagasi toimunut, kus samamoodi 16 parema hulgas kokku saadi ja siis sõitis Ronaldo & co Gelsenkirchenist koju 6:1 võiduga.

Di Matteo on sellest mängust kindlasti omad järeldused teinud ja selleks, et endale korduskohtumiseks võimalusi jätta läheb ilmselt mängima veidi kinnisemalt kui seda aasta tagasi Jens Kelleri käe all tehti.

Real oma stiili arvatavasti ei muuda ja läheb ründama, aga nagu teame pole tiitlikaitsjate hoog viimasel ajal just kõige eeskujulikum, sest a) eelviimases La Liga voorus suudeti linnanaabri Atletico vastu kaotada lausa 0:4, b) Cristiano Ronaldo pole skoorinud juba enamvähem täpselt kuu aega ja c) Gareth Bale´i tundub vaevavat koduigatsus või miskit.

Ennustan, et Di Matteo poolt sisse viidud kolme keskkaitsja (Nastasic-Matip-Höwedes) ja wing-back´idega kaitseliin suudab suurema osa ajast Reali rünnakuid taltsutada, aga ühe lööb näiteks Karim Benzema siiski ära. Real võidab 1:0.

TV6: FC Basel – FC Porto

Kõik ülejäänud 16 parema hulka pääsenud klubid kogusid alagrupis rohkem punkte kui FC Basel. 2 võitu, 1 viik ja 3 kaotust andsid kokku vaid 7 punkti. Aga alagrupis, kus domineeris Madridi Real (6-st mängust 6 võitu, väravate vahega 16:2), sellest piisas, sest Inglise suurklubi FC Liverpool ja Bulgaaria meister Razgradi Ludogorets mängisid veel kehvemini.

Ja n.ö. möödaminnes võitsid Šveitsi meistriklubi mängijad nende alagrupimängudega endale päris palju poolehoidjaid. Meenutame kasvõi noori ründajaid – eelmisel nädalal 18-aastaseks saanud Kameruni poiss Breel Embrolo või 20-aastane Paraguay noormees Derliz Gonzalez. Need mehed mängivad täna aasta pärast kindlasti suurtes ja veel suuremates klubides.

FC Porto ei kaotanud alagrupis mitte ühtegi mängu. Mis tähendab, et kuigi nende alagrupp ei olnud just kõige nimekam, siis igal juhul mängiti ka võõral väljakul hästi. Kuue mänguga löödi vastastele 16 väravat.

Baseli peatreener Paulo Sousa meenutas enne mängu vana jalgpallitõde, et parim kaitse on rünnak, ja lubas seekord vastastele neid alagrupist edasi viinud edukale ründemängule pidurid peale panna. Ja miks mitte? Viimati kui omavahel kohtuti 2012-2013 Meistrite Liiga alagrupis, siis võitis kodumeeskond 3:0.

Aga Baseli kaitsjad peavad arvestama, et Porto kolumbialasest ründaja Jackson Martinez on uskumatult heas hoos. Alagrupis viie mänguga 5 väravat, koduse liigas 21 mänguga 16, on päris muljetavaldav tulemus.

Ennustan, et selles mängus lüüakse suhteliselt palju väravaid. Mäng lõppeb Baseli võiduga. 3:2. Või 4:2. Või vastupidi.

Igatahes on Meistrite Liiga otsustavad mängud nüüd täiega käima läinud. Nautigem neid kõigi oma meeltega: Thirteen Senses "Into The Fire":