Korvpall
19. veebruar 2015, 07:00

Kalev/Cramo mängujuht Scott Machado ja tsenter Frank Elegar on leidnud suurepärase klapi

ÕHTULEHE VIDEO | Scott Machado ja Frank Elegar: Kalev/Cramo dünaamiline duo (4)

Möödunud nädala Venemaa turneelt ajaloolise kahe võiduga koju saabunud Kalev/Cramo dünaamilise duo Scott Machado ja Frank Elegari lemmikkombinatsioon ehk alley-oop on korvpallisõpru lõbustanud juba hooaja algusest, aga viimaste kaunite esituste taustal on aina selgemaks saanud, et kahe New Yorgist pärit mehe koostöö on mitte ainult efektne, vaid ka efektiivne.

Hea näide oli laupäevane Ühisliigas saadud võit Krasnojarski Jenissei vastu, kus vastaste aeglane kaitse ei suutnud esmalt takistada Machado-Elegari alley-oope ja seejärel lasti mõlemal hulgaliselt punkte visata ka üks-ühele situatsioonides. Nii oli Kalevil võimalik väärtuslik võit võtta ka ilma suurepärase viskepäevata. Protokoll näitas tõde: Machado 28 punkti ja 9 resultatiivset söötu, Elegar 29 punkti ja 16 lauapalli.

Hea klapp ei teki tühjast kohast. Mängujuht Machado ja tsenter Elegar tunnevad üksteist juba aastaid ja nii pole ime, et nad platsil ja väljaspool seda suurepäraselt läbi saavad. "Kasvasime mõlemad üles New Yorgis, Scott on Queensist ja mina Bronxist. Linn on hiiglaslik, aga korvpalli mõttes teavad kõik kõiki. Ma ei mänginud Scottiga koos, aga tema vastu küll," meenutab Elegar. Muu hulgas on nad mõõtu võtnud ka tänavakorvpalli mekas Rucker Parkis.

Kauni lahenduse sünd

Mis on aga duo firmanumbri ehk alley-oopi (maakeeli: üks mängija "riputab" palli korvi kohale ja teine ajastab hüppe nii, et saaks mänguvahendi otse õhust korvi suruda) saladus? Asi pole vaid selles, et Machado on osav söötja ja Elegar kerkib õhku nagu tal oleks ketside sees vedrud.

Tegelikult on see tihti Kalevi rünnakute eelistatuim lõpetamise viis, mida osad meeskonnad üritavad meeleheitlikult takistada. "Pärast iga katet, mida Frank mulle pakub, teeb ta alati kaks kiiret sammu. Nüüd on kaitsjal valida, kas jääda minu peale või minna Franki juurde. Kui ta jääb mind katma, proovin talle söödu anda, sest Franki mees ei tea tavaliselt üldse, mida teha. Kas alley-oop õnnestub või mitte, sõltub nüüd sellest, kas veel üks kaitsja tuleb nurgast Franki segama või mitte. Kui selleks on lühike mees, ei pruugi veel hullu olla, aga kui on pikk, siis ma ei hakka söötu andmagi," selgitab Brasiilia juurte ja kodakondsusega Machado põhjalikult koostöö loogika lahti.

Mainitud Jenissei kartis rohkem aga Kalevi kaugviskeid ja seega jäi Machadole ja Elegarile lustimiseks kõvasti ruumi. Taoline alley-oopi duo on Eesti klubikorvpalli ajaloos üsna erakordne, sest tehniliselt üpris keerukat elementi näeb siinpool Atlandi ookeani mitte just väga tihti. Kahele kalevlasele paistab see aga nagu lapsemäng.

"Kui keskmängija on nii atleetlik kui Frank, loob see mulle palju rohkem võimalusi. Alley-oop on hea lisavariant, aga tihti piisab ka lihtsast põrkesöödust, mida ma annan n-ö tavalistele mängijatele," kinnitab Machado. 185 cm pikkune mängujuht tõdeb, et nii mugavat partnerit pole tal väljakul aastaid olnud.

Kolmandat hooaega Kalev/Cramo värve kandev Elegar möönab, et ka tema elu on Machado tulek lihtsamaks teinud. "Varasematel aastatel pole meil nii head söötjat olnud, kes suudaks mu võimeid esile tuua."

Kogu meeskond on vabam

Kalev/Cramo mõistes vana olija Elegar oskab ka rääkida, et peale rohkemate võitude on meeskonnal sel aastal ka üldiselt parem sisekeemia. Edu liidab. "Varasemast rohkem oleme ühiselt väljas käinud. Sööme õhtust, võtame mõned õlled, et mõtteid korvpallilt pisut eemale juhtida. Hoolimata vigastustest ja mõnedest rasketest kaotustest oleme sel aastal suutnud kehvadest perioodidest hõlpsamini üle saada."

Täna võtab Kalev/Cramo kodus vastu hiidklubi Moskva CSKA. Kui põlvehädaga kimpus olev Machado suudab platsile tulla, siis näeb kindlasti tandemi esituses ka ilukorve. CSKA vastu nendest võiduks ilmselt ei piisa, aga laiemas plaanis pole tegu vaid šõuga, nagu ekslikult arvatakse, vaid ühe edu alusega.