Kas kodusel Otepää MK-etapil veerandfinaalist välja jäänud Peeter Kümmel suudab Rootsis lootused täita? Foto: Aldo Luud
Falun 2015
19. veebruar 2015, 07:00

Faluni MMile annavad avapaugu klassikasprindid

Sprinditreener Christoph Schmidi eesmärk: veerandfinaali kaks meest ja üks naine!

Nädal enne MM-starti ­šokeerisid Eesti suusaspritnerid toetajaid: MK-etapil lõpetati seitsmendas ja ­kaheksandas kümnes. Kas Falunis õnn pöördub?

Eesti suusasprinterite aasta tähtsaim tuleproov toimub täna, kui Falunis ollakse MMi avapäeval stardis klassikasprindis. Suurvõistluseks timmiti vormi Otepääl ning parima seisundi saavutamiseks turgutas esinumber Peeter Kümmel ühtlasi organismi alpimajas. See tõi sprindi­koondise šveitslasest peatreeneri Christoph Schmidi sõnul aga läbikukkumise ­Östersundi MK-etapil.

"Sportlased, kes pole harjunud kõrgmäestikus treenima, maksid selle eest MK-etapil lõivu, aga eesmärk oli olla valmis MMiks, mitte Östersundiks. See oli meie jaoks lihtsalt võistlussimulatsioon ja kõva trenn. Treeningutel on kõik väga hästi sujunud ja sportlaste vorm peaks olema korralik," usub ta hoolealustesse.

Mitte halb vorm, vaid halb planeerimine

Ka Kümmel, kes pärast 70. kohaga lõpetanud võistlust sõnas Posti­mehele, et "Võitis sport, kaotas Peeter Kümmel", on veendunud, et asi polnud halvas vormis, vaid asjade kokkulangemises.

"Miski ei klappinud, kogu koondisega läksime alt. Ega midagi siin teha ei anna, loodame, et mõnikord muutuvad halvad asjad headeks. Homme (täna-toim) näitab iga mees oma tõelist palet!" sõnas ta.

Falunis võisteldakse Lugneti suusastaadionil, mis on maailma suusaajaloo üks tähelepanuväärsemaid võistluskeskusi. Jaanuari alguses samal trassil Skandinaavia karikaetapil 21. koha saanud Kümmel sõnas, et suuri muudatusi tehtud pole. "Kurvid on paremad, pind lamedam. Ikkagi on see tehniline rada, laskumised suurte kurvidega. Kosmeetilised muudatused teda kergemaks ei teinud," kirjeldas ta.

Soe ilm võib rada muuta

Suuri muudatusi võib teha aga ilm – kui eile oli Falunis neli soojakraadi, siis täna lubati isegi seitse soojapügalat! Määrdemeistritele on seega kõvasti peamurdmist.

"Kui olud on samasugused kui täna (eile – toim), siis pole hullu. Aga kui rada tehakse väga vara valmis ja see sulab, muutub iga võistlejaga seis kehvemaks ja teeb ka (Kümmelile - toim) olukorra keerulisemaks," selgitas Schmid, et suur kere võib esisprinterile peavalu põhjustada.

Kümmel loodab veel rajameistritele: "Kui rada soolatakse ja pressitakse kinni, siis tuleb kiire ja jäine rada, mis oleks mulle sobilik, kuna olen kaalult raskem mees. Kui aga ei soolata, siis on oodata, et rada muutub pehmeks."

Peale Kümmeli on täna pärastlõunal sprinteritest stardis MMil debüteerivad Marko Kilp ja Siim Sellis ning Raido Ränkel, Piret Pormeister ja Heidi Raju.

"Minu soov oleks, et kaks meest ja üks naist pääseks veerandfinaali. Sealt edasi sõltub juba sõidu koosseisust, aga kui kõik töötab, siis peaks Peeter ka järgmisesse ringi jõudma," on Schmid veendumusel, et suurvõistlustel poolehoidjad pettuma ei pea.

Sel hooajal neljal MK-etapil veerandfinaali pääsenud, kuid sinna pidama jäänud Kümmel lubas fännide nimel lahingu anda. "Mul oleks hea meel, kui kvalifikatsioonis saaks 15 hulka sõita. See on juba alus finaali pääsu eest võitlemiseks. Püüan endast parima anda, et televaatajatel ka midagi vaadata oleks!"