STAAR: 178 cm pikkune Courtney Fortson jõudis kõikjale, sealhulgas palli pealt suruma - ta kogus kolmikduubli! Foto: Aldo Luud
Korvpall
19. veebruar 2015, 07:00

Tartu Rocki päästnuks vaid uus hull viskepäev (1)

Tartu Ülikool/Rocki korvpallimeeskonna lootus jõuda EuroChallenge sarjas teist aastat järjest play-off’i sai eile kodusaalis lõpu, kui Saraatovi Avtodorile jäädi alla 68:91. Võitmiseks läinuks vaja uut samasugust viskepäeva, mis tõi kuu aega tagasi Venemaal sama meeskonna üle võidu.

Aga mitte ainult. Nii mängijad kui ka peatreener Gert Kullamäe tõdesid, et kõige hullem oli kolossaalne 22:52 allajäämine lauavõitluses ("Ma ei mäleta, et meile oleks mõnes elemendis nii julmalt ära tehtud!"). Ning lõpuks, vastaste lühike välk Courtney Fortson säras täiega jõudes kolmikduublini: 30 punkti, 13 korvisöötu, 12 lauapalli!

Fortson oli pressikonverentsil enesekindlus ise. "Tunnen end hästi, sest kindlustasime veerandfinaalikoha. Tore, et kaaslased usaldasid palli minu kätte, sest ma ei suutnud eksida ja olin väga enesekindel. Eelmises kohtumises Rockiga polnud ma piisavalt agressiivne ja söötsin liiga palju. Täna otsustasin, et viskan rohkem peale, ükskõik, mis ka ei juhtuks," lausus üle kümne korvisöödu andnud mees…

"Tänane viskeprotsent (kolmepunktivisetel 8/27 – toim) polnud selline, millega Saraatovi-taolist meeskonda võita," tõdes Gert Dorbek. "Vastane on tegelikult ju rünnaku-, mitte kaitsemeeskond. Saime vabalt visata küll. Kui läinuks neli-viis kolmest rohkem sisse, olnuks ilmselt teine pilt. Aga andkem au, nad mängisid hästi, võitmiseks tulnuks teist korda sada ära panna."

Rocki trumbid ei toiminud

Rock alustas hästi ja võitis esimese veerandaja vastaste 8 pallikaotuse abil 23:18. Kui Saraatov edaspidi enam kingitusi ei teinud, lõi nende kõrgem mänguklass välja igas elemendis, külalised tegid veerand tunniga 39:15 spurdi, tabloo näitas 57:38 ja mängu saatus oli sisuliselt otsustatud.

"Vastane tuli peale teise häälestusega kui kodus. Teisel veerandajal andsime kaitselauast ära ridamisi palle, lisaks tekkis üks kehv periood rünnakul," tõdes Kullamäe.

Saraatovi peatreener Sergei Mokin märkis, et pärast raskeid Ühisliiga mänge on neil pigem probleem olnud eurosarja kohtumisteks taastumise, mitte enda motiveerimisega. Tartusse tuldi otse Peterburist, kus pühapäeval jäädi alla sealsele Zenitile. "Meil on olnud vigastusi ja gripilaine. Aga saime kaks mänguvaba päeva suutsime täna teisest veerandajast alates Tartule oma mängu peale suruda ja see otsustas asja," rääkis Mokin.

Kullamäe lisas, et Rocki trumbid ei toiminud. Ning kui Saraatovis saadi 178 cm pikkuse Fortsoniga veel kuidagi hakkama, siis kodus enam üldse mitte. "Kui korvi all seisavad Fessenko-taolised mehed ees, siis olgem ausad, sealt me mängu ära ei teeks. Seega peame edukaks mängimiseks olema tagant täpsed. Meie pikad eelistavad ka pigem alt välja tulla," arutles peatreener.

Rockil jääb eurosarjas pidada veel üks mäng, 24. veebruaril võõrustatakse kodus Den Boschi. Et mängus on vaid alagrupi kolmas koht, mitte enam edasipääs, kavatseb Kullamäe anda palju mänguaega Saimon Suttile: "Samas pean arvestama, et kaks päeva hiljem peame Balti liiga esimese veerandfinaalmängu Liepajaga. Kindlasti soovime riigi pidupäeval eurosarja korralikult lõpetada, kuid tolle nädala pikem eesmärk on Balti liiga."