KES KELLELE PLAKSUTAB?: Judovõistluse korraldaja Rain Arukaevu ütleb, et aplodeeris ilusa heite peale, mis sest, et see tehti Eesti sportlase vastu. Tagajärjeks oli kaotaja isa kallaletung. Kõigele lisaks lõi keegi katki tema auto peegli.Foto: Mati Hiis
Eesti uudised
19. veebruar 2015, 07:00

MADIN MAADLUSMATI KÕRVAL: lapsevanem läks poja kaotuse jä rel vastasele aplodeerinud judovõistluse korraldajale kallale

"Ta karjus, et lõikab mu tükkideks!" (152)

"Ta karjus mulle, et lõikab mu tükkideks," meenutab rahvusvahelise judovõistluse korraldaja Rain Arukaevu šokeerivat vahejuhtumit, kus ühe võistleja isa tuli talle vastasele aplodeerimise pärast kallale. Paar päeva hiljem lõi keegi puruks Arukaevu auto peegli. 

Ülemöödunud laupäeval peeti rahvusvahelist judo meistrivõistlust "Tallinn Judo Cup 2015". Ürituse korraldaja Rain Arukaevu sõnul on see üks prestiižikamaid Skandinaavia võistlusi, mis hiilgab nii rahvusvaheliste osalejate poolest kui ka kogu maailmas jälgimisega. Arukaevu korraldab seda üritust Eestis juba kaheksandat aastat.

"Ebameeldivaid intsidente pole meil siiamaani olnud," ütleb Arukaevu ja kirjeldab, kuidas ühe Eesti võistleja lapsevanem talle keset võistlust kallale tuli: "Seisin parasjagu mati kõrval ja jälgisin Eesti poolel võistleva Aslanbeg Puhmi ja Soome poisi matši. Ühel hetkel olid mõlemad viigiseisus, kuid soomlase heide osutus otsustavaks. Plaksutasin, sest see oli ilus heide," kirjeldab Arukaevu sündmuste käiku.

Tema aplodeerimist märkas aga Eesti poisi treener Vladimir Stepanjan. "Ta röökis mulle: mida sa teed! Kelle poolt sa oled! Mina plaksutasin puhtalt ilusa heite peale, sest ma elan kaasa heale spordile ja see ei sõltu võistlejate rahvuslikust taustast. Soomlane tegi ju otsustava heite ja võitis õigusega," selgitab Arukaevu oma reaktsiooni.

Isa märkas treeneri viha

Treener Stepanjani ja Arukaevu sõnavahetust märkas aga eemalt ilmselt ka soomlasele kaotanud Aslanbeg Puhmi isa.

"Mäletan, et jalutasin pärast matši sealt ära ja järsku lõi keegi mind selja tagant rusikaga. Järgmisel hetkel olin juba kaitse­asendis," räägib Arukaevu, kelle sõnul oli rünnak šokk nii talle kui ka pealtvaatajatele, kelle seas oli palju välismaalasi.

"Lapsevanem hakkas vene keeles ropendama. Ma ütlesin talle, et rahunegu maha, aga tema karjus, et lõikab mu tükkideks," räägib Arukaevu.

Samal ajal asus rünnakule ka Puhmi sugulane või peretuttav, kes koos poisi isaga oli võistlust jälginud. Kahte meest korraga Arukaevu enam tõrjuda ei suutnud ning nüüd hüppasid tema kaitseks välja ka teised publiku seas olnud inimesed.

"Mind tuli kaitsma üks klubi loojaid, kellele see sugulane virutas rusikaga vastu vahtimist nii, et too lendas kolm või neli meetrit eemale. Kähmlust tuli takistama nüüd veelgi enam pealtvaatajaid ja treenereid ja kuidagi saadi olukord kontrolli alla," räägib Arukaevu, kes on ebameeldivast intsidendist nii solvunud, et lubab Tallinn Cupi korraldamise lõpetada.

"See oli ikka väga piinlik lugu. Oleme saatnud juhtumi judo­liidu aukohtusse arutamiseks. Selliseid asju ei tohi juhtuda. See on plekk meie riigi võistlustele ja oskamatus väärikalt kaotada," on Arukaevu häiritud.

Ta lisab, et piinlikkust tekitas ka see, et Eesti poolel võistelnud Puhm keeldus hiljem poodiumil teise koha medalit vastu võtmast. "See näitab samuti halba maitset. Vastas olnud soomlane võitis ju õiglaselt ja midagi valet selles otsuses polnud."

Koha peal olnud judoliidu juhatuse liige Priit Roostfeldt kinnitab, et tõepoolest selline asi võistlustel juhtus. Ka tema oli üks nendest, kes Arukaevu kaitseks välja astus. "Muidugi tormasin ma appi, et seda vahejuhtumit lahendada. Kindlasti oli see ebameeldiv ja ootan huviga judoliidu aukohtu otsust selle looga seoses," märgib Roostfeldt.

Ta on ühtlasi judoliidu juhatuse liige. Lapsevanema ähvarduste tõttu on ta siiani häiritud: "Iga päev ei kuule, et keegi mu tükkideks lõikab."

Paar päeva pärast võistlust löödi katki Arukaevu auto peegel. "Loomulikult ei saa ma öelda, et selle juhtumi taga on samad inimesed, aga tunnen end ebamugavalt," kehitab ta nõutult õlgu.

Treener: tuleks olla omade poolt

Treener Vladimir Stepanjanil on juhtunust hoopis teine arvamus. Ta tunnistab, et sai Arukaevu peale vihaseks, kui nägi, et too plaksutab Soome poisile.

"Kuidas saab öelda, et mina provotseerisin selle kakluse. Rain provotseeris selle ise, kui aplodeeris Eesti vastu. Ütlesin talle lihtsalt, kuidas ta saab olla omade vastane – mis mees sa oled?" jääb treener oma seisukohale lõpuni kindlaks.

"Nii ei ole lihtsalt ilus teha. Kui sa oled eestlane, siis ole omade poolt. Mitte võõraste. Pole vaja hakata võõrastele plaksutama," leiab ta, et Arukaevu käitus halvasti.

"Lätlased ja poolakad hiljem küsisid minu käest, et mis teil toimub siin. Et korraldaja plaksutab teise riigi esindajale. Nii lihtsalt ei tehta."

Stepanjan, kes treenib judokaid Audentese spordikoolis, ütleb, et poisi vanemaid ta ei tunne. Ta ei kiida lapsevanema käitumist heaks, kuid ei laida seda ka maha, vaid mõneti mõistab isa viha.

Judoka Aslanbeg Puhm on treeneriga ühte meelt. Ka tema sõnul oli korraldaja aplodeerimine vastaspoole heaks alandav tegu. "Ma võistlesin ja samal ajal kuulsin, kui ta hõikas Soome poisi poolt. Seal oli väga otsustav hetk ja see häiris mind. Mul oli raske mõista, et ta mu vastase poolt oli."

Puhm on nördinud ja lisab, et ta võitles ju eestlaste eest!

"Mu isa ei löönud kedagi," väidab ta esimese hooga pere kaitseks.

Miks kukkus siis Arukaevule appi tõtanud mees kolme meetri kaugusele?

"Otseseid lööke ei olnud minu teada, aga mu isa sõber lõi teda jalaga kõhtu nii, et ta kukkus. See oli rohkem võte," otsib 17aastane judoka sõnu.

Pika vestluse lõpus ta nõustub, et ta isa käitus ehk liialt emotsionaalselt.

"Eks tal oli raske vaadata, et Arukaevu oli vastase poolt mulle otsustaval hetkel."

Puhmi isa jäi Õhtulehele kätte­saamatuks, kuna viibis loo kirjutamise ajal Venemaal.

Aslanbeg Puhm on auväärne sportlane

Markkus Millend, kolmekordne Eesti judomeister: "Aslanbeg Puhm on Eesti meister judos ja minu otsene konkurent. Kahjuks mina ei saanud osaleda "Tallinn Judo Cupil" vigastuse tõttu, kuid tean, et sportlasena on Puhm auväärne vastane ja hea sõber."