CSKA ümbersündi kehastab kõige paremini loov serblane Miloš Teodosic.Foto: AFP / Scanpix
Spordiblogi
19. veebruar 2015, 07:00

Ville Arike | Täna Tallinnas: miks on tänavune Moskva CSKA korvpallimeeskond mullusest ägedam? (3)

Pole välistatud, et täna näeme Tondiraba hallis tänavust korvpalli Euroliiga võitjat. Moskva CSKA esitused on avaldanud muljet ning asjaolu, et viimasel ajal on sekka sattunud ka mõni kaotus, ei muuda kokkuvõttes midagi. Tibusid loetakse kevadel ning BC Kalev/Cramo tänasel vastasel on tippvormi tõusmiseks aega maa ja ilm.

Ehkki Kalev mängib VTB Ühisliigas juba kuuendat hooaega, on saatus ehk loos viinud Eesti klubi Venemaa selge valitsejaga kokku vaid korra. Nõnda jääbki CSKA eelmine külaskäik 2009. aastasse, mil Tallinnas võideti 85:63.

Sellest ajast saati on mõlemad meeskonnad muutunud tundmatuseni. Tänane CSKA on küllalt sarnane eelmise hooaja omaga, kuid sellest hoopis atraktiivsem. Milles asi?

Treenerivahetuses. Moskva klubi ja kuulsa itaallase Ettore Messina teed läksid läinud suvel lahku, sest täit rahulolu ei tundnud enam kumbki. Klubi president Andrei Vatutin rääkis meedias tavatult avameelselt, et Messina on kõva nimi küll, kuid tema meetodid on jäänud ajale jalgu. Et tänapäeva korvpall on kiirem ja lõbusam kui Messina raudsele distsipliinile orienteeritud mäng.

Uut taktikat värvati ellu viima kreeklane, aastaid Ateena Panathinaikoses Željko Obradovici kõrval ametit õppinud Dimitris Itoudis. Uute tuulte puhumist näeb kõige paremini mängujuht Miloš Teodosici pealt. Messina püüdis serblast raamidesse suruda ning tulemusena ei võitnud asjast keegi. Teodosic muutus kohati omaenda haledaks varjuks.

Itoudisele oli kohe selge, et nii loov mängija peab saama tegutsemisvabaduse. Ta on seda oma süsteemi piires ka maksimaalselt andnud ning Teodosic pole jäänud võlgu. 2012. aasta suvel Serbia koondise koosseisus Tallinnas peetud EM-mängult saba jalge vahel lahkunud mees on löönud uues hiilguses särama ning troonib paljude mängude skoori- ja söödustatistika tipus.

Ent CSKA ei tähenda mõistagi ainult Teodosicit. Kui ta oli vahepeal vigastatud, polnud seda õieti märgatagi, meeskond sai ikka Euro- ja Ühisliiga peale kokku 30 (!) võitu järjest. Aaron Jackson pole kehvem mängujuht ning hooaja alguse vigastuse tõttu vahele jätnud prantslasest universaalne tagamees Nando De Colo satub üha paremasse hoogu.

Lisame tagaliinist veel Venemaa koondise raudvara Vitali Fridzoni ja grusiin Manutšar Markoišvili, liikuvad ääred Sonny Weemsi, Demetris Nicholsi ja Andrei Vorontsevitši ning korvialuse jõu Aleksandr Kauna ja Kyle Hinesi näol – saame kokku ülimalt võimsa koosluse, kus pole vaja imestada, et Euroliigas on seni kaotatud ainult üks mäng.

Lisame Itoudise vabama stiili ning pole vaja imestada, et enne vormilangust peeti CSKAd Euroopa parimaks rünnakumeeskonnaks! Et hoogu hakatakse tagasi saama, näitab eelmisel nädalal Euroliigas saadud 97:75 võit Milano Emporio Armani üle.

Lõpetuseks viktoriiniküsimus: kuidas lõppes peatreenerite Alar Varraku ja Dimitris Itoudise eelmine mäng, kui nende meeskonnad Tallinnas vastamisi olid?