Tonga parim (ja ainuke?) murdmaasuusataja Makeleta Stephan.
Falun 2015
19. veebruar 2015, 15:01

Tonga naissuusataja kaotusprotsent Kowalczykile oli uskumatult suur!

Eesti suusatreener Mati Alaver armastab teatavasti sportlaste soorituse taseme hindamiseks appi võtta kaotusprotsendi võitjale. "See ei pretendeeri absoluutsele tõele, aga paremat metoodikat pole ka välja mõeldud," ütles Alaver mullu jaanuaris Õhtulehele.

Lahkame Alaveri lemmik-meetodi abil Faluni MMi naiste individuaalse sprindi kvalifikatsiooni tulemusi. Kiireima aja (3.24,89) sõitis välja Poola suurmeister Justyna Kowalczyk, kellele 44. ja 46. koha saanud Piret Pormeister ja Heidi Raju kaotasid vastavalt 25,63 ja 26,31 sekundit.

Pormeister kaotusprotsent oli seega 12,5 ja Rajul 12,84. (Muuhulgas ka) lõpusirge alguses kukkunud ja viimasena finišisse jõudnud Tonga suusataja Makeleta Stephani kaotus 7.29,78 tähendas aga kaotusprotsenti 219,5!

Tonga saabus talispordiareenile mullusel Sotši olümpial, kus Vaikse ookeani saareriiki esindas kelgutaja Bruno Banan. Nüüd on siis 36aastase Stephani kord. Eesmärk jäi tal paraku täitmata, sest enne võistlust oli tongalanna öelnud: "Trennis kukkusin vaid korra. Kui võistlusel kordagi ei kuku, olen teinud eduka etteaste."