Foto: AFP / Scanpix
Falun 2015
20. veebruar 2015, 07:00

Petter Northugi suur muutumine: roolijoodikust taas kangelaseks! (6)

Kevadel jokkispäi autot juhtinud Norra suusataja võitis eile sprindis MM-kulla

Möödunud kevadel kihutas toona üheksakordne suusatamise maailmameister Petter Northug täis­kiirusel allakäigutrepist alla: 4. mai varahommikul tegi norralane autoavarii, lahkus süüdimatult sündmuspaigalt, jättis sinna vigastatud sõbra ja luiskas hiljem politseile, nii et suu suitses. Eile võitis ta Falunis klassikasprindis MM-kulla.

Kui Northugile ähvardati kaela väänata reaalne vanglakaristus, siis tundus, et üks edukas sporditee ongi otsa saanud. Ent lõpuks lubas kohus 29aastasel sportlasel MM-hooajal võistelda ning 50päevane koduarest järgneb alles sel kevadel, siis tuleb tal kanda ka elektroonilist jalavõru.

"Mul on Northugi üle väga hea meel!" ütleb Eesti kõigi aegade edukaim suusasprinter Anti Saarepuu, kes tuli 2006. aasta olümpiamängudel kaheksandaks ja 2009. aasta MMil seitsmendaks. "Teda tambiti kõvasti! Tugeva närviga sportlane, iga teise võtnuks sellised rünnakud rajalt maha."

Autasustamisel poetas pisaraid

Loomulikult ei soovi Saarepuu legendaarset norralast, kellel on ühtlasi raju naistemehe kuulsus, pimesi kaitsta.

"Napsise peaga autoroolis olekut ei saa kuidagi õigustada," arutleb eelmisel kevadel tippspordist loobunud ja tööle läinud võrumaalane. "Samas võime me kõik eksida – mina teda hukka ei mõista."

Saarepuu jätkab pärast väikest mõttepausi: "Northug võttis end kokku, palus vabandust ja tõestas, et praegu on ta maailmas suusataja number üks. Kui kogu see lugu juhtus, siis norralased kirusid teda, aga nüüd kiidavad."

Enne hooaega liikusid kuluaarides jutud, et Northugil on kuus–seitse liigset kilo. "Suvel vaatasin tema treeningvideoid ning toona tundus jah, et mõni kilo on tal tõepoolest ülearu. Aga Northugi tasemega mehel võibki olla! Küllap ta treenis suvel tugevalt ja hooaja alguses oli kõik jälle okei."

Eilses MMi medalilahingus edestas Northug kanadalast Alex Harveyd (+0,05) ja kaasmaalast Ola Vigen Hattestadi (+0,35). Esikolmikule järgnesid venelane Nikita Krjukov (+0,38), itaallane Federico Pellegrino (+0,67) ja võitja noorem vend Tomas Northug (+17,28).

"Northugil olid väga tugevad vastased, ta kasutas head taktikat," lausub Saarepuu. "Pellegrinole kiired jooksud sobivad, tema variant oli jõuda esimesena lõpusirgele. Hattestad on tuntud kõva paaristõukega suusatajana, Harvey on terav."

Sprindis karjääri esimese MM-kulla võitnud Northug poetas autasustamisel pisaraid, taustaks kaasmaalaste kõrvulukustav juubeldamine.

"See kuldmedal tähendab kõike," pajatas Northug NRK-le. "Samas ei suuda ma sõnadega täpselt väljendada, mis tunded minus praegu möllavad. Nii Tomasele, mulle kui ka perekonnale oli suurpärane olla koos ühes finaalis."

Naiste kuldmedal samuti Norrasse

Maailmameistrivõistluste esimene medaliala kujunes norralaste triumfiks. Naiste sprindifinaali võitis Marit Björgen ajaga 3.26,63. Ta edestas rootslannat Stina Nilssonit 0,42 ja kaasmaalannat Maiken Caspersen Fallat 0,99 sekundiga.

Muide, Björgen triumfeeris MMil sprindis kolmandat korda järjest. Ta võitis oma 30. tiitlivõistluste medali ning nüüd on ta enim olümpia- ja MM-medaleid võitnud murdmaasuusataja, möödudes kuulsast kaasmaalasest Björn Dähliest.

Neljanda kohaga pidi leppima Poola staar Justyna Kowalczyk (+1,43), viienda ja kuuenda koha said norralannad Kari Vikhagen Gjeitnes (+6,10) ja Ingvild Flugstad Östberg (+10,47).