Espoo Bluesi mängijad aitavad jäält ära vastaselt pähe tabamuse saanud Robert Roobat, kelle kallal lihunikutööd teinud Tampere Ilvese kaitsja Atte Pentikäinen diskvalifitseeriti. Roobat see paraku ei aidanud – tema mäng oli mängitud.Foto: Petteri Äikäs
Jäähoki
20. veebruar 2015, 07:00

Roobal ajupõrutus

Robert Rooba oimetuks ramminud Soome hokimeest ähvardab veritasu (8)

Eesti jäähokikoondise esiründaja Robert Rooba koges eile mehise mängu räpast poolt, kui Soome kõrgliigamatšis rammis vastane ta oimetuks. Kurikael diskvalifitseeriti, aga tugeva peapõrutuse saanud Roobat ootab sunnitud mängupaus.

Soome kõrgliigas viimased poolteist kuud väga head jäähokit mänginud Blues juhtis Tampere Ilvese vastu 2:0 ja Rooba oli kohtumise jooksul alles kolmandat-neljandat korda jääl, kui Ilvese kaitsja Atte Pentikäinen teda jõhkralt pähe rammis.

Jäähoki on küll kontaktala, kus jõumäng lubatud, aga see peab jääma piiridesse, mis ei ohusta tarbetult vastase tervist. Pentikäinen rammis Roobat 14. minutil jäähokikepi ülemise otsaga näkku, mis on erakordselt ohtlik. Olukorra muutis hullemaks, et Pentikäinen ründas Roobat sisuliselt selja tagant ehk Eesti ründaja ei osanud end kontaktiks valmis panna.

Pentikäineni lihunikutöö pani publiku õõvastusest ahhetama ja juhtuski see, mida karta võis – Rooba pillas hokikepi ja langes niidetult jääle. 21aastane hokimees üritas end püsti ajada, ent ei saanud jalgu alla. Üritas uuesti, aga selleks ajaks olid teised Bluesi mängijad juba juures ning Roobat mõlemat poolt toetades aidati ta vahetuspingi juurde.

Seal ei olnud pikka juttu – olukord liigitati tõsiseks ja Rooba suunati riietusruumi. Bluesi kapten Kim Hirschovits oli samal ajal juba matši kahelt peakohtunikult aru pärimas, et mida kuradit? Kohtunikud pidasid veidi nõu ja otsus oli konkreetne – Tampere taplejale Pentikäinenile 5+20 minutit ehk Ilvese meeskonnale 5 minutit vähemust ja mees mängu lõpuni eemaldatud.

Karistus oli õiglane, aga Roobat tervemaks ei teinud. Bluesi peatreener Jyrki Aho tõdes pärast mängu: "Jääplatsilt ära tulles oli Robert igatahes päris kõvasti põrutada saanud. Loodetavasti pääseb ta tavapärase ehk umbes nädalapikkuse pausiga. Eks näis, kuidas täpselt läheb."

Täna hommikuks on olukord asjaosalistel ilmselt videost täpselt üle vaadatud ja selgus majas, kas Pentikäinen vigastas Roobat meelega või mitte. Bluesi abikapten Siim Liivik meenutas pärast matši, et jäähokietikett näeb ette vastutust isikliku naha ja karvadega ehk sisuliselt veritasu.

"Ma ei näinud mängu ajal, mis täpselt juhtus, aga loodetavasti ei käitunud vastane Robertiga meelega inetult. Kui nii, siis selle eest ta maksab. Jäähokis tuleb oma tegude eest vastutada," sõnas Siim Liivik.

UUS INFO! Soome rahvusringhäälingu YLE teatel sai Rooba ajupõrutuse ning peab mitu nädalat mängupausi pidama.

* * *

Blues võitis lõpuks 4:1, kusjuures nii kolmanda kui ka neljanda värava puhul sai Liivik kirja resultatiivse söödu. 27aastane ründaja tunnistati ka matši paremuselt kolmandaks mängijaks.

3188 pealtvaataja ees võetud 4:1 võiduga tõusis Blues 83 punkti peale. Tabelikoht on seitsmes, aga neljas koht, mis tagaks veerandfinaaliks koduväljakueelise, on vaid ühe punkti kaugusel.

Soome kõrgliigas mängib 14 klubi. Põhiturniiri järel pääsevad kuus esimest otse veerandfinaali, kohtadele 7.-10. jäänud jätkavad 1/8-finaalis. Bluesi eesmärk on jõuda kuue sekka, mille täitmine oleks ootuspärane, sest viimase 20 mängu lõikes jääb nende punktisaak alla vaid tiitlikaitsjale ja liidermeeskonnale Oulu Kärpät.