Spordiblogi

Ott Järvela | Äkki polegi Norra suusaime taga doping, vaid tark töö ja reibas rahvas? (45)

LISA KOMMENTAAR

i469ee5r5errsstytrruzztddr++28. veebruar 2015, 21:25
jjjjooüooüuyyppuiõüp
õüüüüüäääää
iipoüüüü
i469ee5r5errsstytrruzztddr++28. veebruar 2015, 21:25
jjjjooüooüuyyppuiõüp
õüüüüüäääää
iipoüüüü
i469ee5r5errsstytrruzztddr++28. veebruar 2015, 21:25
jjjjooüooüuyyppuiõüp
õüüüüüäääää
iipoüüüü
i469ee5r5errsstytrruzztddr++28. veebruar 2015, 21:25
jjjjooüooüuyyppuiõüp
õüüüüüäääää
iipoüüüü
Cac28. veebruar 2015, 15:11
USA-s on suurimate osalejate arvudega jooksumaratonid, kus enamus osalejaid on ameeriklased. Kui palju on USA-s praegu tipppikamaajooksjaid, kes on maaimas võitnud medaleid - vastus on 1. seega rahvasport ja tippsport on 2 kardinaalselt ise asja. Tipppspordi toimimiseks on vajalik laia kandepinnaga noortesport, mitte laia kandepinnaga rahvasport. Ega need kümmned tuhanded 4ja 5 tunniga maratoni läbivad jooksjad ei pane Galeen Rupp´i kuidagi kiiremini jooksma. Või panevad mõne arvates ?
Cac28. veebruar 2015, 14:45
Täiesti selgelt ütleb ka lihtlabane ja enamasti ka toimiv loogika, et kui Norral on ressurrsse kõige muu jaoks teistest rohkem, siis on seda ka dopingupanemise korraldamiseks, kaasaarvatud selle tulemusliku varjamise korraldamiseks., Kaasarvatud eksperimentaalmedistiini valdkonnas kulutamiseks. Kusjuures fenomen võib olla väga lihtne - kasutatakse lihtsalt vahendeid ja aineid, mida pole (veel) kantud keelatud meetodite ja ainete nimekirja ehk juriidiliselt pole nad dopingutarvitajad. Pealegi sportlase verest või uriinist leitavad ained, mis pole keelatute nimekirjas on saladus ja ei kuulu avaldamisele.
Norras on ka mitmeid spordialasid, kus sportlased on dopinguga vahele jäänud, paraku jah, suusatajad mitte. Samas võite kindlad olla, et varem või hiljem lähevad kellegi häälepaelad ikkagi lahti ja "fenomen" saab selgeks. Üpris tavapärane on ka norra suusatamisega seotute reageering dopingusüüdistustele, kus süüdistajaid tembeldatakse pimesi küll "debiilideks", küll hulludeks ja kelleks veel iganes ... Ilmselt pole veel piisavalt panustatud tagasiajamis- j valetamiskoolitustesse. Kui asi OK oleks võiks ju oma vägevuse tõestuseks pakkuda välja hoopis ümberlükkamatumaid tulemusi andvaid tegevusi.
Ühte asja tuletaks ka veel meelde alles see oli, mõni aasta tagasi, kui kadusid Norra suusakoondise arvutid (varastati), kus olid viimaste aastate suusakoondilaste verenäitajad salvestatud. See juhtus vahetult pärast seda, kui FIS kais välja mõtte, et võiks hakata sportlasete verenäitte võrdlema läbi aja. Küll varastel oli ikka hea ajastus.
Cac28. veebruar 2015, 14:29
Annan andeks austatud autor, aga sa ei hiilga just tippspordi telgitaguste tagamaade sügava tundmisega. Võtta kasvõi Armstrongi juhtum, keda testiti samuti sadu kordi, ometi on nüüd teda, et kõik oma 7 T de F võitu sai ta doping kaasabil nagu ka ülejäänud kümmned sportlased said oma kohad tema seljataga. Ehk kas sa kujutad ette, mida tähendab treenida aastas näiteks 1100 tundi tippkoormustel ? Ilmselgelt sa ei kujuta ette. Konsulteeri mõne teadja spordifüsioloogiga. Normaalne inimene olgu ta missusguse iganes maailmas olmasoleva "aariarassi" esindaja ei kannata seda välja, kui tal pole just abiks effektiivsed ja tugevatoimelised taastusvahendid, mis üldjuhul on ka VÄGA kallid. Näiteks Norras on suusakoondise näol KÕIK need tingimused ka täidetud, kusjuures tunduvalt edulisemalt ja laialtlevinumalt, kui ükskõik millisel muul riigil samal riiklikul tasemel.
Ehk loogika võib olla igapidine, kui aga piisavalt põhjendust leiad. Pealegi maailma ajalugu on KORDUVALT tõstanud, et kui midagi on liiga ilus, et tõsi olla (nagu enamus müüte on ), siis nii ka on ... Ehk paras naerukoht on Teie loogika - dopingut kasutavad üliandekad Keenia ja Etioopia jooksjad, kõikide riikide jalgratturid jäävad jätkuvalt järjest vahele, suusatajatest on vahelejäänud Austria, Itaalia, Venemaa, Soome, Eesti ja mis iganes riikide sportlased ja kõige selle juures on Norralased vaat, et ainsad, kes dopingut ei pane. Väga lihtne loogika ütleb, et kui neil on kõige muu jaoks , mis suusatamisega seotud tohutud ressurssid kasutada, siis nii on see ka sellega, mida rahvasuus liigitatakse sõna doping alla. Võibolla peaks ka meeldetuletama seda, kes n.n veredopingu 60-70-ndatel aastatel "leiutas" ja kust see hiljem õle maailma vastupidavusspordialadega tegijate hulgas laiali levis ja täiustati.
goalpecker26. veebruar 2015, 23:23
Ott Järvelal on padrunid otsa saanud ja nüüd paugutab paukkompvekitega. Magus?, mis?
Aga äkki... aga äkki tõepoolest tegi Bente Skari püksid täis ja loobus seetõttu kogu eluks suusatamisest päevapealt.
norraka olemus25. veebruar 2015, 19:29
selle taga on norralik uhkus ja kangus. suusatamine on neil ju veres. nii nagu nad kangekaelselt ainult omamaist toitu tarbivad, nii ei luba nende uhkus ka suusatamises olla kehvem kui esimene. see norra kangus ongi nende doping.
norraka olemus25. veebruar 2015, 19:34
no ja suvel on nad kui yks mees looduses tuuritamas. minu meelest on nad isegi veidi ogarad selle tuuritamisega:), aga nii oli vanasti ja nii saab ka tulevikus olema. oma kvikklunsj tuurishokolaad kotti ja minek. yks asi on kyll meeldiv nende pikkade suusamatkade puhul, et norrakatel on kombeks ka vahepeal hinge tommata. naudivad elu. suusaradadel on grillhytid, seal tehakse ka talvel vorstid soojaks ja luristatakse sooja mustikajooki termosest. voi siis tehakse paus mones rajale jaavas perehotellikeses, kus pakutakse sooje vahvleid rammusa hapukoore ja maasika moosiga. soe kakao juurde. vot see on kyll hea viis suusatada, kas pole:)? sama kehtib ka suvel tuuritamise kohta, seljakott toidukraamiga on reeglina kaasas, siis saab radadele jaavatel lauaga pinkidel teha yks meeldiv piknik. vaated on ju tippudel lummavad....
jim25. veebruar 2015, 10:03
andke andeks, kes eesti suusatajatest on posit. dopingutesti andnud??? No siuke lahmimine see artikkel, et pole sõnu
maeitea24. veebruar 2015, 22:50
kas lumesadu võib allergiat tekitada? Rada ei tundunud väga raske, eesti tüdrukud unustati MM-ile saata?
mutt24. veebruar 2015, 08:47
olenemata sõidustiilist jooksevad hästi! Konkurents on suurem.
to diagnoos...23. veebruar 2015, 23:10
no kuidagi23. veebruar 2015, 21:06
ei saa aru, mismoodi ainult üks rahvas maailmas nii tark on? Ja reibas ka? On ju mitmeid maid, kus väga tõsiselt trenni tehakse, nagu nt Soome, ka Venemaad ja Rootsit pakuks. On raha, et tingimusi luua ja häid treenereid palgata. No ei tule, ja kui tuleb, siis on kohe dopingut pandud, vähemalt süüdistused kohe platsis.
Elina23. veebruar 2015, 20:47
Me teame ütlust, et norrakad on "sündinud suusad jalas" ja see peab paika. Tavaliselt igal nädalavahetusel minnakse kogu perega suusatama, suusatama võetakse kaasa ka kõige väikesemad põnnid. Suusatamine on kultuuri osa, nagu Eestis on saunas käik. Norrakad on väga sportlikud ja nõustun- reibas rahvas. Neil on võimalus panustada suustamisse ja seda nad ka teevad. Need sportlased, kes on jõudnud tippu on eriti töökad ja sihikindlad. Mul on väga hea meel nende üle, nad on kõik medalid auga välja teeninud!
Onu Vanja23. veebruar 2015, 17:33
Järvela on nagu sadomaso. Põhiline on halvasti öelda, siis on ka klikid tulemas. Oma riigi sportlase sildistamine on ikka väga haige. OTT JÄRVELA sa oled haige inimene, mine palun ravile.
kopi-peist demagoogia aabitsast23. veebruar 2015, 11:59
"Aktsiooni "Usume Andrus Veerpalu" üks olulisi tahke ei keskendunud mitte Eesti suusamehe puhtusele, vaid norralaste mustamisele"
Tõesti-ära enam peale võta...
ju siis Astma23. veebruar 2015, 11:33
on väga lai mõiste. Olen olnud ühes palatis astmaatikuga ja mitte mingil juhul ei usu astmaatikust olümpiavõitjasse
kossa23. veebruar 2015, 11:07
Võimalik onju kõik.Aga kuidas peale Veerpalu lõpetamist ei ole "supertreener"Alaver leidnud ühtegi sportlast,kes ligilähedalegi jõudnuks Andruse tulemusteni?Mina arvan,et norrakate proovid on kinni mätsitud.Ilma keelatud aineteta ei ole võimalik tervest maailmast pika puuga üle olla.
oh nalja küll23. veebruar 2015, 10:53
Äkki,äkki,äkki tuleb ainult püksi.Kuuse teab ka ,et norrakad on puhtad nagu plekkpanged,nii kohatut ütlust annab välja mõelda ,seda võib praegu ikka eestlaste kohta öelda.
Tiit23. veebruar 2015, 09:51
Kuule Ott, esmaspäeva varahommikul pole kuigi tark tegu ennast juba täis juua
Tiit23. veebruar 2015, 09:51
Kuule Ott, esmaspäeva varahommikul pole kuigi tark tegu ennast juba täis juua
a23. veebruar 2015, 09:18
a23. veebruar 2015, 09:17
Keegi võiks teha katse ja mõnele top 10 kanti sõitvale naisele regulaarselt terve hooaeg Mariti astmarohtu anda, siis oleks näha kas ja kui palju tulemused muutuvad
a23. veebruar 2015, 09:13
Võiks teha katsetuse ja mõnele top 10 kanti sõitvale naisele regulaarselt Mariti astmarohtu anda, ja siis oleks näha kas ja millises mastaabis tulemused muutuvad
a-le23. veebruar 2015, 10:17
aga sa võiksid teada, et "Mariti astmarohi" pole juba aastaid keelatud ainete nimekirjas, seda võivad tarvitada kõik, kes soovivad. ja teiseks, üks Eesti sportlane on sellise katse teinud. sportlane, kellel pole astmat. ütles, et ei saanud midagi aru, et oleks paremaks teinud. see ravim on tõepoolest selleks, et inimene, kellel koormuste tõstes hingamisteed ahenevad, saaks normaalselt hingata ja hapnikku peale.
23. veebruar 2015, 11:36
Ravim mõjub haigele organismile. Tervele ei ole sel loomulikult mõju. Aga see haige organism ei saa mitte samaväärseks tervega, vaid võib juhtuda, et natuke paremaks.
tõde on ilmselt veidi keerulisem23. veebruar 2015, 17:08
Ilmselt on tolle astmarohu peamine ülessanne ära peita suht sarnaste 'molekuli omadustega' oluliselt vähem lubatud aineid. Ja kui keegi peakski kobisema tulema, siis saab suurte ja märgade silmadega öelda, et ju ma siis tarvitasin kogemata veidi rohkem oma astmaravimit.
usun ma jee23. veebruar 2015, 09:08
Kui isegi Venemaa oma 20-25 x suurema inimeste arvuga + samasuure profi(suusa)sportlaste arvuga + kõigile teada dopinguvabriku abil ei saa Norrale vastu, siis ärgu tulge mulle laulma laulu mingitest imeinimestest.
Meenub üks 90ndate alguse intervjuukatke. Ida-Saksa treenerilt küsiti, miks ta treenib naisi ja vastus oli väga ühene. "Naistest saab teha mehed"
Suurem23. veebruar 2015, 09:53
osa venemaast pole ka mägine nagu Norra. Proovi jalutada tasasel maal ja siis mine proovi astuda kilomeetergi vastu mäge...
kossa23. veebruar 2015, 11:11
kui pole venemaal käinud,pole mõtet rääkida.Venemaa on suur ja seal on kõike
sass23. veebruar 2015, 11:42
Keda huvitab Venemaal murdmaasuusatamine? Kui Norras on murdmaasuusatamine neljas spordiala (jalgpalli, laskesuusatamise ja mäesuusatamise järel) siis Venemaal umbes esisaja piiril.
Venemaal on24. veebruar 2015, 03:39
populaarne pesapall...kurikaid müüakse sadu tuhandeid aastas...palle aga kolm neli
Ahistamine23. veebruar 2015, 08:43
Elementaarne sõnavabaduse ahistamine!
Jälitustegevus23. veebruar 2015, 08:41
Selgemast selgem. Käib aktiivne jälitustegevus
Keegi23. veebruar 2015, 08:40
Vahva värk, keegi nopib tõeseid kommetaare.
prr23. veebruar 2015, 08:20
Nagu eile meie elutöö preemia mees rääkis, oli Norra treeneriga rääkinud telefonitis, see vastu - pole aega, nendel mingid väiksemad suusavõistlused , ca 800 osavõtjat !! On kusagil midagi olemas...
olen23. veebruar 2015, 09:10
pakkunud seda varianti juba mitu aastat tagasi,et nad on treeninud kõvemini kui teised ja eeldused suusatamiseks on ka head seal,aga siis sain sellise hulga miinuseid,et võttis isu ära.ainus jutt oli, astma,astma. Sügav austus neile kõigile norrakatele,aga muu on ikka suures osas lihtsalt inimlik kadedus,alates Jystina sõnavõtust jne.
Huvitav23. veebruar 2015, 08:19
Miks minu komm kustutati? Milles väljendus ebasobivus???
Kirjutasin. Eks proovige ise iga hommik 4 km vastumäge tööle minna. Olen seda ca 12 aastat teinud ja algul oli ikka väga raske. Eks proovige mis tunne on, kui 4km jooksul lähed ca 700meetrit kõrgemale. Arvan, et enamus eesti sportlasi jääb minule alla ja seda sporti tegemata. Ei teagi mis siis saaks, kui ma peaks veel trenni ka tegema hakkama..
Õige23. veebruar 2015, 09:43
alustuseks mingu iga kommija munamäele ja kui üles jõuab ilma puhkamata ja lõõtsutamata, siis mõelgu, et see oli ainult mõnisada meetrit ja kõrgust lisas ca 150 meetrit....
Õhtul24. veebruar 2015, 09:10
on ju kuradi kerge alla tulla.
MG23. veebruar 2015, 08:15
Selleks et teisi kiita, ei pea ennast halvustama, võib ka niisama.
Ilus jutt23. veebruar 2015, 08:05
Aga miks ikkagi lõpetas nende eelmine ülivõimas Bente Skari suusatamise poole võistluse pealt ja lõplikult?
Diagnoosija23. veebruar 2015, 08:20