Rune Velta sooritab normaalmäe MM-kulda toovat õhulendu. Foto: Reuters
Falun 2015
23. veebruar 2015, 07:00

Nagu murdmaast ei piisaks, nopivad norralased MMil kulda suusahüpeteski

Nagu murdmaasuusatamisest veel vähe oleks, nopivad norralased põhja suusaalade maailmameistrivõistlustel Falunis kulda ja karda ka suusahüpetes. Laupäeval võitis meeste normaalmäe võistluse Rune Velta, eilsel segavõistkondade jõuproovil tuli hõbeda näol kõigest "karda".

Velta on küll tuntud tegija, kuid ei kuulunud siiski suuremate soosikute ringi. Ometi oli ta ainus, kes koos sakslase Severin Freundi ja austerlase Stefan Kraftiga jõudis 95 meetrini, ning medalikolmik suutis seda mõlemas voorus. Norralane jäi kahe hüppe kogupikkuses Freundile poole meetriga alla ja Kraftist oli meetri võrra ees, stiili- ja tuulepunktid otsustasid asja tema kasuks – ta edestas sakslast 0,4 punktiga!

"Ma ei arvanud enne tänast, et see on võimalik," kommenteeris kullamees. "Pärast proovihüpet tundsin end aga tõeliselt hästi ja suutsin seda tunnet hoida ka võistlusel. Ja olen maailmameister. Nüüd ootan põnevusega võistkonnavõistlust. Siin on palju tugevaid tiime, nii et tuleb huvitav võistlus."

Freundi kirkaim medal kadus esimese vooru veidi konarlikku maandumisse. Nii tema kui ka nelja hüppemäe turnee võitja Kraft kinnitasid, et on rahul ka kahvatumat karva autasuga. Kraft märkis: "Luban endale täna klaasi šampanjat, kuid pidu ei kesta kaua, sest homme (pühapäeval – toim) tuleb uus võistlus."

Eile (igas võistkonnas kaks meest ja kaks naist) lahutas enne viimast vooru Norrat liidrist Saksamaast kõigest 0,6 punkti ning Velta ja Freund otsustasid esikoha taas omavahel. Seekord tõmbas pikema kõrre sakslane.