Manchester City ja FC Barcelona mullune duell Meistrite liiga play-off'is lõppes katalaanide võiduga. Kuidas tänavu?Foto: PAUL ELLIS
Meistrite liiga blogi
24. veebruar 2015, 12:06

Toomas Vara | Eurovisioni võitjaga on kõik selge, Meistrite liigaga lugu keerulisem (5)

Jalgpalli Meistrite liigas mängiti eelmisel nädalal avakohtumised neljas 1/8-finaalis. Ülejäänud paarid asuvad lahingusse täna ja homme. Nagu ikka, teeb Toomas Vara Õhtulehes matšidele eelvaate ja ennustab tulemusi.

Viasat Sport Baltic: Manchester City – FC Barcelona

Ma arvan, et Stig Rästa lugu "Goodbye To Yesterday" on hea valik Eurovisioonile saatmiseks. Selle loo tugevus ei peitu mitte meloodias vaid hoopis sõnades. Sõnumis, millega on vähemalt 50%-l inimkonnast väga kerge samastuda, sest kes meist poleks mõnel nooruspõlve hommikul olnud olukorras, kus "I didn´t wanna wake you up ...".

Loodetavasti Euroopa hääletajad hindavad, et noor Eesti autor on lõpuks ometi pakkunud välja kultuurse lahenduse/vabanduse klassikalisele coyote ugly situatsioonile. Nii et kui kõik läheb plaanipäraselt, siis on meil Viinis 23. mail toimuva finaali võitja juba teada.

Palju segasem on täpselt 2 nädalat hiljem Berliinis toimuva finaaliga. Selge on igatahes see, et vähemalt ühe Euroopa hiigelklubi (kui suurust mõõta eelarvega) teekond finaali poole saab suhteliselt varakult lõpu. Jutt käib Manchester City´st ja FC Barcelonast, kes saavad loosi tahtel taaskord kokku kohe play-off'i esimeses ringis.

Täpselt samamoodi juhtus ka aasta tagasi. Siis kaotas Manchesteri sinine meeskond esimese mängu kodus 0:2 ja sellest tagasiteed enam Camp Noul ei leitud. Tegelikult otsustati tookord selle paari võitja juba esimese mängu 53. minutil kui Martin Demichelis teenis suhteliselt lohaka võttega Lionel Messi vastu punase kaardi koos penaltiga, mille argentiina ründaja ise ka ära lõi. Lisaks Messile lõi mõlemas omavahelises mängus värava veel Dani Alves.

Mainin seda seepärast, et Barcelona brasiillasest paremkaitsja sai laupäevase soorituse eest kodus kaotatud mängus Malaga vastu ajakirjanikelt hindeks "3". Klassikalises koolilaste formaadis võiks sellise hindega veel enam-vähem rahul olla, aga tegemist oli 10-palli-skaalaga, nii et saame näha kas seda mees Inglismaal üldse väljakule lastaksegi.

Mõlemad klubid on oma koduses tabelis 2. kohal, aga mõlema peatreeneri sobivust oma ametikohale seatakse iga paari nädala tagant kahtluse alla, sest materjal, millega Manuel Pellegrini ja Luis Enrique töötavad, on selline, et nii klubiomanikud kui ka fännid ootavad ainult võite ja esikohti. Nii, et kodustest mängudest ja tabelist sõltumatult võib väljakukkumine Meistrite liigast ühele neist kahest härrasmehest juba lähinädalatel ka saatuslikuks saada.

City näitas sügisel alagrupiturniiri viimaste mängudega, et vajadusel suudetakse ennast kokku võtta ja raskest seisust välja tulla. Miniversioonis nägime seda kolm vooru tagasi Premier League'is, kui Hull City vastu võeti viigipunkt üleminutitel, peale seda on teenitud kaks suureskoorilist võitu (4:1 ja 5:0). Siiski ei tasu City - Barca mängust väga palju väravaid loota. Barcelonal on La Liga kõige parem kaitse – endale on lastud lüüa ainult 14 väravat ja selles arvestuses edestatakse kõiki konkurente päris pikalt.

Ennustan 1:1 viiki.

TV6: Torino Juventus – Dortmundi Borussia

Need kaks klubi pole omavahel kohtunud peale seda kui Borussia 1997. aastal Müncheni finaalis oma seni ainsa Meistrite liiga karika võitis. Selles mängus lõi Lars Ricken värava, mis on sellel turniiril seniajani omas kategoorias nr. 1. Kategooria nimi on "kõige kiiremini peale vahetusest sisse tulemist löödud värav". Rickenil läks tookord vaja vaid 16 sekundit, et mängu saatust otsustav kolmas Borussia 3:1 võidumängus ära lüüa. Kel kohe meelde ei tule, need leiavad stiilinäite siit.

Vahepeal Bundesligas tõsises hädas olnud Dortmund on viimase paari nädala jooksul oma tabeliseisu kolme järjestikuse võiduga veidi parandanud (hetkel 12. kohal). Samas ei tasu nende võitude hindamisega ennast ka liigselt eksitada lasta – need tulid klubide vastu, kes hetkel on tabelis 11., 16. ja 18. kohal.

Juve see-eest juhib kodust Serie A-d üpris turvaliselt, vahe AS Romaga on 9 punkti. Kui jätta kõrvale detsembri lõpus Itaalia superkarika kaotus penaltitega Napoli vastu (mis moodsatele aegadele kohaselt mängiti hoopis Kataris), siis viimase "normaalse" kaotuse said Massimiliano Allegri hoolealused eelmise aasta 29. oktoobril. Selle aastanumbri sees on kümne mänguga võetud 7 võitu ja 3 viiki. Seepärast arvan, et Borussial peab palju õnne olema kaotusest pääsemiseks.

Nii et Juve võidab suhteliselt kergelt 2:0.

Paar päeva tagasi tuli mulle tänaval vastu üks noor mees, kes oli suures Tallinna linnas ära eksinud. Juhatasin ta õige teeotsa peale ja kui lahkusime küsis ta mida teha, et saada korralikuks jalgpallikohtunikuks. Miko, selle loo pealkirjast leiad vastuse oma küsimusele: