PETTUMUS: Naiste 10 km eraldistardi tiitlikaitsja Therese Johaug... Foto: AFP / Scanpix
Talisport
25. veebruar 2015, 07:00

Norra totaalne krahh! (12)

MM-kuld Rootsile, kahvatumad medalid võitsid USA suusatajad!

Eilne naiste 10 km vabatehnikasõit Faluni MMil tuletas meelde, kui võluvalt ettearvamatu on eraldistardist suusavõistlus võrreldes ühisstartidega. MMi avanädalal hiilanud Norra koondis määriti pigilindudena kinni, triumfeerisid Rootsi ja… USA!?

Lõpuprotokoll jahmatab. Esikümne suusatajate riigid: Rootsi, USA, USA, Rootsi, Prantsusmaa, Šveits, Jaapan, Soome, Šveits, USA. Esimene venelanna 17., parim norralanna 22. (Heidi Weng). Tiitlikaitsja Therese Johaugi kohaks 27., suusakuningannal Marit Björgenil 31.

Norra suusanaiste eelmine nii kehv MMi etteaste pärineb 2003. aastast, kui Val di Fiemmes sai 30 km ühisstardist sõidus Kristin Störmer Steira 25. koha. Norra krahhi põhjuseks oli totaalne ebaõnnestumine määrimises, mis on üllatav, sest sõideti ju uisutehnikas, kus tuleb hoolitseda vaid libisemise eest. Suusaajaloo enamik määrimiskrahhe pärinevad ikkagi klassikatehnikas peetud võistlustelt, kus võib lisaks libisemisele alt minna ka pidamisega.

Vastutajaks Katrin Šmiguni abikaasa

Täpselt nagu mullu Sotši olümpial, kui Norra oli nii meeste kui ka naiste teatesõidus kinnimääritud suuskade tõttu medalita jäänud, nõuti vastuseid Katrin Šmiguni abikaasalt, Norra suusa-koondise määrdetiimi juhilt Knut Nystadilt, kes jagas Norra ajakirjanikele selgitusi umbes poolteist tundi…

"Naiste suusad olid kuradi halvad. Libisemine oli uskumatult halb. Meie töö ebaõnnestus ja vastutajaks olen mina," sõnas Nystad. Kas enne teatesõite on põhjust muretsemiseks või on olukord kontrolli all? "Olukord pole kunagi lõplikult meie kontrolli all."

Sportlased nördimust tagasi ei hoidnud. "See s**ane lumi meid ei säästnud. Kui suusad alla panin, mõtlesin, et kurat, mul on liim suuskade all," sõnas Weng. "Naeruväärne, et lõpetan 27. kohaga. Avastasin selle juba esimesel kilomeetril," ütles Johaug.

Norra rahvusringhäälingu (NRK) suusaekspert Falunis Carl Henning Gran nimetas eilset krahhi Sotši teatesõidust hullemaks: "Naised ei ole halvas vormis, aga kui suusad on nagu liimitud, siis…" Koondise peatreener Egil Kristiansen: "Peame selle naeruväärse võistluse unustama! Naised andsid alla, nähes, et nad pole võimelised tulemustele sõitma. Nüüd keskendume järgmistele startidele."

Charlotte Kalla: minu lahing, minu võit!

Kui Norra ei saanud keeruliste tingimustega – veidi pärast starti vallandus lumesadu, mis üha valjenes – hakkama, siis Rootsi ja USA määrdetiimid küll. Charlotte Kalla liugles võistlust kohapeal jälginud mitmekümne tuhande rootslase rõõmuks karjääri esimesele MM-kullale.

"Suudan juhtunut vaevu uskuda. Minu unistus on täide läinud – tulla kodus maailmameistriks," sõnas 2010. aasta Vancouveri taliolümpial samal distantsil olümpiakulla võitnud Kalla. "Rajal oli väga raske. Startisin õnneks üsna varakult ning ei lasknud end lumest häirida. Tundsin, et mulle on kõik antud. See oli minu lahing ja ma võitsin selle!"

Kalla kullavõit oli küll võimas, aga mitte üllatav. Ta on üks väheseid, kes suutnud tänavu Norra naissuusatajatele vastupanu osutada. Hõbeda ja pronksi võitnud ameeriklannad Jessica Diggins ja Caitlin Cregg lõhkasid aga üllatuspommi.

USA oli enne eilset murdmaasuusatamises võitnud vaid kolm MM-medalit, kusjuures väljaspool sprindidistantse vaid ühe – 1982. aastal võitis uisutehnika üks leiutajaid Bill Koch 30 km sõidus pronksmedali. 71 naise seas 37ndana startinud Diggins (2013. aasta sprinditeate maailmameister) kinnitas, et ilmaolud aitasid medalitele kaasa. "Peame ilmataadile tänulikud olema. Oleme õnnesärgis sündinud!"

Kolmandana startinud 34aastane Gregg polnud kunagi varem MK-sarjas isegi 10 parema sekka jõudnud. "Läksin rajale, uskudes, et kõik on võimalik ja suusatasin väga suure medalitahtega. Terve USA võistkonna positiivsusest on olnud väga palju kasu. Täna oli minu päev."

* * *

Naiste eilne võistlus kinnitas, et tänast meeste 15 km vabatehnikasõitu tasub kindlasti vaadata. Eraldistardist võistlused on endiselt murdmaasuusatamise kvintessents.