Marit Björgen Faluni 10 km vabatehnikassõidus.Foto: JONATHAN NACKSTRAND
Falun 2015
25. veebruar 2015, 14:18

FALUNI MM | Poola suusatreener ebaõnnestunud Marit Björgenist: naersin tema eesmärke kuuldes nii kõvasti, et pisarad hakkasid voolama! (13)

Poola murdmaasuusaässa Justyna Kowalczyku ja Norra kolleegi Marit Björgeni vaen on suusamaailmas üldtuntud. Kui Björgen ja teised norralannad eile Faluni MMi 10 km vabatehnikasõidus määrdega alt läksid ja medalitest kaugele jäid, hoidis Kowalczyk madalat profiili, küll jagas oma rõõmu Poola tunnustatud suusatreener Edward Budny.

77aastane vanahärra uskus juba enne MMi, et Björgeni eesmärk - võita kuus medalit - on laest võetud. "Kuulsin, et Marit tahab saada kuus medalit, sest ta olevat elu vormis. Purskasin seepeale laginal naerma! Naersin nii kõvasti, et pisarad hakkasid voolama! Kas ta mõtleb seda tõsiselt? Kas ta tõesti usub endasse?" vahendas Budny sõnu veebisait sport.pl.

Treeneri skeptitsism põhines asjaolul, et Björgen võitis jaanuari alguses esimest korda mitmepäevasõidu Tour de Ski. Varem oli ta sel ajal keskendunud suurvõistlusteks valmistumiseks. "Kui ta oleks preagu väga hea, oleks see kummaline. Jah, ta oli parim hooaja esimeses pooleks, aga näiteks Charlotte Kalla (10 km vabatehnikasõidu võitja - toim) pani kõik kaardid MMi peale. Ta loobus Tour de Skist ka laadis patareisid. See oli tark otsus," põhjendas Budny.

Kui MMi kuuest distantsist on läbi neli, on Björgeni kontos vaid üks kuldmedal, mille ta teenis klassikasprindis. Sprinditeates teda naiskonda ei arvatud, suusavahetusega sõidus oli ta kuues ja eile 10 km vabatehnikas alles 31.