EESKUJU VENDADEST: Petter ja Tomas Northug on pisivelile Evenile suur iidol. Foto: Vida press
Talisport
26. veebruar 2015, 07:00

Petter Northugi väikevend Even vennast: "Ta on teinud lollusi, kuid ta on hea inimene!" (2)

Sellal kui norralased Petter ja Tomas Northug võitlevad Falunis toimuval suusaalade MMil kuldmedalite eest, sõidab nende väike vend Even Jõulumäel Skandinaavia karikavõistlustel. Northugide suusadünastia noorim liige peab Petterit vaatamata seiklusrikkale minevikule suureks eeskujuks.

19aastane Even, 24aastane Tomas ja 29aastane Petter Northug on Norra suusataeva eredad tähed. Petter on ka 11 MM-kulla, kahe OM-kulla ning lugematute MK-etapivõitudega vendadest tituleerituim, kuid omavahelist läbisaamist see pesamuna sõnul ei sega.

"Pole vahet, kas ta on võitnud 11 kulda või on medalita – ta on minu vend, kelle poole saan üles vaadata. Minu jaoks on see vaid hea – mul on kaks hoolivat venda, kes mind aitavad, kui vaja. Pesamuna rolliga olen juba harjunud," räägib Even.

Ema valas pisaraid, Petter kahetses

Küll aga tekkisid Northugide perekonnas pinged maikuus, kui Petter põrutas 1,65-promillise joobega Trondheimi lähistel teepiirdesse. Suusakuningas lahkus sündmuspaigalt, jättes maha viga saanud sõbra ning valetas hiljem politseile. Algas kohtutee, kus norralasele määrati 185 000 Norra krooni suurune trahv ning 50päevane vanglakaristus, mida ta kannab hooaja lõppedes koduseinte vahel.

Even tõdeb, et vanema venna tegu oli šokk tervele perele. "Maikuu oli meile kõige raskem – ema nuttis päris tihti, üritasime Petterit mõista, kuid see oli vaevaline. Kollane meedia praktiliselt elas meie akende all. Imetlen oma venda – Petter kasutas seda kriisi motivatsioonina. Ta tahtis tervele Norrale ja kogu maailmale Falunis näidata, mis mees ta tegelikult on," meenutab ta, uhkusenoot hääles.

"Meedia on maalinud tast paha poisi pildi. Tõsi, ta on teinud igasugu lollusi, aga ta on tegelikult väga tõsine ning südamlik. Ta põdes oma tegu väga pikalt ning usun, et ta on oma vigadest õppinud. Ta võttis end kokku ja valas kogu viha ja valu treeningutesse. Ta on võitleja!" räägib 19aastane Even oma kümme aastat vanemast ning krutskeid täis vennast.

"Oleme väga head sõbrad. Mina sarnanen Petterile ning meie oleme rohkem emasse – keevalised ja emotsionaalsed. Tomas on isa moodi, nad on mõlemad väga rahulikud. Ehtsad norralased," muigab ta.

Seetõttu ei õnnestuks ka tema ja isa Johni vaheline koostöö. "Isa oli Petteri treener ja nad läksid kogu aeg tülli. Mina eelistan, et isa on minu toetaja ja eelkõige lapsevanem. Samamoodi vendadega – nendega on tore treenida ja ma kuulan neid, aga pikemat koostööd tehes läheksime kaklema," arvab ta, et sellest head nahka poleks.

Tiheda graafiku tõttu vennaksed siiski üksteisega väga tihti ei kohtu. "Suvel treenime koos, kuid talvel on meil erinev võistlusplaan. Samas oli mul sel hooajal esimest korda võimalus Petteriga treeninglaagrites kaasas käia. Ta õpetas mind palju," räägib Even.

Jõulumäel toimunud Skandinaavia karikavõistlustel klassikasprindis kolmandaks ning vabatehnikasprindis seitsmendaks tulnud Even tõdeb, et ootab täiskasvanute hulgas võistlemist himuga.

Koos olümpiale!

"Tean, et seal pole palju lihtsam. Juuniorideklassis on mul 250 konkurenti, suurte seas veelgi rohkem. Ning lisaks veel vennad!" naerab ta, kuid lisab, et ärategemismoment peabki asja juurde käima. "Võistleme peaaegu igas asjas, näiteks jalgpallis, korvpallis. Meile meeldib omavaheline konkurents, kuid see ei lähe kunagi isiklikuks. Nad on mõlemad mulle väga kallid ning head sõbrad," räägib ta.

Kui esimest korda nähti Faluni MMil Northugide duot, siis millal võib suurvõistlustel näha vendade triot? Eveni arvates on seda raske ennustada.

"See oleks meie ema suur soov, kuid kõik kolm peavad endast parima andma. Norras pole üldse kuskile lihtne pääseda – isegi Petteri eelmised tiitlid ei andnud talle midagi! (Petter pidi katkestama kõrgmäestikulaagri ning oma vormi tõestama Norra meistrivõistlustel – toim) Praegu võin öelda, et kolmekesi olümpiale pääsemine on üks ilus unistus!"