Michael Roos 2007. aastal Tallinna raekoja platsil. Pärast seda pole Roos sünnimaad külastanud. Karjääri lõpetamise järel jagub vast sellekski aega.Foto: KALEV LILLEORG
NFL ameerika jalgpalli liiga
27. veebruar 2015, 00:11

Karjääri lõpetanud rikkaim Eesti sportlane: mind ootavad pere, sõbrad, viski ja sigarid! (61)

Teadaolevalt rikkaim Eesti sportlane, kümme hooaega ameerika jalgpalli profiliigas NFL mänginud Michael Roos kuulutas lõppenuks karjääri, mille jooksul teenis ta ligi 47 miljonit dollarit.

2005. aastal drafti teises ringis NFLi valitud ründeliini äärekaitsja (offensive tackle) osutus tõeliseks raudmeheks. Esimese üheksa hooaja jooksul jättis Roos vahele vaid ühe kohtumise, kui tal tuli keset 2012. aasta hooaega minna pimesoole operatsioonile. Sügisel mängitud 2014. aasta hooaeg katkes Roosil pärast viiendat mängu, kus ta sai tõsise põlvevigastuse. NFLis osales Roos 148 mängus, alati põhikoosseisumehena.

Esimesed neli hooaega mängis Roos Titansis kollanoka-lepingu alusel, nagu NFLis kombeks. Tema oskuseid hinnati aga nii kõrgelt, et Titans sõlmis temaga uue kuue-aastase lepingu, millega Roos teenis 43 miljonit dollarit. 2009. aastal valiti Roos osalema Tähtede mängule ehk Pro Bowlile.

1992. aastal 10aastasena koos ema ning õe-venna Mareni-Marteniga USAsse kolinud Roos on unustanud eesti keele, aga mitte oma juuri. Sügisel Õhtulehele antud intervjuus sõnas Roos: "Eesti on ju paik, kus ma sündisin. Ma võin küll suurema osa oma elust olla juba Ameerikas elanud, aga muidugi olen endiselt eestlane."

32aastane Roos teatas karjääri lõpetamisest nii: "Pärast 10 aastat Tennessee Titansi meeskonna liikmena olen otsustanud erru minna. Olen otsust pikalt ja põhjalikult kaalunud. Tunnen tänulikkust, et olen saanud jalgpalli nii kaua mängida. Pärast lühimaapüüdja (tight end) ja äärekaitsjana (defensive end) tegutsemist sai minust lõpuks ründeliini äärekaitsja (offensive tackle), kes tuli NFLi Eastern Washington ülikoolist.

Tänan treenereid Mike Wooodwardi, Aaron Besti, Paul Wulffi, Beau Baldwini, Jeff Fisherit, Mike Munchakit, Ken Whissenhunti, Bruce Matthewsi ning kõiki teisi treenereid, kes tegid minust parema mängija ja inimese. Kõigile mängijatele, kellega olen koos mänginud, ütlen: on olnud au teid oma meeskonnakaaslasteks nimetada. Mälestusi jagub meil mitme eluea jaoks.

Olen nüüd algava ülejäänud elu osas elevil ning tänulik, et see algab nüüd, kui olen täie tervise juures. Kuigi ma ei tea, milline seiklus mind täpselt ees ootab, tean kindlasti, et see kätkeb endas perekonda, sõpru, reisimist, viskit, sigareid ja õlut. Kõike, mida mees võib tahta, ja rohkemgi veel. Aitäh Titansi fännidele aastate jooksul antud toetuse eest! Terviseks!"

Titansi ründeliini treener Munchak, kes töötas samal ametikohal ka siis, kui klubi 2005. aastal Roosi draftis valis, kiitis Läänemaal, Taeblas üles kasvanud meest kõvasti. "Michael oli väga intelligentne mängija. Teadsime pärast esimest trennipäeva, et temast saab kohe põhikoosseisu liige, sest tema loomulikud eeldused olid lihtsalt nii head."

Roos tegeleb aktiivselt heategevusega. Tema alma materi, Eastern Washingtoni ülikooli jalgpalliväljak kannab nime Roos Field, sest renoveerimisele pani suure annetusega õla alla just tema. Lisaks juhib Roos 2005. aastal koos abikaasa Katherine'iga käivitatud omanimelist heategevuslikku fondi, mis tegeleb laste aitamisega.