Aserbaidžaan ammutab rikkust maast.Foto: DAVID MDZINARISHVILI
Spordivaria
27. veebruar 2015, 13:25

Rikkad aserid külvavad sportlased rahaga üle

Naftarikas Aserbaidžaan maksab kinni kõikide Euroopa mängudel osalevate sportlaste majutus- ja transpordikulud.

12.-28. juunini riigi pealinnas Bakuus peetavatel võistlustel osalevad rohkem kui 6000 atleeti 20 spordialal. Algselt teatasid aserid, et maksavad kinni 160 Suurbritannia võistleja kulud, kuid hiljem muudeti otsust ja tasuta reisida ning elada saavad kõik.

Aserbaidžaan on president Ilham Alijevi juhtimisel kulutanud mängude korraldamiseks pea üheksa miljardit eurot, ehitades spordiareene ja arendades infrastruktuuri. Samas pole pääsetud ka kriitikast, sest paljud inimõiguste eest võitlevad grupid süüdistavad Alijevit tsensuuris ja poliitilises tagakiusamises.

Riskantsed mängud

Bakuu oli ainus linn, mis oli nõus mänge 2015. aastal korraldama. Järgmised mängud võiksid toimuda nelja aasta pärast ning Euroopa Olümpiakomitee sõnul on korraldamise vastutust enda peale valmis võtma kuus linna, mille nimesid organisatsioon avaldama ei soostunud.

Eesti Olümpiakomitee spordidirektori Martti Raju sõnul on praeguseks Eesti sportlastele kinnitatud 43 kohta, mis arvatavasti veidi tõuseb. "Viimased kohad jagatakse ära aprilli alguses, meie kinnitame delegatsiooni koosseisu mai alguses,“ ütles Raju.