Marek Niit. Foto: Stanislav Moškov
Kergejõustik
28. veebruar 2015, 07:00

Mida oodata üheksaliikmeliselt Eesti kergejõustikukoondiselt sise-EMil? (2)

5. märtsil Prahas algaval sisekergejõustiku EMil esindab Eestit üheksaliikmeline koondis ja suurimad lootused on seotud 400 m jooksja Marek Niiduga.

Peale Niidu kuuluvad Tšehhi pealinnas meie võistkonda Rain Kask (kaugushüpe), Veiko Kriisk (teivashüpe), Grete Udras (kõrgushüpe), Raimond Valler (800 m), Maarja Kalev (60 m), Kristo Galeta (kuulitõuge), Richard Pulst (60 m) ja Kätlin Piirimäe (kuulitõuge).

"Ma ei soovi kellelegi pingeid peale panna," räägib koondise juht Marko Aleksejev. "Samas tahaks, et kõigil õnnestuks hooaja tippmargi vääriline võistlus, Marekilt ootaks veelgi paremat tulemust. Sel juhul oleme väga hästi esinenud. Ülesanne on kindlasti keeruline."

Niit tõstis lati kõrgele ja pürib finaali. "Tundub, et Marekil on seekord väike koorem õlgadel," arutleb Aleksejev. "Aga kui ta tiitlivõistluse fiilingu kätte saab, siis tunneb end nagu kala vees ja teeb korraliku tulemuse."

USAs harjutav Niit on EMi normi 47,50 alistanud kaks korda. Tema hooaja tippmark on 47,09, viimati läks kirja 47,45. "Rääkisin Marekiga pärast mõlemat võistlust," märgib Aleksejev. "Teisel võistlusel oli palju trügimist, nii et tulemus ei peegelda tema tegelikku vormi."

Lõppvõistlusele võib jõuda ka Kask, kes püstitas Eesti meistrivõistlustel isikliku rekordi 7.87. "Loodan, et Rain saab EMil mõne sentimeetri juurde," lausub Aleksejev. "Ideaalse õnnestumise korral on tal võimalik hüpata isegi kaheksa meetrit."

Kolmapäeval Rootsis Malmös 60 m tõkkejooksu soojendusel jalga vigastanud Grit Šadeiko peab EMilt kõrvale jääma.

"Põlveõndla piirkonnas tekkis väike spasm," räägib treener Taivo Mägi Šadeiko traumast. "Uuringud midagi hullu ei näidanud. Kahju, et nii läks. Grit ise ütles ka, et enesetunne on hea. Esialgu meil Malmö võistlust kavas polnud."

Praegu saab Šadeiko laserravi. Eesti meistrivõistlustel jooksis ta 60 m tõkkeid ajaga 8,28 ja avaldas lootust, et EMil oleks teravas konkurentsis võimalik sihikule võtta Ksenija Baltale kuuluv riigi rekord 8,16.

Vigastuse tõttu peavad sise­EMilt eemale jääma ka kaugushüppaja Mihkel Saks ning kõrgushüppajad Eleriin Haas ja Karl Lumi.