Mati Alaver.Foto: MATI HIIS
Spordiblogi
2. märts 2015, 07:01

Deivil Tserp | Mati Alaveri sünnipäevad on aina nukramad (22)

Suusatreener Mati Alaver sai 21. veebruaril 61aastaseks. Puhtinimlikust seisukohast võis ta rahulolevalt naeratada, sest päris paljud Eesti mehed sellise vanuseni välja ei venita. Kuid Alaver on kadestamisväärselt heas vormis – tema jaoks on 61 vaid number passis.

Sünnipäeval võis Alaver tavapäraselt nautida tiitlivõistluste mõnusat õhkkonda, sedapuhku Rootsi suusamekas Falunis toimunud MMil. Ent õpilaste tulemused rõõmustamiseks põhjust ei andnud. Tema eestlastest hoolealuste senised etteasted olid olnud pehmelt öeldes nõrgad. Ja kui meenutada Andrus Veerpalu ja Jaak Mae medalivõite, siis nende täistabamuste valguses lausa masendavad.

Alaver võis mõnusa ärevusega oodata Faluni MMi viimast päeva, kui medaleid jagati 50 km ühisstardist klassikasõidus. Selle distantsiga olid seotud tema ja Veerpalu juhendamisel harjutava Kasahstani esindaja Aleksei Poltoranini ning Algo Kärbi suurimad lootused.

Möödunud suvest Otepääl elav ja harjutav Poltoranin püsis viimase kilomeetrini medaliheitluses, aga lõpuks tuli kaks talve tagasi MMil samal alal pronksmedali võitnud sportlasel leppida seitsmenda kohaga. Ettevalmistusperioodil kullamõtetega vormi timminud Poltoraninile oli see kindlasti pettumus.

Kärp sai 21. koha, mis tähendas tema tänavust parimat tulemust ja säravaimat sooritust tiitlivõistlustel. Kui kasutada Alaveri keelepruuki, siis võib öelda, et polnud kõige hullem sõit. Mingil määral pärssis Kärbi sooritust kindlasti kõõlusepõletik, mis sundis teda MMil loobuma teatesõidust.

Samas meenus siinkirjutajale Sotši olümpia, kui Alaveril täitus 60. aastaring. "Mingit suurt sünnipäeva tähistamist ei tule. Mul on süütunne sportlaste ees, et nende tulemused pole nii head, kui võiksid olla," rääkis juubilar toona Õhtulehele, ent lisas lootusrikkalt, et kahe–kolme aasta pärast suusatavad Raido Ränkel ja Karel Tammjärv maailma tippudega võrdselt.

Üks aasta on möödunud ning kumbki suusataja ei ole teinud silmanähtavat arenguhüpet, mida Alaver ennustas tänavuse hooaja alguses Postimehele. Küll aga osutus tõeseks tema MMi eel Eesti Päevalehele poetatud lubadus, et mulluse olümpia häbi pestakse Falunis maha.

Kui Sotši mängudel jäi 30 hulka pääsemine meie suusatajatele ilusaks unistuseks, siis tänavusel MMil lõpetas Peeter Kümmel klassikasprindi 18. kohaga, Kärbi tulemusest oli juba juttu, ning Rehemaa sai kirja kaks 29. ja ühe 26. koha.

Rehemaa ütles enne MMi siiralt, et tänavu pole Eesti distantsimeestel olnud mitte ühtegi normaalset tulemust. Seega läks neil hooaja tähtsaimal võistlusel üldjoontes kenasti. Samas ei saa olematuks muuta piinlikku 4 x 10 km teatesõitu, kus meie meeskond võeti maha juba pärast teist vahetust.

Järgmine talv on niinimetatud vaheaasta, kui täiskasvanute tiitlivõistlusi ei peeta. Ent Eesti suusatamise eestvedajatel leidub kindlasti piisavalt palju mõtlemisainet, kuidas oleks õigem tööd jätkata.

Ja Alaveril on aega mõelda, kas ta täidab Bernatski lugude avalikkuse ette toomise eest Bonnieri preemia võitnud Eesti Päevalehe ajakirjaniku Kärt Anvelti unistuse ning taandub treeneriametist!