PAKITUD: Erki Berendsil on peas müts, seljas jakk ja jalas pikad püksid – raagus puudetagi oleks selge, et tegu pole ideaalse golfiilmaga.
Spordivaria
2. märts 2015, 07:00

Mis massipsühhoos ajab sada inimest veebruaris golfi mängima? (3)

Kliima soojenemine on kurb tõsiasi kaugel orkaanipiirkonnas elajaile ja ka Eesti suusahuntidele. Et Maarjamaal leiab vähemalt ühe sportlaskonna, kes mahedate talvede üle ei kurda: juba kaks aastat järjest on golfihooaeg alanud keset talve.

Laupäeva hommik, kell on just saanud üheksa ja väljas on sooja kaks kraadi. Mõistlikud inimesed on sel ajal veel kodus teki all või äärmisel juhul söövad teist pannkoogiportsu. Golfisõprade äratuskell tirises aga mitu tundi tagasi, sest nemad pidid jõudma Jõelähtmele, kus toimub koduse golfiaasta avavõistlus.

"Tegelikult tahtsime teha võistlust vabariigi aastapäeval, aga ma käisin eelmisel pühapäeval siin ning osad green’id olid veel jää-lume all ja punkrid olid täiesti lund täis," selgitab võistluse korraldaja Siim-Juhan Vakker.

Ehk golfiaasta oleks võinud alata ka paar päeva varem? Niigi tuli võistlust jälgides pähe mõte, et paaris plusskraadis tuultele avatud nõlval mängijad peavad veidi hullud olema. Ent sellisel juhul on tegu massipsühhoosiga, sest kokku oli stardis 104 võistlejat.

Trennid juba jaanuaris

"Kõige tähtsam, et kops on korralikult õhust läbi puhutud ja saab rahulikult nädalavahetusele vastu minna," ütles loetud minutid pärast kella üheksat avalöögi teinud ajakirjanik Erki Berends üheksa raja läbimise järel. Stardiaja üle ta ei kurtnud: "Hommikul vara, seitsme paiku, kui väljak suviti lahti tehakse, on kõige parem mänguaeg. Siis on kõik värske, linnud laulavad, keegi ei pruugi rajal sulle ette jääda."

Berendsi sõnul on golfimängija jaoks kõige tähtsam, et hooaeg oleks võimalikult pikk. Kuna Eesti suvi on teatavasti temperamentne, tuleb ära kasutada iga varajane mänguvõimalus. Esimene võistlus võis ju olla möödunud nädalavahetusel, ent õiged mängusõbrad otsisid golfikepid juba aasta algul kapist välja.

"See oli kas 2. või 3. jaanuar. Aastavahetus oli seekord üpris lumevaene ja siin üleval puhub tuul ilusti väljaku kuivaks. Kui on plusskraadid ja pussnuge taevast alla ei tule, saab mängida," meenutab Berends, millal ta selle aastanumbri sees esimest korda palli tagus.

Külm toob pikemad löögid

Muide, talvel golfi mängimisel on ka omad plussid, mis võivad ehk aidata isegi paremat tulemust saavutada – maapind on veel piisavalt kõva ja pall eelistab veeremise asemel hüpata ning sellega lähevad löögid pikemaks. Lisaks pole ka muru veel õieti kasvama hakanud ehk võimalus palli kaotada ja sellega trahvipunkte saada on väiksem. Miinuspoole pealt tuleb aga välja tuua harjumuspärasest paksem riietus, mis võib löömist segada, ning kahju hakkas mängijate sõrmedest, sest kinnast kanti vaid ühes käes.

Kui 2015. aasta esimene võistlus peeti veebruari viimasel päeval, siis mullu mängiti juba jaanuariski auhindadele – tõsi, tulemused läksid kirja 2013. aastasse, sest muidu oleks toonane hooaeg väga lühikeseks jäänud. Siis tehti väljakud lahti alles aprillis, kuna lumi lihtsalt ei tahtnud ära sulada.

Seega võtab keskmine Eesti golfimängija kliima soojenemise tervitusega vastu ja asub esimesel võimalusel trenni tegema – laupäeval jalutasid mängijad üheksa auguga kokku maha neli kilomeetrit. Tegelikult on aga kevadised mängud väikeseks eelsoojenduseks kõige magusamale golfiajale või nagu ütleb Berends: "Mõnu on siis, kui saad paksud vatid seljast visata, lühikese püksiga käia ja õhusoojust nautida!"