Naiste vehklemiskoondise liiga Irina Embrich (Keskerakond) kogus valimistel 217 häält, millega edestas küll naiskonna peatreenerit Kaido Kaabermat (Reformierakond, 131 häält), ent Riigikogusse ei pääsenud.Foto: MATI HIIS
Spordivaria
2. märts 2015, 10:51

Ainus riigikokku pääsenud sportlane esindab Reformierakonda, Embrich torkas Kaaberma läbi (10)

Kui Vabariigi valimiskomisjon jaanuaris XIII riigikogu koosseisu valimisteks 874 kandidaati registreeris, tuvastasime, et spordi kaudu avalikkuse orbiidile jõudnuid oli nende seas vaid 17 ehk 1,95%. Nüüd on selge, kes pälvis rahva usalduse, kes mitte.

Ainsa kandidaadina 17 seast pälvis riigikogu mandaadi Pärnumaal Reformierakonna nimekirja teise numbrina (Pärnu linnapea Toomas Kivimägi järel) kandideerinud endine sõudja, kahekordne olümpiahõbe Jüri Jaanson, kes pälvis 1327 häält, mis oli spordirahva parim tulemus.

Kaks koosseisu riigikogus töötanud Erki Nool kandideeris Kesklinnas, Pirital ja Lasnamäel, kus sai 1021 häält, millega jäi oma erakonna lõikes antud piirkonnas alles neljandaks. Teda edestasid Viktoria Ladõnskaja, Sven Sester ja Juku-Kalle Raid, mis tähendab, et Noole šansid asendusliikmena riigikokku jõuda on sisuliselt olematud. Sarnaselt Noolele tuleb parlamendiga hüvasti jätta ka Harju- ja Raplamaal kasinad 460 häält kogunud Toomas Tõnistel.

Keskerakonna spordifraktsioonis tegi tugevaima tulemuse korvpallitreener Andres Sõber, kes kogus Lääne-Virumaal 529 häält, ent riigikokku pääsemise šansse tal ei ole, sest asendusliikme staatuse jaoks vajalikust 5% ringkonnakvoodist jäi Sõbral 10 häält puudu.

Naiste vehklemiskoondise sisevõitluses torkas Irina Embrich (Keskerakond) 217 häälega läbi peatreeneri Kaido Kaaberma (Reformierakond), kes kogus 131 häält.

Sotsiaaldemokraatliku erakonna spordisektsioonis teenis enim hääli (390) Silja Suija, aga jäi sellega mandaadist kaugele. Sama edutu oli töö lõpetanud riigikogu koosseisus asendusliikmena töötanud Tatjana Jaanson, kes kogus vaid 231 häält. Endine laskja (Vabaerakond) kogus 108 ja endine suusasprinter Pavo Raudsepp (Rahva Ühtsuse Erakond) 109 häält.

SPORDIRAHVA HÄÄLTESAAK RIIGIKOGU VALIMISTEL

Reformierakond
Nikolai Novosjolov (kahekordne vehklemise maailmameister) 1016
Kaido Kaaberma (endine vehkleja, praegune Eesti naiste koondise peatreener) 131
Martin Parmas (võistlustantsija) 563
Jüri Jaanson (endine sõudja, kahekordne olümpiahõbe) 1327 (Riigikogus!)

IRL
Erki Nool (kümnevõistluse olümpiavõitja) 1021
Jaak Uudmäe (kolmikhüppe olümpiavõitja) 187
Toomas Tõniste (purjetamise olümpiahõbe ja –pronks) 460

Keskerakond
Jelena Glebova (endine iluuisutaja) 310
Kalle Klandorf (korvpallitreener) 399
Irina Embrich (vehkleja, kaheksakordne tiitlivõistluste medalivõitja) 217
Andres Sõber (korvpallitreener) 529
Avo Keel (võrkpallitreener) 102

Sotsiaaldemokraatlik Erakond
Sixten Sild (endine orienteeruja) 203
Tatjana Jaanson (sõudmistreener) 231
Silja Suija (endine suusataja) 390

Eesti Vabaerakond
Inna Rose (endine laskja) 108

Rahva Ühtsuse Erakond
Pavo Raudsepp (endine suusataja) 109