DUELL?:2015. aasta jalgpallihooaja eel on kaks kullasoosikut just Levadia ja Flora. Kas emb-kumb võidab 10. tiitli või napsab selle endale hoopis Nõmme Kalju, Tallinna Infonet või Sillamäe Kalev? 36 vooru annavad vastuse. Fotol võitlemas Levadia poolkaitsja Andreas Raudsepp (vasakul) ja Flora poolkaitsja Zakaria Beglarišvili. Foto: TEET MALSROOS
Jalgpall
3. märts 2015, 07:00

JALGPALLILIIGA 2015: 1 meistritiitel, 2 kullapretendenti, 3 medalit, 5 medalinõudlejat, 10 kvaliteetset meeskonda (7)

Reedel algavad põnevad ja laia geograafiaga 2015. aasta jalgpalli Eesti meistrivõistlused.

Vähema kui medaliga ei kavatse tänavuses jalgpalli meistriliigas leppida Nõmme Kalju, Tallinna Infonet ja Sillamäe Kalev, aga peamised kullapretendendid on siiski Eesti kaks uhkeima auhinnakollektsiooniga jalgpalliklubi, FC Levadia ja FC Flora.

Meistrivõistluste raames kohtuvad kõik klubid teineteisega neli korda. 36 vooru järel kroonitakse enim punkte teeninu Eesti meistriks. Süsteem on karge ja konservatiivne, klubid aga särtsakad ja janus kohese edu järele. Nii peabki. Just säärane kooslus tagab jalgpalli vaimsuse kandumise ühest ajastust teise ja sealt kolmandasse.

Tänavuse meistriliiga puhul võib uuest ajastust rääkida seoses vutikantside Viljandi ja Pärnu kõrgseltskonda naasmisega, mis tõstab esindatud maakondade arvu kuueni. Iseseisvate (s. t emaklubist sõltumatute) klubide mõttes pole kõrgliiga geograafia varem nii lai olnud. Praeguse koosseisu puhul võime tõepoolest rääkida terve Eesti, mitte Tallinna ja Ida-Virumaa lahtistest meistrivõistlustest, mis on väga tore ja põnev.

TALLINNA LEVADIA, 2014 meister, 2013 meister, 2012 hõbemedal.

Lahkujad: väravavaht Roman Smiško, kaitsjad Artjom Artjunin, Toni Tipuric, Maksim Podholjuzin, poolkaitsjad poolkaitsjad Igor Subbotin, Aleksandr Dmitrijev, Dmitri Kruglov, Dragomir Vukobratovic. Saabujad: väravavaht Aleksei Širokov, kaitsjat Taavi Rähn, Ivan Pecha, Juuso Laitinen, Artjom Rahmanov, poolkaitsjad Siim Luts, Maksim Lipin, ründaja Kaimar Saag.

Peatreener Marko Kristal: "Saime eelmisel aastal meistritiitli kaitsmisega väga hästi hakkama ja pole põhjust latti allapoole lasta. Probleem on, et meil on väga palju lahkujaid. Võib-olla kokkumäng veidi kannatab, aga mida aeg edasi, seda paremaks see muutub."

Võti: Levadia saavutab hea rütmi, aga millal? Mida varem, seda suurem on šanss saada esimeseks 10 meistritiitlit võitnud Eesti jalgpalliklubiks.

SILLAMÄE KALEV, 2014 hõbemedal, 2013 pronksmedal, 2012 5. koht.

Lahkujad: väravavaht Mihhail Lavrentjev, kaitsja Aleksandr Volodin, poolkaitsja Nikolai Mašitšev, ründajad Vjatšeslav Zahovaiko ja Jevgeni Kabajev. Saabujad: kaitsjad Marius Cinikas, Tihhon Šišov, poolkaitsjad Viktor Plontikov, Rytis Leliuga, Giorgio di Vicino, Janar Toomet, Darius Miceika.

Peatreener Sergei Frantsev: "Oleme hooaja alguseks vaimselt suurepäraselt valmis."

Võti: Igast liinist võtmemängija kaotamise järel ei tohiks tugevnenud konkurentsis medalile mängimine olla reaalne, aga peatreener Frantsev tõestas mullu, et evib kõrgema kategooria pilotaaži.

TALLINNA FLORA, 2014 pronksmedal, 2013 4. koht, 2012 pronksmedal.

Lahkujad: väravavaht Stanislav Prins, kaitsjad Karol Mets, Taavi Rähn, poolkaitsja Sergei Mošnikov, ründaja Sander Post. Saabujad: väravavaht Richard Aland, kaitsja Gert Kams, ründaja Sakari Tukiainen.

Peatreener Norbert Hurt: "Eesmärk on areneda, tiitel on vahend selle saavutamiseks."

Võti: 25. juubelit tähistava Flora koosseis on ülejäänud medalinõudlejatega võrreldes kõige vähem muutunud, mis peaks võimaldama alguses vahe sisse rebida. Kui see õnnestub, on nad tiitlisoosikud.

NÕMME KALJU, 2014 4. koht, 2013 hõbemedal, 2012 meister.

Lahkujad: väravavaht Richard Aland, kaitsjad Mikk Reintam, Tihhon Šišov, poolkaitsjad Fabio Prates, Martin Vunk, Damiano Quintieri, Janar Toomet, ründajad Felipe Nunes, Jarmo Ahjupera. Saabujad: ründajad Vladimir Voskoboinikov, Artjom Dmitrijev, Ats Purje.

Peatreener Sergei Terehhov: "Liiga alumine pool on võimeline tugevamatelt punkte ära hammustama ehk tuleb väga põnev hooaeg."

Võti: Kas vaatamata mitmetele lahkujatele meeskonna tuumiku säilitanud Kalju suudab Hiiu staadionist teha vastastes hirmu tekitava kantsi? Kui jah, siis on medal tagatud.

TALLINNA INFONET, 2014 5. koht 2013 6. koht 2012 esiliiga võitja.

Lahkujad: ründajad Manucho, Artjom Dmitrijev, poolkaitsjad Nikita Martõnov, Albert Taar, Konstantin Nahk, Maksim Lipin. Saabujad: väravavaht Mihhail Lavrentjev, kaitsja Aleksandr Volodin, poolkaitsjad Nikolai Mašitšev, Aleksandr Dmitrijev, ründajad Jüri Jevdokimov, Vladislavs Kozlovs.

Peatreener Aleksandr Puštov: "Tahame seda medalit ja oleme valmis igas mängus selle nimel pingutama. Loodame, et Jüri Jevdokimov tõuseb oma kunagisele tasemele."

Võti: Koondislase Dmitrijevi liitumine on kõva sõna ja jõuline argument, aga ikkagi – kuidas suudetakse täita võimsa esiründaja Manucho lahkumisest tekkinud tühimik?

PAIDE LINNAMEESKOND, 2014 6. koht 2013 5. koht 2012 6. koht

Lahkujad: kaitsjad Karl Palatu, Joel Indermitte, Dmitri Kovtunovitš, poolkaitsjad Stanislav Goldberg, Martin Ustaal. Saabujad: kaitsjad Greeg Jakobson, Edgars Butlers, poolkaitsjad Nikita Martõnov, Lauri Välja, Meelis Peitre, Ats Sillaste, Lauri Varendi, ründaja Vjatšeslav Zahovaiko.

Peatreener Meelis Rooba: "Sel aastal peame kuuendast kohast kõrgemale pürgima, kuigi esiots on kõvasti tihedamaks läinud. Ja alumine samuti."

Võti: Amatöörmeeskonna 36 mängust 14 seisavad kalendris argipäevadel, mil enamik mehi peab jalgpalli mängima pärast päevatööd. Kuidas Paide ebamugavusega kohaneb?

TARTU TAMMEKA, 2014 7. koht 2013 9. koht 2012 10. koht

Lahkujad: kaitsjad Rauno Tutk, Hindrek Ojamaa, poolkaitsja Simo Tenno, ründajad Mario Tikerberi, Mikk Valtna. Saabujad: poolkaitsja Janno Saks, ründajad Kristjan Moks, Temari Nuuma.

Peatreener Indrek Koser: "Pärnu ja Viljandi ei ole kindlasti nii nõrgad kui Tallinna Kalev ja Jõhvi mullu, aga Liivimaa meistriks tuleb kindlasti Tammeka."

Võti: Tammeka naudib rohkearvulist publikut, aga koduväljakult teeniti mullu sama palju punkte kui võõrsilt. Koduväljaeelis tuleb punktideks realiseerida. Ning kapten Kristjan Tiiriku standard-olukorrad peavad olema endiselt kõrgest kvaliteedist.

NARVA TRANS, 2014 8. koht 2013 7. koht 2012 4. koht

Lahkujad: väravavaht Nikita Tokiatšuk, poolkaitsjad Vitali Kutuzov, Viktor Plotnikov, Andrejs Sinicins. Saabujad: väravavahid Aleksei Matrossov, Roman Smiško, kaitsja Aleksei Jahhimovitš, poolkaitsja Roman Protassov, ründaja Volodõmõr Kilikevitš.

President Nikolai Burdakov: "Eesmärk pole konkreetne koht, vaid peame eliiti naasma!"

Võti: Kaks aastat järjest Levadiaga meistriks tulnud Smiško näol on meeskonnal erinevalt kahest eelmisest hooajast selge liider. Kas ta suudab vedada Transi kuuendaks?

PÄRNU LINNAMEESKOND, Mängis meistriliigas viimati 2008

Saabujad: kaitsjad Karl Palatu, Rauno Tutk, Chris Anderson, ründajad Greger Könninge, Kristen Saarts.

Peatreener Marko Lelov: "Eesmärk võiks kunagi olla ka medalile mängida, aga praegu pole see võimalik. Üritame läbi aasta olla vastastele võrdväärne partner ja Pärnu au kaitsta."

Võti: Võitluses väljakukkumise vastu peavad kahekordse Eesti meistri Karl Palatu kogemused suutma Pärnu noore koosseisu moraali üleval hoida.

VILJANDI TULEVIK, Mängis meistriliigas viimati 2010

Saabujad: ründajad Sander Post, Joonas Tamm.

Peatreener Aivar Lillevere: "Jalgpallivaimustus on linnas tõusnud ja kõik on väga positiivselt meelestatud. Mängud (alumise otsa meeskondadega – toim) tulevad 50-50."

Võti: Kui palju punkte võidavad meeskonnale koondisekogemustega Post ja Tamm? Kui kõva on koduväljakueelis?