Margus Hunt ja Chandler HarnishFoto: Reuters/Scanpix
NFL ameerika jalgpalli liiga
3. märts 2015, 17:43

Margus Hundi koduklubil on hooaja eel kulutada 35 miljonit eurot (1)

Ameerika jalgpalli profiliiga NFL klubid tohivad tuleval hooajal oma mängijatele palka maksta kuni 128 miljoni euro eest. Eestlase Margus Hundi koduks oleval Cincinnati Bengalsil on vaba raha sellest ligi veerand.

Vahet pole, kas arvutada dollarites või eurodes, NFLil ringlevad iga aasta miljardid. Et meeskondade liigsele ahnusele piiri panna, on liiga pannud paika mitmed reeglid, millest üks on palgalagi – mängijate kõikvõimalikele tasudele kuluv summa ei tohi 2015. aastal ületada 143,3 miljoni dollari ehk 128,3 miljoni euro piiri.

Buisnessinsider.com pani järjekorda, kui palju meeskonnad praegu oma mängijatele maksavad. Näiteks Kansas City Chiefs, Super Bowli võitja New England Patriots ja New Orleans Saints on juba praegu seatud piirist üle, viimane lausa 20 miljoni dollari võrra.

See aga tähendab, et nad peavad juuni lähenedes mõned kõrgepalgalised mängijad teistele meeskondadele vahetama või neil sootuks minna laskma. Lisaks on lähinädalatel avanemas ka juba praegu koduklubita mängijate turg, kus meeskonnad soodsalt täiendusi otsivad. Märtsi lõpuks on turul juba palju vähem vaba raha.

Cincinnati Bengals otsustas hiljuti loobuda kaitsja Robert Geathersi teenetest ja sellega tekitati enda aastasesse palgafondi 3 miljonit dollarit juurde. Kokku on neil enne kevadel algavaid treeninguid kulutada 39,4 miljonit taala ehk 35,2 miljonit eurot, mis on NFLi paremuselt seitsmes tulemus.

Kahjuks ei saa seda raha kasutada ainult uute mängijate palkamiseks, sest omad parimad pojad ihkavad palgatõusu.

Lisaks on Bengalsil üle tosina mehe, kes katsuvad sel aastal vabaagentide turgu, neist tähtsaim väravalööja Mike Nugent. Meeskonna jaoks on tegu loteriiga – kui keegi teine mängijat kosida ei soovi, saavad nad ta ilmselt palgatõusu pakkumata tagasi palgata. Kui aga mõni teine klubi uksele koputab, peaks Bengals mängija säilitamiseks nende palganumbri kinni maksma.