Foto: AFP
Talisport
4. märts 2015, 07:00

Kas Ole Einar Björndalen võidab jälle MMilt medaleid? (1)

Maailma mõistes pole meeste laskesuusatamises sel hooajal kindlat valitsejat olnud. Sotši olümpial kaks individuaalset kuldmedalit võitnud prantslane Martin Fourcade tuleb Kontiolahti MMile MK-sarja liidrina, aga tema viimase aja suusavorm tekitab küsimärke.

2013. aasta Nove Mesto MMi valitseja norralane Emil Hegle Svendsen on MK-sarjas seitsmes, aga on näidanud ennast osava vormitimmijana. Eriti põhjalikult on MMiks valmistunud Svendseni kaasmaalane Ole Einar Björndalen (pildil), kes püüab 41aastasena teenida lisa seni kogutud 52le (!) täiskasvanute tiitlivõistluste medalile.

«Ole Einari viimane ettevalmistus oli väga pikk. Pisut isegi imekspandav, et ta veebruari keskel kodusel Holmenkolleni etapil ei võistelnud. Aga MM on ikkagi oluliselt tähtsam võistlus ja ta olevat treeninud just selle eesmärgiga, et Kontiolahtis värske olla. Arvan, et ta mingi individuaalse medali suudab ikka võtta,» teadis rääkida Eesti laskesuusakoondise vastutav treener Janno Prants. Sel hooajal on Björndalen MK-sarjas poodiumile jõudnud vaid ühe korra (2. koht Oberhofi sprindis) ja kokkuvõttes paikneb ta alles 20. kohal.

Naistest on suurimad kullasoosikud Darja Domratšova (Valgevene) ja kodus startiv Kaisa Mäkäräinen. «Elu on näidanud, et nende minek on teisest klassist. Kord võidab üks, siis teine ja MMil peaks saama määravaks laskmine,» uskus Prants.

32aastane Mäkäräinen on hoolimata pikast karjäärist teeninud vaid kolm tiitlivõistluste medalit ja Sotšis põrus ta sootuks. Prants loodab, et kodus peab Mäkäräineni närv vastu. «Kaisa on saanud rahulikult Kontiolahtis harjutada ja pole mägedesse läinud. Arvan, et seekord on ta võistlusteks sajaprotsendiliselt valmis.»