RAJAL: Kalev Ermits suutis enne MMi tervise korras hoida ja on suurvõistluseks valmis. Foto: Aldo Luud
Talisport
4. märts 2015, 07:00

Eestlased ei julge laskesuusatamise MMi eel eesmärke panna (6)

Eesti laskesuusakoondis on enne homme Soomes Kontiolahtis algavat MMi mõneti keerulises seisus, sest tervisega on kimpus vanameistrid Roland Lessing ja Indrek Tobreluts. Ka teiste puhul jäävad ootused tagasihoidlikuks.

Koondise vastutav treener Janno Prants ütles, et tema koondisele kindlat eesmärki ei pane. "See küsimus huvitab paljusid, aga veksleid ei taha endale omaselt välja käia. Selge see, et sportlased annavad endast maksimumi ja paljudel on tegu hooaja viimase võistlusega, kus enam midagi tagasi hoida ei ole. Peaasi, et tervis vastu peaks, sest programm on pikk," rääkis ta 15. märtsini peetava MMi eel. Kui Lessing ja Tobreluts välja jätta, peaks teiste tervis korras olema.

Eestlastest on viimastel kuudel esile tõusnud kolm nime: Lessing (7. koht jaanuaris Oberhofis), Kadri Lehtla (17. ja 28. koht veebruari keskel Holmenkollenis) ja Kalev Ermits (20. koht Holmenkollenis ja 30. koht Nove Mestos). Neist Lessing on haiguse küüsis ja ei saa seetõttu plaanitud segateatesõidus startida, aga Prantsu sõnul on ta sprindis juba olemas.

Varuvõistlejate segane seis

Homme asendab teda Ermits, lisaks on võistkonnas MMiks Itaalias Ridnaunis valmistunud Lehtla, Darja Jurlova ja Kauri Kõiv. Kontiolahtisse sõidavad kindlasti ka Martin Remmelg, Johanna Talihärm ja Kristel Viigipuu. Endiselt probleemse seljaga võitleva Tobrelutsu MMil osalemist arutatakse pärast segateadet. Hooaega lõpetada soovinud, kuid Austraalia reisil viibides koondisesse tagasi kutsutud Grete Gaim on varuvõistleja rollis.

Tegelikult on Gaim vaid üks varuvõistlejatest. Naistest võivad Kontiolahtis starti asuda ka hiljutisel juunioride MMil kahvatult esinenud Tuuli Tomingas ja Meril Beilmann, meestest Rene Zahkna, Johan Talihärm ja Jan Treier. Prantsu sõnul oleks Gaim naistest esimene variant, aga ootamatusteks peavad valmis olema kõik. "Kõige tähtsam on valiku puhul tervis, sest kui see korras pole, ei saa heast sõitu loota. Niisama pole mõtet organismi kurnata," sõnas Prants.

Arengus suure sammu edasi astunud 22aastane Ermits on laskesuusatajate n-ö uus nägu, kellelt võib koos Lehtlaga oodata kõige stabiilsemaid esitusi. Temagi ei soovi kõlavaid lubadusi enne MMi anda. "Kohtade mõttes polegi eesmärki pannud. Soovin, et saaks sooritustega rahule jääda ehk kiiresti sõita ja vähe trahve teha," ütles ta.

Ermits haigusest prii

Pärast Holmenkolleni etappi Eestisse jõudes tunnetas ta saabuvat kerget haigusvimma, aga suutis õigel hetkel pidurit tõmmata. "Nüüd on kõik okei ja sain nagunii puhata," sõnas Ermits, kes pühapäeval krooniti Haanja hõredas konkurentsis Eesti meistriks ühisstardiga sõidus.

"Et ma polnud kaks nädalat võistelnud, sain aimu, mis hetkeolukord on. Seis pole nii hea kui varem, aga midagi hullu ka pole," selgitas ta.

Prantsu hinnangul oli Ermits viimasel nädalal lootustandev. "Otepääl sai teda rühmatreeningutel jälgitud, seal olid tema liigutused kerged ja lahtised. Just sõidutehnika lihvimisega nägime korralikult vaeva. Igal juhul on ta Kontiolahtiks valmis," oli juhendaja rahul.