ESIMENE KÄES!:Eesti naiskond on just saanud MMil esimese võidu, tulemusega 6:4 Tšehhi üle. Võistkonda kuuluvad Marie Turmann (vasakult), Kerli Zirk, Kerli Laidsalu ja Johanna Ehatamm. Foto: MATI HIIS
Talisport
4. märts 2015, 07:00

See on curling: piigad, rasked kivid, jää, harjad, aga tähtsaim on külm pea! (3)

Curling pole päris tavapärane spordiala. Seda ei saa hakata harrastama lasteaias, selle kandepind pole ülemäära lai, kuid olümpiamängude ajal on tegemist ühe vaadatavama alaga. Ka Eestis on tekkinud kõrgeid sihte seadvad võistkonnad.

Meie juunioride naiskond saavutas mõni nädal tagasi Šveitsis peetud Euroopa tuuri etapil teise koha ning see tõstis mõistetavalt huvi ja lootusi seoses praegu Tondirabas peetava MMiga. Saame piigadega lähemalt tuttavaks!

Curlinguarmastus tekib ajapikku

Naiskonna kapten Marie Turmann on alaga tegelnud kõige kauem, kuus aastat, ning hakkas curlingut harrastama oma vanema õe eeskujul. Ühel hetkel tekkis tal mõte luua juunioride klassi tarvis oma võistkond ja nii saigi kutsutud mängima mitu kooliõde. Nüüdseks harjutavad Tallinna 32. keskkoolist välja kasvanud piigad Martin Lille juhendamisel koos kolmandat aastat.

Kas curling tähendas armastust esimesest silmapilgust?

"Alguses tundus see ala uus ja huvitav, samas oli algus ka raske, nõudis pingutamist. Curlinguarmastus on tulnud ajapikku," alustab abikapten Kerli Zirk. Võistkonna kolm ülejäänud põhiliiget räägivad just vastupidi, et algus oli kerge ning raskemaks läks siis, kui mängu saladused põhjalikumalt selgeks said.

"Ma ei saanud alguses mitte midagi aru," ütleb Johanna Ehatamm kaaslaste naerupahvaku saatel. "Nüüd on palju raskem, curling on väga tehniline ala." Sama meelt on ka Kerli Laidsalu.

Turmann lisab skeemile "alguses lihtne, siis raskem", et kui nüüd vise välja tuleb, on jälle lihtsam mängida. "Armastus mängu vastu kasvab ajaga, ka on selle ala sees olevad inimesed nii toredad!"

Aitab rahulik talupojaloogika

Mängu saladustest rääkides käib põhiline jutt aga teemal: peamine on jääda rahulikuks ja mitte närvi minna!

"Oleme viimase aasta jooksul tegelnud teemaga, kuidas kogu mängu jooksul rahu säilitada ja pingega toime tulla," rõhutab treener Martin Lill. "Kui sa näitad oma ebaõnnestumisi välja ja oled frustreeritud, saab vastane sellest energiat juurde. Curlingus tuleb ennast vaos hoida. Tüübina on nad neljakesi, samamoodi ka varuvõistleja Victoria-Laura Lõhmus, väga hästi curlingu jaoks loodud. Eestlase rahulik talupojaloogika aitab palju."

Curling on ka väga taktikaline mäng ja nõuab lisaks heale käele ka piisavalt ajude ragistamist. "Kui sa kaasa ei mõtle, siis ei saa võita," teatab Zirk lihtsalt.

Hooaja eel vahetasid viskajate järjekorras kaks Kerlit, Zirk ja Laidsalu, kohad. Zirk tunnistab, et kui ka liikus vahepeal kolmanda viskaja kohalt teisele, tähendas see suurt pingelangust. Ta räägib mängu ajal tekkida võivatest hirmudest: "Kolmas viskaja ei tohi emotsionaalselt üle piiri minna, muidu mõjutab see kaptenit ja kui kapteni viimased visked juhtuvad ebaõnnestuma, siis mõtled, et äkki ta oli minu peale närvis."

Curlingumängijad peavad ka füüsiliselt vormis olema ning lisaks jäätreeningutele ongi igal nädalal kavas ka aeroobne ja füüsiline ettevalmistus. Suviti tegeleb igaüks oma lemmiku, kes jooksmise, rattasõidu, rulluisutamise ja/või tennisega.

Seni on saadud üks võit

Kodune MM näitab, et piigad peavad veel kõvasti harjutama. Paljude ilusate visete kõrvale tuleb nii mõnigi säärane, mis ei kulge loodetult. Paraku juhtus just nii ainsa eilse, Šveitsiga peetud mängu viimases voorus, kui Turmann üritas kahepunktilist kaotusseisu pöörata vähemalt viigiks ja lisaajaks. Kuid vise ebaõnnestus ja mäng kaotati 4:6.

Suuremad jutud said räägitud enne turniiri algust. Kuidas on senises viies mängus õnnestunud külma pead hoida? "Olustikku arvestades suhteliselt hästi, kuid vastastel on rohkem võrdsete mängude kogemusi," tõdeb Lill.

Eesti alustas suurte kaotustega favoriitidele Šotimaale ja Rootsile, seejärel alistati Tšehhi 6:4, kuid üleeile õhtul tuli sama tulemusega tunnistada Lõuna-Korea paremust. "Korealannad on poolprofid – olümpiamängudeks valmistuva riigi võimalused on meiega võrreldes hoopis teised. Aga neli mängu on jäänud ja võitleme edasi – ees ootavad meie tasemel Venemaa, Inglismaa, USA," võtab Lill pool võistlust kokku. Ja lisab, et terve võistkond saab veel ka järgmisel aastal juunioride klassis mängida.

Kapten Turmann valis erialaks lennunduse!

Juunioride curlingunaiskonna neljast liikmest kolm astusid pärast keskkooli lõpetamist kõrgkooli, Marie Turmann valis lennuakadeemia ning erialaks side- ja navigatsiooniseadmete käitamise!

"Lennundus iseenesest on nii põnev ning ka tehnika- ja inseneripool huvitab mind," selgitab Turmann eriala valikut. Ta pole oma grupi tosina esmakursuslase seas sugugi ainus õrnema soo esindaja – neid on kokku tervelt neli ehk lennundus pole sugugi ainult meeste pärusmaa. "Olen valikuga väga rahul, kursusekaaslased on väga meeldivad. Esialgu oleme ka pilootidega ühes pundis."