Talisport
4. märts 2015, 07:00

EOK spordijuht teab, mis ootab eestlasi 2018. aasta taliolümpial (3)

Hiljuti 2018. aasta olümpialinna Pyeongchangiga tutvunud EOK spordidirektor Martti Raju kinnitab, et lõunakorealased korraldavad vinge spordipeo.

Tulest ja veest läbi käinud Raju juttu tasub võtta kui puhast kulda. Talimängude karussellil on spordiametnik tiirutanud juba 1998. aasta Nagano olümpiast ning suusoojaks ta kiidusõnu ütlema ei hakka.

Veebruaris kolm päeva Pyeong-changis viibinud Raju külastas võistluspaiku ja tutvus veel rajamist ootavate olümpiakülade asukohtadega. "Logistiliselt on kõik jumala okei ja suutlikkus on korealastel väga hea," räägib ta.

Raju sõnul pääseb tulevasse olümpialinna Helsingist otselennuga, mis vältas ligi üheksa tundi. "Kui sa juba kohal oled, siis pole enam mingit probleemi," kinnitab ta. "Nad teevad korraliku kiirrongi, millega saab hästi liikuda. Muide, autoteed on laiad ja suured, USA mõju on seal tuntav."

Pyeongchangi rajatakse kaks olümpiaküla: mägedes asub suurem ja all väiksem. "Eripära on see, et peastaadion, kus toimub nii avatseremoonia kui ka lõpetamine, paikneb mägedes. Mina olen kahe käega selle poolt – meil ju all-linnas peale iluuisutajate kedagi pole."

Eestlastele sobib, et kõik võistluspaigad on merepinnast umbes 750 meetri kõrgusel. Näiteks 2014. aasta Sotši olümpiamängudel võisteldi ligi 1600 meetri kõrgusel.

"Kõrgust seekord tapma ei pea," lausub Raju muigamisi. Ent lisab: "Ajavahe on seitse tundi, seda peab tapma küll."

Murdmaa-, laskesuusatamise, suusahüpete ja kahevõistluse võistluspaigad asuvad olümpiakülast piltlikult öeldes ainult kiviviske kaugusel. "Kõige rohkem viie minuti pikkuse autosõidu kaugusel," täpsustab Raju.

Kõige pikemaks retkeks võistluspaika peab valmis olema Eesti tõenäoliselt suurim olümpialootus Kelly Sildaru, sest vigursuusatajate kompleksi sõitmiseks kulub vähemalt 35 minutit. "Aga see pole ka karauul," nendib Raju. "Kui õige aeg kätte jõuab, siis teeme kõik, mis on vaja, et sportlase elu oleks lihtsam."

Ainus probleem, mis Rajule tänavu veebruaris Pyeongchangis teravalt silma torkas, oli lumepuudus. "Lund eriti ei olnud, aga küll nad toodavad, kui seda olümpiaks vaja on," rõhutab ta.

Ühtlasi näitas pisikest kasvu autojuht, kes sõidutas Rajut ühest võistluspaigast teise, külalisele pilte mullusest talvest. "Siis oli lund vähemalt nabani," ütleb Raju naerdes.

Külma oli Pyeongchangis kümme kraadi. "Kuid seal oli väga tuuline, olümpiamängude korraldajad lubasid ehitada tuulekaitse. Kujutan ette, et pealtvaatajana pole võistlustel kõige meeldivam olla," tilgutab Raju meetünni ka tilga tökatit.