Eesti-Läti ühisliiga finaalturniiri tähistav pitsaFoto: Arno Saar
Võrkpall
5. märts 2015, 07:01

ÕHTULEHE VIDEO | Iseloomustame pitsade abil Eesti nelja volleklubi ja mõtiskleme, kes ampsab magusaima tüki Eesti vollepirukast?

Laupäeval kohtuvad TTÜ spordihoones Eesti-Läti ühisliiga poolfinaalides TTÜ ja Tartu ning Tallinna Selveri ja Pärnu volleklubid. Pühapäevast tiitlivõitjat ennustada on sama hea kui lotot mängida, seega vaatame parem, mis on võistkondade edu komponendid.

Abimeheks selles ametis on Pärnu klubi mänedžer Reio Tilk, kes võrkpalli kõrvalt aitab reklaamieksperdi ja juhatuse liikmena ajada ka suvepealinna restorani Pizza Hunt. Mehele seatud ülesanne oli lihtne: panna kokku pitsaretseptid, mis kõige paremini iseloomustaksid esikohale mängivaid meeskondi.

TTÜ – põhiturniiri võitja

Pitsa koostis: hakkliha, sibul, ananass, jalopeno
Tilk selgitab: "Eks see TTÜ võistkond kõigile raske vastane ole – hästi emotsionaalne ja bravuurikas. Jalopeno iseloomustab nende teravust ja suurt võitlusvaimu, ananass on tükike Brasiilia päikest diagonaal Daniel Macieli näol ja hakkliha on alati tudengite lemmiksöök olnud."

Mida oodata finaalturniirilt? Põhiturniiri võitja TTÜ on näiliselt suurim soosik esikohale. Toimuvad finaalmängud ju nende koduplatsil, kus viimati maitsti kaotusekibedust mullu 3. aprillil! Nõmme kindluses ollakse kaotuseta juba 15 mängu järjest.

Vastaste jaoks muudab madina tudengitega ebamugavaks tõik, et TTÜ spordihalli lagi on väga madal. Lisaks on seal avara väljaku tõttu harjumatult palju liikumisruumi. See viimane eelis on nädalavahetuseks kadunud – kui tavalises liigamängus on saalis avatud vaid üks paarsada inimest mahutav küljetribüün, siis finaalturniiriks tõmmatakse lahti ka teine, lisaks paigutatakse ühte väljakuotsa ka lisatribüün.

Ent see ei kahjusta TTÜ suurimat trumpi – kuigi nelikust on neil väikseim eelarve, on sajaprotsendiliselt täppi pandud leegionäride värbamisega. Maciel ja Valgevene nurgaründaja Kirill Krasnevski on kahe peale kokku toonud liigas 826 punkti.

Tartu – mullune Eesti meister

Pitsa koostis: peekon, veiseliha, päikesekuivataud tomatid, küüslauk, kaunpipar
Tilk selgitab: "Tartu võistkonna pitsatükk on laualolevatest kõige väärtuslikum – teatavasti on ka klubi eelarve teistest peajagu suurem. Need komponendid iseloomustavad, kuidas võistkonnas on väga hea kooslus vanadest kogenud mängijatest ja uutest noortest tulijatest."

Mida oodata finaalturniirilt? Tartu võit näib neljast variandist kõige väheusutavam. Küsimus pole mitte meeskonna tugevuses, vaid hetkel ei õhku neist suurt teravust. Ent TTÜ ei kavatse põhiturniiri neljandat klubi kindlasti alahinnata – tartlaste peatreener Andrei Ojamets on vana kala ja küll tal nädalavahetusel oma nipid teada tuntud tasemel välja käib.

Ässpallingutes ja blokkides on emajõelinlased liiga kindlad liidrid ning vastase survestamine juba punkti esimestest hetkedest on ülioluline ka finaalmatšides. Lisaboonuseks on meeskonna staar Robert Täht, kes jaanuaris oli lähedal liitumisele Itaalia meistriliigaklubi Milano Revivrega, ent lõpetab hooaja siiski Tartus.

Selver – mullune ühisliiga meister

Pitsa koostis: suitsukana, muna, küüslauk, oliivid
Tilk selgitab: "Põhikomponendid Selveri pitsal on muidugi muna ja kana – klubi logoks teadupärast kukk. Ka neil on leegionärid: Austraaliast diagonaal Lincoln Williams ja Itaaliast nurgaründaja Federico Marretta. Muidugi kui Marrettale sellist pitsat pakutaks, ei võtaks ta seda suhugi – Itaalia pitsakultuur on vähe teine ja nõnda palju komponente taigna peale ei panda." Muna teeb Selveri pitsa erakordselt kuldseks – hea enne nädalavahetuseks?

Mida oodata finaalturniirilt? Selveri peatreener Rainer Vassiljev on väga hea taktik, ent kui vastased nende mängujoonise läbi hammustavad, on meeskonnal probleeme uute lahenduste leidmisega. Klubi suurim täht on Williams, kes on hooaja peale kõigis sarjades toonud 593 punkti. Järgnevad kolm meest, Marretta, Meelis Kivisild ja Helar Jalg on kokku(!) löönud maha 619 palli.

Vaatamata ühisliiga suurima punktitooja mängitamisele on Selveri rünnakute realiseerimisprotsent nelja võistkonna halvim. Määravaks saab, kas vastased suudavad austraallase peatada ja kui nii peaks minema, kas sügisel ebalevalt mänginud, ent hooaja lõppfaasis üha kindlamaks muutunud sidemängija Andres Toobalil on piisavalt hea päev, et alternatiive leida.

Pärnu – Eesti karikavõitja

Pitsa koostis: kebab, sink, hakkliha, kana, marineeritud kurk, šampinjonid, paprika
Tilk selgitab: "Pärnu tükki oli kõige lihtsam välja mõelda. Valisin menüüst, pitsa, mida kolme aastaga on kõige rohkem ostetud – Meat Lovers (ingl.k lihaarmastajatele – toim) – ja sinna lisandina juurde veel šampinjonid. Vahest on ka pärast võistlusmängu meeskonna ühised söömaajad Pizza Hundis, nii et mängijad ikka satuvad siia."

Mida oodata finaalturniirilt? Hooaja eel võis karta, et pärnakad teevad kodusel võrkpallimaastikul puhta töö – pikka aega Selverile au ja kuulsust toonud peatreener Avo Keel naasis kodulinnaklubisse ning sai carte blanche’i, võimaluse oma näo järgi meeskond üles ehitada. Oodatud teerulli pole aga tulnud ning Pärnu sammub teiste meeskondadega sama sammu.

Aga Keel on suurte mängude mees ning tõestas seda karikavõistluste finaalis, kus TTÜ alistati 3:1. Kui viimastel aastatel on kõik kolm Eestis saadaolevat tiitlit läinud kolmele erinevale klubile, siis pärnakad võivad nädalavahetusel selle seeria lõpetada.

Keelega koos tuli Selverist Pärnusse ka ta sidemängijast poeg Martti ning staarründaja Hindrek Pulk. Lisatrumbiks Pärnu taskus on karjääri ohustava käevigastusega hooaja alguse vahele jätnud Kardo Kõresaar.