Ott Tänaku ralliauto.Foto: M-sport
Auto-Moto uudised
5. märts 2015, 07:00

Ott Tänak ja tema Ford võitlevad hapnikupuudusega (2)

Täna õhtul, Eesti aja järgi isegi öösel, saab kolme publikukatsega stardi hooaja kolmas MM-ralli. Maailma parimad kruusaässad, nende seas ka meie Ott Tänak, võtavad mõõtu Mehhiko käänulistel teedel.

Kui MMi kruusarallisid iseloomustada ühe sõnaga, oleks näiteks Soome kiire ja Wales mudane. Mehhiko etapi kohta saab öelda vaid üht: kõrge! Ralli 21 kiiruskatse kõrgeim punkt on 2800 meetrit üle merepinna ja M-Spordi meeskond, mille ridades Tänak ja kaardilugeja Raigo Mõlder kihutavad, hindab, et nende Ford Fiesta RS WRC sõiduvahend kaotab hõredama õhu tõttu ligi 20 protsenti võimsusest.

"Kõige raskem on kohaneda kõrgusega. See kurnab mehi, aga ka masinaid. Jõudu on palju vähem ja kiiruskatsetel tuleb sellega pidevalt arvestada – sõita tuleb võimalikult puhtalt, et kiirus raisku ei läheks," sõnas Tänak meeskonna pressiteate vahendusel. Lisaks hõredale õhule piitsutab piloote ka korralik leitsak: märtsikuule vaatamata on Mehhikos temperatuur 30 kraadi ringis, auto sees võib see tõusta isegi 50 soojapügalani. Tänak treenis selleks ehteestlaslikult – saunatades.

Eesti esiralliäss on Mehhikos varem võistelnud kolmel korral: 2011. aastal tuli ta S2000 klassis kolmandaks, 2012. WRC autol viiendaks ning mullu oli Tänak WRC2 arvestuses neljas. "Atmosfäär Mehhikos on imeline, eriti stardipunktis Guanajuatos. Fännid suhtuvad seal autosporti nii kirglikult," rääkis ta veebilehele crash.net.

Tänavune Mehhiko ralli koosneb 24 kiiruskatsest, millel kogu-pikkust 395 kilomeetrit. Koos ülesõitudega läbivad rallimehed kuumades oludes kuus kilomeetrit alla neljakohalise distantsi.