Kohtumine lennukis: Eesti esisprinter Marek Niit ja Holly­woodi sprinter Nicolas Cage kohtusid põgusalt Chicago– Müncheni lennukis.Foto: Mati Hiis
Kergejõustik
6. märts 2015, 07:00

Eesti koondise suurlootus asub täna kergejõustiku sise-EMil Prahas võistlustulle

HEA ENNE? Marek Niit kohtus lennukis Nicolas Cage’iga (6)

Seitse aastat Ameerika Ühendriikides elanud, õppinud ja treeninud 400 m jooksja Marek Niit on elu jooksul kohtunud paljude kuulsustega. Mõni päev tagasi, Prahasse sise-EMile sõites sattus ta ühte lennukit jagama Hollywoodi filminäitleja Nicolas Cage’iga. Hea enne tiitlivõistluste eel?

Niit saabus Prahasse Chicago ja Müncheni kaudu ning pikal lennureisil ilmuski järsku tema vaatevälja "Rahvusliku aarde" staar. "Ta istus äriklassis, ma lihtsalt kõndisin tast mööda. Mulle see väga pinget ei pakkunud, sest palju ägedam olnuks, kui võinuks temaga kohtuda ja rääkida. Niisama kuskil lennukis olemine pole nagu midagi erilist," tõdeb Niit, kuid lisab, et tema kõrvalistujate seas tekitas filminäitleja palju elevust.

Pilti tegema ei kippunud

"Minu kõrval istus üks muusik ja Makedoonia tädi, kes olid väga ärevil. Tegin neile naljagi: nüüd tuleb pilt teha! Aga nii hulluks ma ei läinud," muigab Niit. "Võib-olla keegi läks ka pilti tegema, aga meie olime tavaklassis. Viisakas poiss tundus!"

Suvel Arkansase ülikoolis hotellinduse erialal bakalaureusekraadi omandanud Niit otsustas Ameerika Ühendriikidesse edasi jääda ning treenib endiselt endiste ülikoolikaaslastega.

"Eks minu kohalolek on neile tähtis, sest igal aastal värvatakse uusi inimesi ning mul on eeskujuna ajalugu ja tulemused. Suures plaanis teen ikka iseenda jaoks trenni," räägib sprinter, kes tänu EOK ja Eesti Kergejõustikuliidu toetustele saab täiskohaga sporditegemist lubada.

"Tahaks hotelli, kus praktikat tegin, tööle minna, kuid praegu proovin ilma selle otsata olla. Nii hull seis ka pole! Ma pole selline, kellel on kulukas elustiil. Need ajad on möödas, pigem on mõistus pähe tulnud!"

Kui varem tekitas poleemikat, et ülikool ei lasknud Niitu tihti tiitlivõistlustele ning eelkõige pidi ta oma võimeid proovile panema just õppeasutusele tähtsatel mõõduvõttudel, siis nüüd võib ta Eesti koondise dressi kanda vastavalt oma tahtele.

Kas tulevik toob Eestisse tagasi?

"See on kindlasti vabadus, et nüüd on mul võimalus otsustada, kuhu lähen ja mida teen. See annab rahulolu, et ei pea kogu aeg mõtlema. Samas oli USA ülikoolisüsteem omamoodi, Eestis on ülikoolisport olematu. Seal on kogu aeg 30 inimest, kes töötavad sama eesmärgi nimel: hingamine käib tiimiga samas rütmis. Neist on mulle palju tuge," kinnitab Niit.

Niidu suurim toetaja on tema tüdruksõber Megan Zimlich, kes on USA koondise lootustandev teivashüppaja (isiklik rekord 4.19 – toim).

"Mulle elab ta väga palju kaasa, teistest Eestist sportlastest ta väga midagi ei tea. Ta tahab kindlasti Eestisse tulla ning talle oleks äge Eestit näidata, aga pikemaid plaane ta seal ei näeks. Ta on heas tiimis ning vaatab rohkem professionaalse karjääri poole," tõdeb Niit.

Noormehe patriootlikkus neius hirmu ei tekita. "Eestist pärinemine annab mingi erilise maigu. Piinlikkust see mulle ei tekita. Pigem on ju just lahe, kui erined!"

Ometi pole Niit jõudnud siiani selgusele, kas siduda end lõplikult USA või Eestiga. "See on väga hea küsimus! Olen pikalt sellele mõelnud, kuid vastust pole siiani leidnud. Ideaalis töötaksin sellises kohas, kus saaks ringi reisida. Ma ei oska öelda, kus see tulevik on! Kindlasti oleks soov Ameerikasse ka mingis osas jääda. Olümpiani kindlasti spordijada ajada, siis vaatame edasi," räägib ta. "Spordis on nii palju ju saavutamata. Vormi realiseerimist pole olnud õigel ajal, minu ajad on veel ees, ma tean seda!"

Probleemiks ärkvelolemine

Sel hooajal 47,09 jooksnud Marek Niit kinnitas, et Praha EMil kindlate finaalimõtetega ta starti ei lähe.

"Lähen ikkagi oma jooksu tegema, mida olen püüdnud otsida. Minu jaoks on ainuke probleem, et suudaksin ärkvel end hoida – koht ja aeg on teisejärgulised. Kõige raskem on eeljooks, mis toimub siinse aja järgi hommikul – Ameerika aja järgi on kell viis öösel. Kui saan eelringist edasi, siis on juba lihtsam. Poolfinaal on kell neli või viis päeval, mis minu aja järgi on hommikul kell kümme. Jooksud näitavad, mis sealt tuleb ja see on rohkem konkurentsi küsimus."

Niit stardib Eesti aja järgi kell 12.53 algavas neljandas eeljooksus, kus tal on viie konkurendiga võrreldes parim isiklik rekord (45,99). Niidu vastased on Kolbeinn Hödur Gunnarsson (Island, PB 47,59), Donald Blair-Sanford (Iisrael, 46,46), Samuel Garcia (Hispaania, 46,80), Rafal Omelko (Poola, 46,28) ja Luka Janezic (Sloveenia, 46,59).