Korvpall
6. märts 2015, 07:00

Mida on suutnud teised Vana Maailma tugevaimas sarjas mänginud eestlased?

Siim-Sander Venelt karjääri parim mäng Euroliigas! (2)

Siim-Sander Vene tegi üle-eile õhtul Berliinis korvpalli Euroliiga parima mängu, kuid paraku pidi Kaunase Žalgiris võtma vastu 72:80 kaotuse kohalikult Albalt. Eesti koondislane jõudis nelja isikliku tipptulemuseni. 

Žalgiris pidi läbi ajama mõlema keskmängijata. Lisaks vigastatud Arturas Gudaitisele jäi perekondlikel põhjustel kodumaale Robertas Javtokas. See tähendas, et eesliinis tuli läbi ajada kolme mehega ning Vene mänguaeg kerkis 29 minutini (kogu meeskonna suurim näit) – varasemates Euroliiga mängudes pole ta nii kaua platsil viibinud.

Ehkki eestlane pidi mängu alguses vahetusest sekkudes kohe rünnakuaja lõppedes kolmese tulistama ja see läks mööda, ei löönud ta verest välja ning hakkas kahepunktivisete (lõpuks 4/4) ja vabavisetega (6/4) punktiarvet koguma. Silmi kogunes lõpuks 12, vaheltlõikeid 3, efektiivsustegur 11 (kõik Euroliiga karjääri rekordid) ning vaid lauavõitlusse ei õnnestunud piisavalt panustada. Füüsiliselt võimsam Alba jäi lõpuks lauas peale 35:17 ja see otsustaski mängu saatuse.

"Vahepeal jäi pikkust puudu," nentis Vene eile Leetu jõudnuna. "Raske oli küll, aga ei saa öelda, et mäng ainult selle nahka läks. Kahju, et kaotasime, mis sellest isiklikust statistikast ikka. Õige mekk oleks sellel võidumängus." Vene märkis, et peatreener Gintaras Krapikas ei hakanud tsentrite puudumise tõttu mängu ühe päevaga ümber tegema. "Mõni väike detail muutus, aga olime kolmekesi seal eesliinis ja pidime hakkama saama."

Vene tegi Euroliigas küll mitu isiklikku tipptulemust, kuid "Eesti rekordid" jäävad veel kaugele. Mida on tema kaasmaalased Vana Maailma tugevaimas klubisarjas suutnud?

Enamikku ühe mängu rekordeid hoiab enda käes Martin Müürsepp, kuid kahes kategoorias triumfeerib Tanel Tein, ühes Kristjan Kangur ja Janar Talts. Enamik Müürsepa parimatest tulemustest pole seejuures tehtud mitte tema Moskva CSKA aastal (2004/05), vaid hooajal 2000/01 Ateena AEKs, ikka Dušan Ivkovici käe all (23 punkti, 12 lauapalli, 31 efektiivsuspunkti, 33 minutit). CSKA eest mängides jõudis ta isiklike kaitselauapallide (8), korvisöötude (3) ja kulpide (2) rekorditeni.

Tein mängis hooajal 2003/04 Wroclawi Slaski eest korra kõik 40 minutit! Lisaks tegi ta ühes mängus 5 vaheltlõiget. Kanguril on hooajast 2012/13 Siena Montepaschis kirjas 4 korvisöötu. Ning 2 kulpi on peale Müürsepa pannud ka Janar Talts, kui ta esindas hooajal 2006/07 Kölni RheinEnergiet.