Enar Jääger.
Jalgpall
6. märts 2015, 07:00

Pareiko, Kruglov, Lindpere, Jääger ja Piiroja kõik Eesti jalgpalliliigas! (5)

Eesti jalgpalliliiga ei mäleta nii vägevat päeva kui eile – kodumaiste klubidega käed löönud Sergei Pareiko, Joel Lindpere, Enar Jäägeri, Dmitri Kruglovi, Raio Piiroja ja Jarmo Ahjupera arvel on kamba peale 501 koondisemängu. Võimas, super, suurepärane!

Alates 2009. aastast Eesti jalgpallikoondise esiväravavahiks olnud Sergei Pareiko liitub 2015. aasta hooajaks valitseva Eesti meisterklubi Tallinna Levadiaga. "Mind registreeritakse Levadia mängijaks. Praegu ootame Venemaalt üleminekuks vajalikke pabereid."

Selgituseks olgu öeldud, et kuigi Pareiko ei saa Levadiat esindada tänases meistrivõistluste avamängus FC Infonetiga, siis tähtaegade umbeminemise ohtu ei ole, sest Pareiko üleminekuavaldus on jalgpalliliidule esitatud ja sellest piisab. Kui paberimajandus korras, saab Levadia Pareiko registreerida ja väravavaht mängida.

Veel detsembris Eesti meistriliigasse naasmise sisuliselt välistanud Pareiko sõnul mõtles ta ümber mitmel põhjusel. "Tahan tippjalgpallis jätkata. Liiga lihtne olnuks lõpetada. Levadia tuli mulle vastu, andis võimaluse ja ootas viimase hetkeni. Koondisemängud on tulemas ja vajasin neid silmas pidades klubi. Välismaalt kahjuks midagi ei tulnud.

Koondise treenerid tahavad, et väravavahil oleks mängupraktika, mis minul viimastel kuudel puudus. Et karjääri jätkata, vajasin klubi. Veel kord tänan Levadiat kannatlikkuse eest. Uurisin viimasel hetkel arvamust inimestelt, kes on olnud tippjalgpallis minust kauem. Nad kõik ütlesid, et pean jätkama. Need jutuajamised andsidki positiivse tõuke ja sündis otsus Levadiaga käed lüüa."

Eesti liiga on Pareiko sõnul viimaste nädalate jooksul kõvasti jõudu juurde saanud. "See on suur ja positiivne asi, et A-koondislased on koduliigasse naasnud. Põnevus kasvab, huvi kasvab. Kui kõik taseme välja mängivad, siis võib Eesti olla [eurosarjade tulemuste põhjal] Balti riikide edukaim jalgpallimaa."

Levadia sõlmis eile aastase lepingu eelmise kahe hooaja tiitlivõidu võtmemehe Dmitri Krugloviga, kes viibis veel eelmisel nädalal testimisel Valgevene klubis Soligorski Šahtjor. Kaheaastane leping sõlmiti 19aastase kaitsja Hindrek Ojamaaga.

Lindpere: Hiiu kunstmuru ma ei karda!

Võimsa võidu värbamisrindel võttis eile ka Nõmme Kalju, kes sõlmis lepingu Eesti koondislase Joel Lindperega. Tõsi, seljahädadega kimpus olnud poolkaitsja otsus liituda kodumänge kunstmurul pidava klubiga pani kulmu kergitama.

"Ma ei karda. Jah, kunstmuru on ohtlik, aga asjad on läbi arutatud. Kui vajan puhkust, siis saan puhkust. Kui saab mängida, siis mängin," sõnas Lindpere. "Tahtsin veel vähemalt ühe hooaja Eestis mängida ja Kaljuga liitumine oli minu silmis selleks ainuke reaalne võimalus. Poeg Juan käib Kaljus trennis ja kaks Lindperet on parem kui üks!"

Sarnaselt Pareikoga esimeses voorus (Kalju võõrustab laupäeval Tartu Tammekat) Lindperet veel ei näe, sest viimati Tšehhi kõrgliigaklubis Ostrava Banik mänginud poolkaitsja ootab rahvusvahelist üleminekuluba. "Lootsin, et saan kas või pingil olla, sest pole tükk aega palli puutunud ja tahaks jubedalt peale uhada! Aga tuleb veidi oodata."

Enar Jääger lõpuks Floras ja rahul

FC Flora sai eile nõusse eelmisest suvest klubiga harjutanud Enar Jäägeri. 2004. aastal Florast Moskva Torpeedosse siirdunud kaitsja naasis 11aastase pausi järel kasvatajaklubisse. "Olen rahul. Kahetsust hinges ei ole. Mingid variandid välismaalt tekkisid, aga konkreetset pakkumist polnud. Eile tegin Flora kasuks otsuse ära," sõnas Jääger.

Senine paremkaitsja hakkab Floras mängima eelkõige keskkaitses. "Mul ei ole selle vastu midagi. Tuleb uuesti selle positsiooniga harjuda, aga ma ei kavatse ka paremkaitsja ametit unustada. Treeneritel on kindlasti hea, kui saab mängijat erinevatel kohtadel kasutada."

Raio Piiroja igaks juhuks Pärnus

Pärnu Linnameeskond registreeris koosseisu klubi presidendi Raio Piiroja, kes peab 31. märtsil Islandi vastu karjääri lahkumismängu. Mida see tähendab? "Kirjas olen tõesti. Kui hooaja lõpus peaks olema olukord, kus meil enam mängumehi pole või midagi tähtsat sündimas, siis tuleb äkki vorm selga panna. Aga tõenäosus selleks on väike. Ent kuna oli võimalik mind mängijana meistrivõistlusteks üles anda, siis kasutasime selle ära," selgitas Piiroja Õhtulehele.

Kui peagi liitub Piiroja Pärnu meeskonna trennidega, et end 31. märtsil toimuvaks Eesti–Islandi matšiks vormi saada, siis pärast lahkumismängu ta säärasest treeningrežiimist loobub. "Pigem ei hakka meeskonnaga harjutama. Treenin ikka omaette ja kestvusaladele orienteeritult," sõnas Piiroja.

Ahjupera Tulevikku + teised klubivahetused

Sarnaselt Pärnuga värbas ekskoondislase ka teine meistriliiga uustulnuk Viljandi Tulevik, kellega liitus ründaja Jarmo Ahjupera. Tõsi, eelmise hooaja teise poole Kaljus mänginu ravib esialgu vigastust. "Saan võtta rahus aega, et ennast vormi seada. Eesmärk on kõigepealt terveks saada ning siis oma panus meeskonda anda," lausus Ahjupera.

Üleminekuid oli meistriliigas eile veel. Aasta Levadias veetnud ääreründaja Heiko Tamm naasis kodulinna Tartu Tammekasse, Narva Trans värbas seni Levadiat esindanud poolkaitsja Marek Kaljumäe ning ründaja Robert Kirss siirdus pooleaastase laenulepingu alusel Kaljust Pärnusse.

10 üleminekut ühe päevaga

Eesti meistriliiga klubid tegid eile kamba peale 10 märkimisväärset üleminekut

Sergei Pareiko FC Levadiasse

Joel Lindpere Nõmme Kaljusse

Enar Jääger FC Florasse

Dmitri Kruglov FC Levadiasse

Hindrek Ojamaa FC Levadiasse

Raio Piiroja Pärnu Linnameeskonda

Jarmo Ahjupera Viljandi Tulevikku

Marek Kaljumäe Narva Transi

Robert Kirss Pärnu Linnameeskonda

Heiko Tamm Tartu Tammekasse