FC Levadia ja FC Infoneti 2014. aasta neljast meistriliiga-matšist lõppesid kolm Levadia võiduga, aga korra napsas võidu ka Infonet. Kuidas läheb täna?Foto: ARNO SAAR
Spordiblogi
6. märts 2015, 17:23

Ott Järvela | Ennustus jalgpalliliiga 1. vooruks, kes favoriitidest vääratab? (1)

Eesti jalgpalli meistrivõistlused algavad täna õhtul kohtumisega FC Infonet – FC Levadia. Seoses mitmete A-koondislaste koduliigasse naasmisega on sportlikus mõttes tegemist läbi aegade tugevaima tšempionaadiga.

Koos jalgpalluritega alustan kaheksa kuu pikkust hooaega ka mina, kes ma kavatsen iga vooru eel Õhtulehe spordiblogis teemakohalise ennustuse üllitada. Läks lahti!

Tallinna FC Levadia – Tallinna FC Infonet 1:0

Tiitlikaitsja kaotas kahe hooaja vahel 80% mullusest tagalast (ainsana jätkab vasakkaitsja Artur Pikk), ent on suutnud värvata tasemel asendajad. Ründeliin on tänu Kaimar Saag lisandumisele mitmekesisem ning keskväljalgi tõmbab niite koondise põhimees Ilja Antonov. Sergei Pareiko täna veel Levadia väravat ei kaitse, aga pakun, et pelk teadmine tema peatsest lisandumisest annab meeskonnale positiivse impulsi.

Infonet on mullusega võrreldes tugevam (Aleksandr Dmitrijeviga lisanduv kvaliteet ja autoriteet on väga kõva!) ja kogenum, aga jäänud ilma esiründaja Manuchost. Kõik hooaja-eelsed jutud on keerelnud ümber tema asendamise ja peatreener Aleksandr Puštov on selleteemalistele küsimustele iiveldamiseni vastama pidanud. Aga kõik, kes mullust Infoneti mängu mäletavad – ja miks ei peaks, väga vahva hooaja tegid – on väga hästi kursis, kuivõrd palju oli rünnak Manucho peale üles ehitatud.

Kas Jüri Jevdokimov või lätlane Vladislavs Kozlovs suudavad tema rolli üle võtta? Boonusküsimus: kes võtab enda kanda Manucho kandva rolli standardolukordade kaitsmises? Tiitlisoosik Levadia on tugevam ja võidab. Aga napilt.

Sillamäe Kalev – Paide Linnameeskond 2:1

Saatuse tahtel kohtuvad Vjatšeslav Zahovaiko eelmine ja praegune klubi kohe esimeses voorus. Sillamäe kaotas kahe hooaja vahel liidri igast liinist – lahkusid väravavaht Mihhail Lavrentjev, kaitsja Aleksandr Volodin, poolkaitsja Nikolai Mašitšev (kõik Infonetti) ning ründajad Jevgeni Kabajev (Indoneesiasse) ja Zahovaiko.

Tunnustades peatreener Sergei Frantsevi kõrget kvaliteeti (2014. aasta lõpus võideti viimasest 16 mängust 15, millega oldi kahe viimase ringi lõikes meistriliiga edukaim meeskond!), ei saa ma pidada Sillamäe taset mullusega võrreldavaks. Medalile jõudmine läheb väga keeruliseks.

Aga koduväljakul Paidest jagu saamine on Ida-Virumaa esiklubile jätkuvalt jõukohane ülesanne. Paide peatreener Meelis Rooba tõi meeskonna peamise trumbina välja paranenud treeningprotsessi, aga esiviisikuga vahe vähendamine (mullu 29 punkti) on keeruline.

Nõmme Kalju – Tartu Tammeka 3:0

Üleminekuakna viimase päeva täiendus Joel Lindpere küll kaasa ei mängi, aga võimsust jagub Kaljul tematagi. Ats Purje on hooajaeelsetes mängudes olnud terav ning kui Lindpere erandiks liigitada, oli meeskond sisuliselt juba jaanuaris koos ehk ka kokkumäng ei tohiks probleemi tekitada.

Tammeka hooaja määravad lahingud Narva, Paide, Pärnu ja Viljandiga. Kui võõrsil-mängudest esiviisikuga midagi juurde teenitaks, oleks tegu ootamatu, aga tervitatud boonusega.

Tallinna Flora – Viljandi Tulevik 3:0

FC Flora eelmine kapten Sander Post alustab hooaega Viljandi Tulevikus mänguga eelmise töökoha vastu (analoog Zahovaikoga), mis on kahtlemata intrigeeriv ja Posti jaoks väga motiveeriv. Aga sarnaselt Kalju – Tammeka duellile on ka siin jõudude vahekorrad väga selgelt kodumeeskonna kasuks. Kõik kaheksa hooajaeelset treeningmängu võitnud Floral ei teki Tuleviku alistamisega probleeme.

Narva TransPärnu Linnameeskond 1:1

Viimastel aastatel on avavoorus ikka vähemalt ühte üllatust näinud. Mullu alistas Paide 1:0 Levadia, tunamullu tegi Kuressaare 0:0 viigi Infonetiga ja 2011 mängisid saarlased Sillamäega 1:1. Pakun, et tänavu on selleks 1. vooru matšiks, kus favoriit võiduta jääb, Fama staadionil peetav kohtumine Narva – Pärnu.

Trans on mullusest selgelt tugevam, aga ma pole ühestki otsast veendunud, et koosseisust on praeguseks ka meeskond vormitud. Pärnu olukord on klaarim ning viimaste päevade täiendused ründaja Robert Kirsi (laen Nõmme Kaljust) ja väravavaht Kristjan Tamme (laen FC Levadiast) näol tulevad kindlasti kasuks.

Uuel nädalal, kui kõik meeskonnad ära nähtud, avaldan ka hooaja ennustuse.