PÕMM! Grimass tõestab, et FC Flora keskpoolkaitsja Rauno Sappinen on pannud pealelööki kogu jõu ja hinge. Sappinen lõi Viljandi Tulevikule värava ja Flora võitis 3:0. Foto: LAURA OKS
Jalgpall
9. märts 2015, 07:00

Kümme järeldust jalgpalliliiga väravaterohkest avavoorust (1)

Eesti jalgpalli meistriliiga avavoorus ükski favoriit ei vääratanud. Võidukalt alustasid nii Nõmme Kalju, Tallinna Flora, Sillamäe Kalev kui ka Narva Trans. Erinevalt reedesest Levadia ja Infoneti 0:0 viigimatšist nägi laupäeval ka rohkesti väravaid.

Mõne aasta eest maksis Eesti jalgpalliliiga esimestes, kunstmurul mängitavates voorudes rusikareegel – suuri skoore näeb vähe või üldse mitte. Laupäeval löödi aga nelja mänguga 18 väravat. Mis on põhjused?

1) Kunstmuruväljakute kvaliteet on varasemaga võrreldes järgu võrra parem. 2) Teist talve tippmeeskondade kasutada olnud Lilleküla jalgpallihall on oluliselt tõstnud (Tallinna klubide) talvise treeningtöö kvaliteeti, hooaja algus pole enam käivitumisfaas. 3) Mängijate suurem individuaalne meisterlikkus (põhjusteks punktid 1 ja 2, aga ka mitme (eks)koondislase koduliigasse naasmine) vähendab võimalusi kaitses istudes vastast nulli peal hoida.

Milliseid järeldusi teha kümnest meeskonnast 1. vooru põhjal?

Tallinna Levadia on tiitlisoosik nr 1 ning 0:0 viik Infonetiga seda arvamust ei muutnud. Sääraseid tihkeid kumbki-ei-taha-kaotada-mänge näeme algaval hooajal liidrite heitluses sageli.

Tallinna Infonet on suuteline medalile mängima, aga millise pealinnaklubi nad esikolmikust välja puksivad?

Nõmme Kalju ründepotentsiaal on kõva. Ats Purje näitas kohe avavoorus oma kõrget kvaliteeti. Kalju kaitsevõimest saab selgema ettekujutuse aprillis, kui kohtutakse Sillamäe ja Floraga.

Tartu Tammekal ei tasu karta, et nad kõrgliigast välja kukuvad. Tammeka mullune kõrgliigakarastus kaalub üles Pärnu ja Viljandi nimekad täiendused. Viljandi ei suutnud Flora vastu kordagi karistusalasse jõuda, Tammeka esitus Kalju vastu oli igati väärikas.

Sillamäe Kalevi 4:1 võit Paide üle ei tõesta medalivõimekust. Ootame ära kolmanda vooru matši Floraga.

Paide Linnameeskond kandis protokolli 18 lubatu asemel vaid 15 mängijat. Napi koosseisu tõttu ootab Paidet pigem ees madin Tammekaga 7.-8. koha eest, mitte esikuuikusse püüdlemine.

Tallinna Flora pressis Tuleviku ootuspäraselt kunstmurust madalamaks, aga kas järgmistes mängudes Infoneti ja Sillamäega suudetakse olla sama intensiivsed? Kui jah, siis kas ka sama edukalt?

Viljandi Tulevikku ootab pikk ja keeruline võitlus kõrgliigakoha säilitamise nimel.

Narva Trans võitis Pärnu vastu avapoolaja 5:0, mis on muljetavaldav. Ilmselt nopitakse pisteliselt punkte ka mängudest nelja Tallinna klubi ja Sillamäe vastu, aga neist kellegi edestamine ei tundu ühestki otsast loogiline.

Pärnu Linnameeskond selgitab koos Viljandi Tulevikuga, kes kõrgliigast välja langeb.