Foto: TIINA KÕRTSINI
Kergejõustik
10. märts 2015, 07:00

Nool nõustaks Hausenbergi, Dvorak kiidab Uibot (9)

Praha sise-EMil võitis seitsme võistluses sisehooaja tippmargi 6353 punktiga kuldmedali venelane Ilja Škurenjov. Eestlastel võistlustele asja polnud, tulevikulootus Maicel Uibo, kes teenis eelmisel kuul USAs 5847 punkti, laob põhja suveks.

"Maicel oleks EMil kindlasti kuue parima hulgas olnud. Elu aga näitab, et kui 1000 meetrit jooksma ei lähe, siis on võimalik mitu kohta langeda. Meie mitmevõistlejatele õppetunniks: kui Eesti meistri võistlustel keegi peale Taavi Tšernjavski alla 2.50 ei jooksnud, siis siin jooksid 2.34–2.38," sõnab olümpiavõitja Erki Nool.

Ka Tšehhi endine mitmevõistleja Tomaš Dvorak näeb Uibol tulevikku: "Minu hoolealune Lucie Ondraškova õppis temaga Georgias samas ülikoolis ning rääkis mulle temast. Kaval poiss – hea hüppaja. Annet tal on, tööga peaks ta kaugele jõudma! USAs õppimine annab palju juurde."

Noole arvates on Uibo sprindi­kiirus aga Ameerikas vähikäiku teinud. "Olin veendunud, et see paraneb, kuid nii juhtunud pole. Samas usun siiani, et Uibo võiks Pekingi MMil tegusid teha," sõnab Nool.

Kaks nädalat tagasi seitsmevõistluses kuni 18aastaste maailmarekordi 5873 punkti püstitanud 16aastasel Hans-Christian Hausenbergil on samuti Noole arvates kuulsusrikas tulevik ees, kuid juhul, et noormees võtab tehnika käsile.

"Ta on ääretult võimas talent, kuid ta peab rõhku panema tehnikale. Iga teine sportlane on fantastiliste füüsiliste eeldustega sportlane, kuid sellega kahjuks läbi ei löö," tõdeb Nool, lisades, et nooruk võiks kõrvale jätta kolmikhüppe.

"Mõned alad ei anna kümnevõistluses midagi juurde: kui seda ei oska õige tehnikaga hüpata, on vigastuse oht liiga suur. Korralikult kolmikhüppega tegelemiseks oleks vaja spetsiaalseid treeninguid, aga kas sellel oleks kümnevõistlust silmas pidades mõtet?"

Endised tippsportlased kinnitavad kui ühest suust, et põlvkonnavahetust läbivat mitmevõistlust valitseb praegu Ashton ­Eaton. "Omal ajal võitis Dan O’Brien 8891 punktiga, siis tuli tükk tühja maad. Paar aastat ­hiljem ta vääratas ning see avas nooremate silmad: Dan polegi võitmatu! Nii algas meie kuld­ajastu ning küll tuleb üsna pea järgmine kamp esile. Ashton ­Eaton on teiselt planeedilt, kuid loodame, et mõni tšehh ja eestlane ka sina orbiidile sõidab," muigab Dvorak.