Foto: AFP
Jalgrattasport
10. märts 2015, 07:00

SÜÜDISTUS: Rattaliit tegi Armstrongiga koos sobi! (1)

Aastatel 1991–2005 rahvus­vahelise jalgrattaliidu (UCI) juhiks olnud Hein Verbruggen teadis, et Tour de France’il seitsmel korral triumfeerinud, ent hiljem dopingusüüdistuste tõttu võitudest ilma jäänud Lance Armstrong on valemängija, väidab äsja avaldatud raport.

Jalgrattamaailma raputas ­eile hommikul värske uuring, mille kohaselt on spordiala tipus ikka veel levinud dopingu tarvitamine ning isegi UCI tippliikmed on osalenud valemängu kinnimätsimistes.

227leheküljeline raport heidab sünget varju nii mõnelegi rattamaailma tipus figureerinud tegelasele. Juba on näiteks esitatud nõudmine, et oma aupresidendirollist peab loobima 14 aastat UCI juhiks olnud Verbruggen.

"Mitmed näited tõestavad, kuidas UCI juhid kaitsesid ja varjasid Lance Armstrongi, sest nad soosisid teda. Seda ka juhtudel, kui oli väga tugev põhjus kahtlustada teda dopingu tarvitamises," seisab raportis.

Kuigi ei ole ühtegi kindlat tõendit, et Armsrtongi ratta­liidule tehtud 125 000 dollari suurune annetus oleks reisinud mõne kindla ametniku taskusse, pani dopingukahtluse all oleva sportlase nõnda vali toetamine siiski spordiala mainele valju põntsu, lisasid uurijad.

Kõva näpuviibutust said tunda dopingukütidki, kes väidetavalt lekitasid sportlastele infot selle kohta, keda järgnevatel päevadel kontrollitakse. Lisaks olevat ühe nimetuks jääva riigi sportlastelt kogutud "dopinguvastast maksu", mille tasumisel need sportlased testimiselt kõrvale jäid.