Kas Frank Elegar ja Milano Emporio Armani suudavad raskest seisust jõuda veerandfinaali?Foto: Arno Saar
Spordiblogi
10. märts 2015, 09:00

Ville Arike | Euroliiga korvpall: Kas keegi teeb ka raevuka lõpuspurdi?

Märkisin Euroliiga korvpalliturniiri eelmise nädala ülevaates, et Siim-Sander Vene koduklubi Kaunase Žalgiris on selg-vastu seina režiimis. Pärast Berliinis sealselt Albalt saadud 72:80 kaotust on enam-vähem selge, et kui vahegrupist soovitakse jõuda edasi play-off'i, ei tohi enam kordagi komistada.

Esmalt tuleb sel nädalal lüüa kodus maha Ateena Panathinaikos eesotsas igihalja Dimitris Diamantidisega, seejärel võõrsil Tel Avivi Maccabi ning kodus Barcelona ja Crvena Zvezda. Sest viimasest voorust pole Madridis sealselt Realilt (vahegrupiturniiri liider punktide (88,6), korvisöötude (22,6) ja vaheltlõigete (10,1) osas!) armu loota ning vähem kui 7 võitu ilmselt sihile ei vii. Praegu on Leedu meistril 3 võitu ja 6 kaotust, viimasel edasipääsukohal oleval Panathinaikosel vastavalt 5 ja 4. Vahepeale mahub veel Alba.

See käis E-grupi kohta, aga veelgi põnevam näib F-grupi olukord, kus nelja parema sekka pääsemiseks võib piisata ka väiksemast võitude arvust. Just eelseisev voor võib mõndagi otsustada.

Ses grupis on kolm esimest (Pireuse Olympiacos, Moskva CSKA ja Istanbuli Fenerbahce Ülker) ülejäänutest vähemalt kolme võiduga ette pääsenud ning mängivad ilmselgelt oma mänge, jagades ära kaks play-off'i koduväljakueelist. Tagapool on Istanbuli Anadolu Efesel ja Vitorial 4 ning kolmel ülejäänul (Milano, Malaga ja Nižni Novgorod) 2 võitu. Et Nižni Novgorod võtab sel nädalal vastu Vitoria, Efes sõidab külla CSKA-le ning Milano ja Malaga madistavad omavahel, võib vooru lõpuks lahutada 4.-7. koha meeskondi ainult üks võit.

Niimoodi ei juhtu juhul, kui viimasel ajal küllalt heasse hoogu sattunud Vitoria Kutxa Laboral kirjutab Nižni tabelisse kuuenda nulli järjest ja/või Efese juhendaja Dušan Ivkovic teeb oma endise koduklubi (ta juhendas hooajal 2004/05 CSKAs ka Martin Müürseppa) vastu väikese ime.

Hooaja üks suuremaid avastusi Nižni Novgorod on olnud küllalt pikas augus – langus algas veidi enam kui kuu aja eest Tallinnas saadud 76:110 kaotusest. Sellele järgnenud kaheksast kohtumisest (kahe liiga peale kokku) võideti vaid üks. Kohtumine Vitoriaga peaks näitama, kas VTB Ühisliigas võõrsil võetud 79:72 töövõit Astana üle tähendas tõusukõvera algust.

Eesti korvpallihuvilistel on lisaks Žalgirisele nüüd kindlasti huvitavam jälgida ka Milanot – kuidas läheb pikaaegse kalevlase Frank Elegari (pildil) uuel koduklubil? Nagu eelnevalt mainitud, pole Milano kaotanud lootust pääseda selgi aastal veerandfinaali. Reedesest vastasest Malagast igatahes saadi paar kuud tagasi võõrsil jagu.

Kuus play-off'is osalejat on üsna suure tõenäosusega selgunud (lisaks eelpool nimetatutele on üsna turvaline ka Barcelona ja tiitlikaitsja Tel Avivi Maccabi seis E-grupis). Nõnda ongi huvipakkuvaim küsimus, kas mõni vaheturniiri lahjemalt alustanud meeskond suudab teha ka raevuka lõpuspurdi või säilitavad praegused neljanda-viienda koha tiimid status quo ja võitlevad edasipääsu nimel omavahel.

Tabeliseis

E-grupp
Real 8
Barcelona 6
Maccabi 6
Panathinaikos 5
Alba 4
Žalgiris 3
Crvena Zvezda 2
Galatasaray 2

F-grupp
Olympiacos 8
Fenerbahce Ülker 7
CSKA 7
Anadolu Efes 4
Vitoria 4
Nižni Novgorod 2
Malaga 2
Milano 2