Meistrite liiga 1/8-finaali avamängus Gelsenkirchenis kandis Madridi Real roosat vormi ning sai Schalkest 2:0 jagu. Täna kohtutakse Madridis.Foto: Frank Augstein
Meistrite liiga blogi
10. märts 2015, 10:20

Toomas Vara | Madridi Real – Schalke 04, nagu ekskavaator ja labidamees võistleksid augu kaevamises... (2)

Jalgpalli Meistrite liigas algavad täna 1/8-finaalide korduskohtumised. Nagu Õhtulehes käimasoleval hooajal kombeks, juhatab maailma tugevaima jalgpallivõistluse mängupäeva sisse Toomas Vara.

Viasat Sport Baltic: Madridi Real - Schalke 04

Real nuhtles Gelsenkirchenis Schalket 2:0 ja nüüd on 10-kordne Meistrite liiga tšempion selles sarjas võitnud 10 mängu järjest. Võit kodus ja veel üks rekord saab Realil purustatud – seni on kümme suutnud ka Müncheni Bayern, aga enamat veel mitte keegi selle UEFA tippsarja ajaloos. 11 oleks igal juhul päris muljetavaldav rekord. Ükskõik mis elualal. Näiteks füüsikas on väga raske midagi 11 korda järjest täpselt sama tulemusega teha.

Ometi üks minu tuttav mees, kes käis Saaremaal matemaatika-füüsika eriklassis, väidab et tema tegi ühte füüsika kontrolltöödest 11 korda enne kui positiivse hinde kätte sai. Otsustavaks olevat saanud see, et hakkaja õpihimuline poiss läks kartmatult alfaisasest õpetajale koju tema ruberoidkatusega majja külla ja kuidagi nii nad üheskoos selle töö ära tegid. Nüüd on noor mees juba vana mees, tal on laevamehhaaniku haridus, aga paadimootorid meeldivad talle siiani. Põhimõtteliselt on see lugu visadusest ja seepärast haakub jalgpalliga hästi.

Real - Schalke mängu juures on väga raske leida kas üldse ja kuidas Saksa klubi võiks siit paarist edasi pääseda. Nagu ekskavaator ja lihtne labidamees kohtuksid keset muruplatsi võisteldes vastasele augu kaevamises. Päris lühikese aja sees, umbes aasta jooksul, on need kaks vastast kohtunud kolmel korral. Real on kõik kolm mängu võitnud, üldskooriga 11:2. Raske uskuda, et Santiago Bernabéul võiks Schalke suurüllatuse vormistada ja kodumeeskonda kaheväravalise vahega võita.

Igatahes Meistrite liigas pole Carlo Ancelotti hoolealused viies viimases mängus endale mitte ühtegi lüüa lasknud ja koduvormi näitabe see, et alagrupis võideti kõik kolm külla tulnud vastast üldskooriga 10:1. Ei tasu lasta end eksitada ka libastumistest La Liga viimastes voorudes - viik kodus Villarealiga ja kaotus võõrsil Bilbao Athleticu vastu - pigem saavad Reali superstaarid selles mängus võimaluse oma eneseuhkuse ja väärikuse taastamiseks.

Roberto Di Matteo on treenerina Meistrite liigas viimasest kaheksast mängust kaotanud tervelt viis. Ennustan, et teisipäeva õhtul lisandub neile kuues. Skoor saab olema Schalke poolt vaadates suhteliselt masendav aga ühe ehk ikka löövad. 3:1 Realile.

TV6: FC Porto - FC Basel

Enne esimest mängu ennustasin, et lüüakse palju väravaid. Eksisin. Šveitsis mängiti 1:1 viiki. Aga arvan, et see oli korduskohtumise atraktiivsuse peale mõeldes väga hea tulemus, sest jätab FC Baseli peatreenerile Paulo Sousale päris head võimalused minna kodumaale ja lõpetada FC Porto teekond Meistrite liigas. Selleks piisab Šveitsi meistril alagrupiturniiri viimases voorus tehtud vägiteo kordamisest – detsembris oli vaja edasipääsuks vähemalt viiki võõrsil FC Liverpooli vastu, ja 1:1 tulemusega saadi selle ülesandega kenasti hakkama.

Porto tuli alagrupist läbi üpriski veenvalt ilma ühegi kaotuseta. Koduste kolme mängu saldo oli 2-1-0 väravate vahega 9:2, aga see on siiski veidi petlik, sest löödud väravatest tervelt 6 tulid Borissovi BATE vastu ja kõik mäletavad, et sellel Valgevene jalgpalli uhkusel polnud seekord just kõige säravam hooaeg Meistrite liigas.

Mõlemad klubid on kodus päris heas hoos. Porto on võitnud kõik kolm mängu peale seda, kui Šveitsist viigiga tagasi tuldi. Basel sai kohe peale Portoga mängu kaotuse oma koduse põhikonkurendi Berni Young Boys´i käest (Šveitsi Super League tabelis ollakse siiski endiselt üpris kindlalt 1. kohal), aga peale seda on liigas ja karikasarjas samuti kolm mängu järjest võidetud, nii et enesekindlusega on Sousa meestel loodetavasti siiski kõik korras.

Ennustan, et mäng tuleb kinnine. Basel hoolitseb esmajärjekorras, et taga oleks null ja üritab kontratega oma võimalused leida. Mehi, kes Portot üllatada suudavad, on seal satsis küll ja veel. 1:1 ja penaltid.

Viasat Sport Balticu turundusjuht vaatas hetk tagasi üle mu õla, luges teksti läbi ja teatas pettunult, et lugejatele olevat lubatud, et kasutan tekstis muuhulgas sõnu "tissivest" ja "tuppkleit". No mina küll ei tea kuidas neid jalgpallijutu sisse panna.

Mitmed on kurtnud, et lapsed ei lase rahulikult õhtul telekast vutti vaadata. Mul on teile välja pakkuda lahendus. Kui nad on teil juba nii suured, et sel kellaajal ei peagi voodis olema, siis sobib neile õhtuseks meelelahutuseks armas lauluke, kus peaosalisteks Lumivalgeke ja Elsa: