RETROFOTO: Arhiivist Tartu ja Pärnu esindusmeeskondade vahelise matši pilti otsides õnnestus leida foto 2006. aasta veebruarist, kui Tartu Maag ja Pärnu Linnameeskond pidasid jäisel Annemõisa kunstmuruväljakul treeningmängu.Foto: LAURI KULPSOO
Jalgpall
10. märts 2015, 14:27

Pärnu pole meistriliigas Tartust 9 aastat jagu saanud, kas laupäeval õnnestub?

Jalgpalli Eesti meistriliiga teises voorus kohtuvad laupäeval kell 14 Pärnu Linnameeskond ja Tartu Tammeka. Kohtumine on märkimisväärne, sest Eesti meistrivõistluste kõrgliigas kohtusid Pärnu ja Tartu esindusmeeskonnad viimati 2008. aastal.

Toona kaotas Pärnu Vaprus (toonane Pärnu esindussats) Tartu Maag Tammekale kõik neli matši (1:4, 2:4, 1:2, 0:1). Täpselt sama saatus oli pärnakaid tabanud ka 2007. aastal (0:2, 0:1, 0:3, 0:4). Pärnu viimane meistriliiga tasemel võit Tartu üle pärineb 2006. aastat.

Tartut esindasid tol hooajal kaks klubi – Maag ja Tammeka (kes aasta hiljem ühinesid). Tammekast Vaprus jagu ei saanud (0:2, 0:2, 1:1 ja 1:1) ja ka Maagi käest saadi kolm kaotust (2:3, 1:4, 3:4), ent nende vahelt õnnestus 2006. aasta 21. juunil Tamme staadionil Maagist 3:0 jagu saada (kaks väravat Indrek Joostilt, üks Ranet Lepikult). Muuseas, Vaprus algkoosseisu kuulus tolles matšis 17aastane Sergei Zenjov, kes liitus peagi TVMK-ga ja siirdus sealt 2008.aasta veebruaris Ukraina klubisse Lvivi Karpatõ.

Alanud hooaja avavoorust said nii Tammeka kui ka Pärnu kaotuse - tartlased jäid 0:3 alla Nõmme Kaljule ja pärnakad 2:5 Narva Transile (poolaeg 0:5!). Pärnu peatreeneri Marko Lelovi arvates lasub süü koledate numbrite tekkes meistriliiga algusega kaasnenud ehmatusel.

"Esimene poolaeg lõi reaalsus, et nüüd oleme meistriliigas ja mängime punktidele, meestel jalad kõikuma. Tekkis reaalne tunne, et tuleb hakata vastutama, kuigi vastased olid samad, mis jaanuaris-veebruaris peetud halliturniiril. Psüüholoogilist küpsust meil veel napib, aga teisel poolaja näitasime mängu, mida oleme ettevalmistuse ajal harjutanud ja näinud. Tuleb teha 0:5 kaotatud avapoolajast analüüs ja vead unustada," sõnas Lelov.

9aastasest võidupõuast Tartu vastu pärnakate peatreener suurt numbrit ega kolli ei tee. "Statistika on huvitav numbrite jada, aga aeg edasi näinud. Laupäeval tuleb hea ja võitluslik mäng. Kodupubliku toel peame võidu ära võtma. Koduseinte toetus on Pärnu jalgpallisatsidel alati kõva trump olnud ja usun, et ka tänavu peab iga võistkond, kes Pärnusse tuleb, jalga väristama!

Ülevaade Tammekast on mul olemas. Nende suurim pluss on oma asja ja klubi ajamine. Kõik - mängijad, treeneri, klubi töötajad - panustavad Tartu jalgpalli tulevikku ja see kirg on näha. Meiega võrreldes on Tammeka praeguse meeskonna eelis mullune meistriliigas mängimise kogemus. Neil oli 2014 päris raske seis, aga tulid auga välja ja nüüd on neil aasta kõva kogemust taskus," rääkis Lelov.

Meistriliiga teise vooru kohtumine Pärnu Linnameeskond - Tartu Tammeka algab Pärnu kunstmurustaadionil laupäeval kell 14.