Kontiolahti laskesuusatamise MMi meeste jälitussõidus hõbeda võitnud venelase Anton Šipulinit jälgib tohutu rahvamass, aga suure hulga inimeste staadionile jõudmine pole üldse mitte lihtne.Foto: Vida Press
Talisport
10. märts 2015, 15:16

Laskesuusatamise MMi korraldajad on hädas: fännid peavad staadionile ja tualetti pääsemiseks ootama tunde

Laskesuusatamise maailmameistrivõistlused on Kontiolahtis alanud põnevalt, aga soomlased küsivad juba, kas ka 1990. ja 1999. aastal MMi võõrustanud talispordikeskus on nii suuri masse koondava ürituse korraldamiseks ikka õige paik.

Võrreldes kahe kümnendi taguse ajaga on ala populaarsus kasvanud ja mujalt Euroopast on Põhja-Karjala maakonda saabunud tuhandeid fänne. Laupäeval läks koguni nii kitsaks, et kõiki pileti ostnud 17 500 pealtvaatajat ei suudetud tribüünidele ära mahutada ja nad pidid pettunult staadionilt lahkuma, vahendas Iltalehti.

Et 75 000 elanikuga Joensuu linnast 20 kilomeetri kaugusel asuv Kontiolahti vald on hõredalt asustatud ja ilma korralike ühendusteedeta, siis on MMi vaatama läinud inimesed tekitanud liiklusseisakuid. Korraldajad on Joensuu ja Kontiolahti vahel liikuma pannud 25 eribussi, aga järjekord nendesse pääsemiseks on küündinud kuni nelja tunnini. Staadionil on alati ka pikad tualetisabad, halvimal juhul tuleb ihuhädade leevendamiseks oodata tund aega.

Enne MMi olid korraldajad kõige rohkem hädas majutusega. Näiteks üllatas neid, et Saksamaa telekompanii ZDF otsustas panna endale ja külalistele kinni terve suure hotelli. Hotellikohtade nappuse tõttu korraldati ümberkaudsete elanike seas kampaania, et nood võõrustaksid laskesuusafänne oma kodudes. Suuremad probleemid aitas see ära hoida, aga hõreda asustuse tõttu jääb paljude majutuspaik Kontiolahtist rohkem kui 100 km kaugusele.

MMi peakorraldaja Esa Haapala sõnul Soomes laskesuusatamise jaoks Kontiolahtist siiski paremat paika pole. "Staadionile mahub rohkem fänne kui teistesse meie laskesuusakeskustesse ja see on igati vastavuses rahvusvaheliste nõuetega. Majutusega on muidugi raskusi, aga samad mured on mujalgi. Ainuüksi meedia ja tiimid võtavad endale 1500 hotellituba, mida on päris palju," rääkis Haapala Iltalehtile.