Kaisa Mäkäräinen.Foto: AFP / Scanpix
Talisport
11. märts 2015, 07:00

Kas laskesuusaässad saavad lõpuks silma pähe? (3)

Kontiolahtis jätkuval laskesuusatamise MMil on täna ja homme kavas tavadistantsid. Pooled medalid on MMil juba jagatud, aga suurfavoriidid on neist korjanud vaid käputäie. Kõige rohkem peavad hirmu tundma soomlased, sest nende iidolil Kaisa Mäkäräinenil lasuvad tohutud pinged.

Sprindi 35. kohaga kadusid 32aastasel Mäkäräinenil võimalused ka jälitussõidus midagi ilusat korda saata. Suusavorm on Mäkäräinenil talle omaselt hea, aga Kontiolahti keerulised tuuleolud on tema laskesihiku paigast viinud. Sprindis läks kümnest lasust mööda koguni viis, jälitussõidus läks olukord siiski paremaks – 20st märgist jäi üles kolm.

Tavadistantsil on täpsus eriti oluline ja nii korjas Mäkäräinen tähtsaks etteasteks kõvasti enesekindlust. Viimastel päevadel on ta meediaga suhtlemist vältinud ja esmaspäeva võttis ta puhkamiseks.

Medalita on ka teine naiste laskesuusatamise valitsejanna Darja Domratšova. Seni on valgevenelanna ja tema abilised Kontiolahti tingimuste suhtes üsna kriitilised olnud ja eilsel tiimikaptenite koosolekul nõudis Valgevene esindaja tugeva tuule ja lobjaka tõttu tänase naiste tavadistantsi edasilükkamist, vahendas Iltalehti.

Ettepanek siiski poolehoidu ei leidnud ja ajakavas esialgu muudatusi ei tehtud. Pealegi ütleb ilmaprognoos, et sadu peaks õhtuks lakkama. Kindlasti teeb Mäkäräineni ja Domratšova olukorra lihtsamaks, et nii sprindi- kui jälitussõidu võitnud prantslanna Marie Dorin Habert jätab väsimuse tõttu tavadistantsi vahele.

Meestest on favoriitidest õnnestunud vaid Johannes Thingnes Bö ja Anton Šipulin. Kolm laskesuusamaailma suurt ehk Ole Einar Björndalen, Emil Hegle Svendsen ja Martin Fourcade on kamba peale piirdunud vaid Fourcade’i segateatesõidu hõbemedaliga.

Eriti on liimist lahti olnud Sotši olümpialt kaks kulda korjanud Svendsen, kes on Kontiolahtis piirdunud 19. ja 36. kohaga. "Palju on peas kinni. Enne tiiru on järsk tõus, mis on mulle raskeks osutunud. Pean oma taktikat muutma ja laskmisele teistmoodi lähenema," rääkis sprindis koguni neli möödalasku teinud Svendsen NRKle.