Giedo van der Garde'il oli pärast kohtuotsust põhjust naeratada.Foto: AFP/Scanpix
Vormel 1
11. märts 2015, 09:53

JABURDUS: F1 avaetapil startija määrab Austraalia kohus

Kuigi F1 hooaja avastardini on jäänud veel vaid neli päeva, on ühe meeskonna sõitjatevaliku kohal jätkuvalt suur küsimärk – Austraalia kohus võib kohustada Sauberi meeskonda lubama starti 29aastast Giedo van der Garde'i, kirjutavad välismaa väljaanded.

Nimelt oli 2013. aasta hooajal Caterhami eest võistelnud hollandlane mullu Sauberi varusõitja ning mehega sõlmitud lepingu kohaselt pidi ta tänavu ülendatama võistluspiloodiks, väidab van der Garde'i advokaat.

Suurtes raharaskustes vaevelnud Sauber otsustas aga lepingust taganeda ja palgata tänavuseks hooajaks enda sõitjateks rootslase Marcus Ericssoni ning brasiillase Felipe Nasri, kellega tulid meeskonda ka kogukad sponsorsummad.

Solvunud van der Garde kaebas Sauberi talli kodumaal Šveitsis arbitraažikohtusse ning oli võidukas. Seejärel jätkus kohtutee ka Austraalia Victoria provintsis, kus peetakse hooaja avaetapp ning eile hommikul otsustas sealnegi kohus, et hollandlasel on õigus tänavusel hooajal Sauberit esindada.

Tallijuhi Monisha Kaltenborn sõnas, et kui kohus käsib van der Garde'i autosse lubada, on tegu äärmiselt ohtliku otsusega. "Me ei tohi seada ohtu oma meeskonna või teiste sõitjate ohutust, istutades kahe teise piloodi soovide järgi ehitatud masinasse täiesti ettevalmistuseta sõitja," sõnas ta, et hollandlane pole tänavu suure arenguhüppe teinud masinaga läbinud ainsatki testikilomeetrit ning tal pole isegi oma spetsiaalset istet.

Van der Garde ei näe aga probleemi: "Ma olen kolm kuud vahet pidamata treeninud ja elu parimas vormis! Ootan juba meeskonnaga töötamist ja nädalavahetusel endast parima andmist "

Sauber kaebas otsuse edasi, kõrgema astme kohus ütleb oma arvamuse neljapäeval. Austraalia GP vabatreeningud algavad reede hommikul.