Nõnda lõid Londoni Chelsea ja Pariis Saint-Germain Meistrite liiga veerandfinaalis lahingut eelmisel kevadel.Foto: STEFAN WERMUTH
Meistrite liiga blogi
11. märts 2015, 10:36

Toomas Vara | 3 põhjust, miks Šahtaril on Bayerni vastu šanssi

Jalgpalli Meistrite liigas jätkuvad täna 1/8-finaalide kordusmängud. Mõlemas paaris minnakse väljakule viigiseisult – Müncheni Bayern ja Donetski Šahtar tegid avamängus 0:0, Londoni Chelsea ja Pariis Saint-Germain 1:1 viigi. Toomas Vara selgitab, mida mängudest oodata.

Viasat Sport Baltic: Müncheni Bayern – Donetski Šahtar

Paljud arvavad, et selle paari saatus on otsustatud. Aga nii arvati ka enne eilset Real – Schalke mängu. Kuigi kodumeeskond ei suutnud Lvivis enamat 0:0 viigist, siis kodusel Allianz Arenal peaks ülivõimsalt Saksamaal kodust liigat juhtiv Bayern oma favoriidiõigused siiski maksma panema. Muide, eelnevat lauset UEFA ametlikes materjalides avaldada ei saaks, sest sponsoreeritud staadionite nimed pole Meistrite liiga ametlikus kommunikatsioonis lubatud.

Mina arvan, et Šahtaril on väike, aga siiski võimalus teha suurüllatus. Üritades leida pro-Šahtar argumente tuli mulle pähe vähemalt 3:

1) Esimesele mängule läks Ukraina klubi vastu peale 10-nädalast pausi (ja Lvivis pole teadupärast Šahtari tegelik kodustaadion). Sellele mõeldes pole 0:0 viik üldse halb tulemus vaid pigem vastupidi;

2) Alagrupiturniiril ei kaotanud Šahtar võõrsil kordagi – kolmest mängust võit ja kaks viiki;

3) Šahtari ridades on 13 brasiillast. Isegi kui tegemist pole A-kategooria mängumeestega, siis kvaliteedimärk on see igal juhul. Umbes nii nagu saarlased Eesti võrkpallis.

Aga selge see, et Ukraina klubi edasipääs sellest paarist oleks tõeline üllatuspomm, sest kahe omavahelise mängu vahepeal on Bayern Bundesligas ja karikasarjas neli mängu järjest võitnud. Väravate vahega 15:2!

Ennustan, et Bayern võidab 3:0. Aga loodan, et eksin, ja et Šahtar annab favoriidile samasuguse lahingu nagu eile Schalke seda tegi.

TV6: PSG – Chelsea

Esimene mäng Pariisis lõppes 1:1. Chelsea läks juhtima, aga on hea, et PSG suutis kodus vähemalt viigistada, sest muidu oleks liiga suur oht näha Stamford Bridge´il klassikalist Jose Mourinho bussiparkimist. Aga see võimalus on endiselt olemas, sest ka 0:0 viik sobib Inglise klubile ja seepärast võib Chelsea peatreeneril siiski tekkida kiusatus see mäng PSG jaoks täiesti "kinni keerata".

Eelmisel hooajal kui kohtuti veerandfinaalis, siis just võõrsil Pariisis löödud värav saigi otsustavaks nende omavahelises arveteklaarimises – Pariisis võitis PSG 3:1, Londonis Chelsea 2:0.

Kui PSG peatreener Laurent Blanc suudab oma mehed Inglismaal panna mängima samamoodi nagu seda tehti kodus, siis on Prantsuse klubil kindlasti võimalus, sest Chelsea´t tassis esimeses mängus päris korralikult nende noor väravavaht Thibaut Courtois.

Tea kas kartis, et tuleb igav õhtupoolik või mis, igatahes eelmisel suvel Chelseast PSG-sse liikunud David Luiz otsustas enne mängu veidi elevust tekitada ja teatas Prantsuse ajalehele L´Equipe antud intervjuus, et Mourinho polegi NII eriline treener. Tulihingelised "The Special One´i" fännid seda brasiillasele kindlasti ei andesta ja "reeturist" kaitsja elu tehakse Stamford Bridge´il võimalikult raskeks.

Mis Luizi-suguse mehe võib vastupidiselt soovitud tulemusele hoopis paremini mängima panna nagu seda vahel tõeliste spordimeestega juhtub. Ükskord Haapsalus Muda Cup-il korvpalli mängides viskas Kalev Kruus oma ainukese kolmese sisse vahetult peale seda kui talle tribüünilt hõigati, et ta oma mängu koos meeskonnakaaslastega rohkem analüüsiks.

Kui vigastuspausilt naasev keskväljamees Yohan Cabaye mängib, siis PSG-l on lootust. Kui ei, siis arvan, et mäng lõppeb 0:0.

Usun, et kõik on näinud olukorda, kuidas näiteks nurgalööki sooritavale vastasmeeskonna mängijale näidatakse tribüünidelt käega veidrat edasi-tagasi liigutust. Paljud on tänaval vastu tulnud ja küsinud, et mida täpsemalt see žest tähendab ja kust selline traditsioon on jalgpallistaadionitele jõudnud. Eksivad need, kes arvavad, et tegemist on millegi ebasündsa või solvavaga. Tegelikult on tegemist ammutuntud jalgpallifolklooriga. Rohkem infot leiate siit: