Tanel Sokk jõudis Rocki mängijatest ainsana kahekohalise arvu punktideni.Foto: Aldo Luud
Korvpall
12. märts 2015, 07:00

Balti liiga Balti liigaks, aga mis Tartu Rockiga lahti on? (2)

Kui jaanuarikuus loopis Tartu Ülikool/Rocki korvpallimeeskond Venemaal Saraatovi meeskonna korvi palle täis, siis edaspidi liigub visatud punktide kõver langevas joones ja eile ei tulnud kokku pooltki seda, mis Saraatovis – Ventspilsiga 49:74.

Juba üsna varakult võis esitada küsimuse, mis on Rockiga lahti? Kiirelt jäädi rohkem kui kümne silmaga taha ning pärast esimese poolaja lõppu kuulutanud sireeni seisis peatreener Gert Kullamäe veel tükk aega liikumatult väljaku ääres, pilk ühte kohta suunatud.

Mida pealik mõtles sel ajal? Kullamäe ütles, et mäletab küll nende hetkede mõtteid, aga ta võttis mängu tervikuna kokku karmimate sõnadega kui iial varem: "Tegime hooaja konkurentsitult kõige halvema mängu, ja seda Balti liiga poolfinaalis. Siirad vabandused pöidlahoidjate ees selle pildi pärast, mis neile pakkusime.

Pilt, mis avanes – see polnud see Tartu Rock, kellega olen harjunud olema ja keda me teame. Kõik, mis sai valesti minna, ka läks. Eriti rünnak, aga ka kaitse, võitluslikkus. See on reaalsus ja praegu on pettumus liiga suur."

Rock võitis Saraatovit mäletatavasti hiilgava visketabavuse juures 106:105 ja kõik näis olevat parimas korras. Edaspidi on just rünnak hakanud üha enam takerduma. Eurosarjas säilis veel tükk aega edasipääsuvõimalus, kuid ühtegi olulist mängu enam ei võidetud – Den Boschi vastu visati 77, Frankfurdile 73, Saraatovile kodus 68 punkti.

Balti liiga kaheksandikfinaali avamängus lustiti veel nõrga Prienai vastu (100 silma), veerandfinaalis suudeti aga Liepāja vastu normaalaegadel vastavalt 59 ja 60 punkti. Nüüd siis 49, kõigil veerandaegadel jäi punktisumma 11st 13ni. Kui veel viimase perioodini säilis lootus, et suudetakse alla jääda kodus tagasi mängitava kuni kümnepunktilise vahega, siis reaalsuses käristasid lätlased edu hoopis kaks korda suuremaks.

Kullamäe nentis, et kui ta teaks vastust, miks asjad nii lähevad, siis ta ütleks seda. "Aga jah, rünnakupool on väga suur mõttekoht. Toimuvad uskumatud asjad, täna viskasime neli palli rõngast üldse mööda."

Kuue päevaga – teisipäeval peetakse Tartus Ventspilsiga kordusmäng –, on raske midagi kapitaalselt muuta. Kullamäe sõnul on oma fännide ees tegemist auküsimusega, kus tähtis on mitte ainult tulemus, vaid ka see, kuidas sa mängid.

Balti liiga

Poolfinaali esimene mäng

Ventspils – Tartu Rock 74:49

Ventspils: Janicenoks 15, Grant 14, Meiers 13, Butjankovs 11, Peiners 7, Vairogs 5, Ate 3, Lejasmeiers, Gulbis, Gražulis 2

Rock: Sokk 11, Toome 7, Talts, Kurbas 6, Kriisa, Peciukevicius, Petrukonis 5, Eichfuss, Doronin 2