Raio Piiroja on kogu karjääri jooksul olnud õhuvõitluse valitseja. Küllap ka oma lahkumismängus. Foto: JAREK JÕEPERA
Spordivaria
12. märts 2015, 16:58

Piiroja loodab lahkumismängus värava lüüa

Eesti jalgpallikoondise pikaaegne kapten Raio Piiroja jagab ennast praegu kolme valdkonna vahel: juhib Pärnu linnameeskonda, kogub lahkumismänguks vormi ja tegeleb oma põhitöö ehk kalal käimisega. 

Mägede taga pole enam Eesti koondise aasta esimene kodune maavõistlusmäng, 31. märtsil toimuv lahing tugeva Islandi koondisega. Sama mäng on lahkumismänguks legendaarsele keskkaitsjale.

Raio Piiroja tunnistab, et kohtumise eel on ta füüsiline vorm väga hea. Seda on aidanud hoida ka suusamaratonidest osavõtt. Näiteks Tartu maratonil oli ta tublil 179. kohal. Kui füüsis on korras, siis tehniline pool jätab tema sõnul soovida. Pallitrenni pole ta veel tegema hakanud. Piiroja ütleb, et hakkab palliga treenima alles nädal enne mängu. "Sellega on nii, et palju ei tohi ka teha, muidu võib mõne lihase ära tõmmata ja siis ei saa üldse mängida," tõdeb ta.

Kas lahkumismängus näeb Raio Piirojat kaitses või ründes? Ta on asja juba Eesti koondise peatreeneri Magnus Pehrssoniga ära otsustanud: "Ikka ründes, et olla oma väravast võimalikult kaugel." 113 korda Eesti vutikoondist esindanud ja kaheksa koondiseväravat löönud Piirojast võib seega saada esimene koondislane, kes on lahkumismängus värava löönud. "No vaatame, ehk saame mõne nurgalöögi ja ehk õnnestub pea kuskile vahele panna,” ütleb Piiroja ning avaldab lootust, et ta väravavaist pole mängupausile vaatamata kuhugi kadunud.

Novembris võttis legendaarne kaitsemängija vastu uue väljakutse: asus meistriliigasse naasnud Pärnu linnameeskonna presidendiks. Nüüd ongi ihult ja hingelt pärnakas Piiroja Pärnu jalgpalli suurte hetkede juures. 

Vastasseis Tammekaga 

Pärast 2008. aastat on Pärnu jalgpall taas esindatud meistriliiga tasemel. Pärnu linnameeskond alustas meistriliigat valusa 2:5 kaotusega Narva Transile. "Narva läks väga optimistlikult peale ja võttis suuri riske. See ehmatas meie poisid ära, sest paljud pole enne sellisel tasemel mänginud. Aga ma arvan, et hea, et esimene litakas kohe esimeses mängus tuli. Sealt on hea korrektiive teha ja edasi minna," ütleb Piiroja Pärnu avamängu kokkuvõtteks. Teisalt tegi legendaarsele mängijale heameelt, et 0:5 poolaja seisult suutsid pärnakad lüüa kaks väravat. "See on positiivne. Väravamasinad on meil olemas," lisab Piiroja.

Laupäeval kell 14 kohtub Pärnu meeskond Mai tänava kunstmuruväljakul Tartu Tammekaga. Ja sellest saab juba teisest puust mäng. "Meie jaoks ongi Tartu, Viljandi ja Paide vastased, kellega me liigasse püsimajäämise nimel võitleme," tõdeb Piiroja. Üle pika aja näeb vutikantsis Pärnus taas tippjalgpalli ja seega võib eeldada suurt publikuhuvi. Piiroja on veendunud, et pärnakad tulevad oma linna meeskonnale kaasa elama: "No küll pärnakad leiavad staadioni üles, selle pärast ma ei pabista. Kui ilm ka natuke soojemaks läheb, siis on mõnusam staadionil olla."

Kuigi Piiroja on ka mängijana Pärnu linnameeskonna nimekirja üles antud, on pallivõluri Pärnu eest väljakule jooksmine siiski vähetõenäoline. "Kui see peaks juhtuma, siis hooaja lõpus. Aga ma loodan, et selleks vajadust ei teki," ütleb Piiroja, viidates sellele, et kui meeskonnas suuri kadusid ei tule ja on vähegi võimalik, siis ta väljakule ei jookseks.