Foto: AFP
Vormel 1
13. märts 2015, 07:00

Schumacher ja Bianchi ei näita paranemismärke (4)

Sel nädalavahetusel saab alguse vormel 1 2015. aasta hooaeg, kus ühe suurima muudatusena on sisse toodud virtuaalse ohutusauto reegel – ohtlikul rajalõigul kuvatakse sõitja roolile aeg, millest kiiremini ta ringi läbida ei tohi. Nõnda loodetakse vältida mullu septembris juhtunud õnnetust, kus Jules Bianchi kollaste lippude alas vormeli üle juhitavuse kaotas ja rajatraktorit rammides üliränga peatrauma sai.

F1 on õnnetusest oma järeldused teinud ja sari läheb eluga edasi. Bianchide perekonnal seda luksust pole. Julesi isa Philippe andis sel nädalal intervjuu Itaalia väljaandele Gazzetto dello Sport ning kinnitas, et kuigi poeg toodi Jaapanist kodumaale Nice’i haiglasse, lamab ta juba viiendat kuud koomas.

"Kuni ta üles ei ärka, saame me ainult oodata," sõnas Philippe Bianchi. „On raske elada teadmises, et iga hetk võib haiglast tulla kohutav kõne, aga me peame Julesi nimel olema sama tugevad kui ta ise.“

Seis on trööstitu. Juba loetud päevad pärast õnnetust vahendasid neuroloogid ajakirjanduses koledaid prognoose: üle 90% taolise trauma saanud patsiente ei tule enam kunagi teadvusele.

Bianchi perekond keeldub aga alla andmast. Ainus relv nende arsenalis on usk. „Ma arvan, et ta ärkab. Ta pole ilmaasjata nii pikalt võidelnud," rääkis isa Philippe Julesi kohta.

Uudiseid edusammudest pole edastatud ka teise ajutraumaga võitleva vormeliässa, seitsmekordse maailmameistri Michael Schumacheri kohta. Sakslase perekond müüs hiljuti 2,5 miljoni euro eest maha nende Norras asunud suusamajakese, et rahastada perepea taastusravi, millele kulub hinnanguliselt miljon eurot kuus.

Suurele summale vaatamata on areng vaevaline. Veebruaris Briti ajalehes Express avaldatud loo väitel ei saa 2013. aasta lõpus mäesuusatades peaga vastu kivi kukkunud Schumacher jätkuvalt rääkida ning vormelilegend ei taju kohati isegi enda ümber toimuvat.

Et vältida Schumacheri terviseinfo meediasse lekkimist, räägib perekond ta seisundist vaid lähedastele. Nii pidi F1-sarja juht Bernie Ecclestone’gi hiljuti ajakirjanikele tõdema: „Ma ei tea tema hetkeolukorrast midagi.“

Kahjuks ei piirdunud 84aastane miljardärist vanahärra selle lühikese kommentaariga, vaid näitas üles erakordset taktitundetust. „See võib kõlada kummaliselt, aga oleks loogilisem, kui ta oleks selle vigastuse saanud võidu sõites. Selles peitubki kogu loo traagika – tal oli palju avariisid, võttis palju riske ja siis juhtub nõnda. See polnud isegi suusavõistlus!“ ütles Ecclestone.