Ott Järvela ennustab, et Premium liiga avavoorus Viljandi Tulevikust 3:0 jagu saanud Tallinna Flora 1) alistab täna Tallinna Infoneti 2:0, 2) tuleb 2015. aastal Eesti meistriks.Foto: LAURA OKS
Spordiblogi
13. märts 2015, 13:24

Ott Järvela | Ennustus jalgpalliliiga 2. vooruks + hooaja-prognoos ehk kes tuleb Eesti meistiks? (3)

Eesti jalgpalli meistrivõistluste esimeses voorus üllatusi ei sündinud – kõik favoriidid võtsid oma (Levadia ja Infoneti 0:0 viiki üllatuseks lugeda ei saa) ning lõid seejuures ka rohkesti väravaid. Kas teises voorus läheb samamoodi?

Pigem mitte, sest võistluspaarist on sedapuhku tasavägisemad, mistõttu on keeruline näha, et 5 mänguga löödaks 18 väravat, nagu juhtus eelmisel nädalavahetusel. Aga löömata väravad muidugi ei jää.

Tallinna Infonet – Tallinna Flora 0:2

Infonet andis avavoorus Levadiale korraliku kaitselahingu, aga intensiivse mängustiiliga Flora kujutab veidi teistsugust väljakutset, millele vastamiseks arvan Infonetil jõudu nappima jäävat. Levadia vastu tegutses Infonet väga hoolikalt, aga natuke neil ikka vedas kah. Arvan, et hoogne Flora suudab Infonetile esimese 60 minutiga värava ära lüüa, mis sunnib Infonetti mängu avama, mille kontrarünnakuid armastav Flora 2:0-ks realiseerib.

Paide Linnameeskond – Nõmme Kalju 0:3

Ilmselt on Paide peatreener Meelis Rooba lõppeva nädala trennides (algusaeg enamasti 8.30 hommikul) pannud kõvasti rõhku Sillamäele 1:4 kaotatud mängus saatuslikuks saanud standardolukordadele. Õige rõhuasetus, ent Kalju vastu see järvamaalasi kaotusest ei päästa.

Ats Purje oli Premium liiga avavooru parim mängija, kes annab Nõmme Kalju rünnakutele hoogu, laiust, mitmekesist ja ootamatusi. Lisaks ei valmista aastaid Soome kõrgliigas mänginud Purjele probleeme kunstmuru, kus ta tunneb end sama koduselt kui naturaalkattel. Enamgi veel, Purje kerge futsali-hõnguga tehnikaga haakub kunstmuru kohe eriti hästi. Paide jaoks on Kalju pidurdamine liiga pirakas ülesanne.

Viljandi TulevikSillamäe Kalev 1:3

Avamängus sai Tulevik Flora käest põhjalikult sugeda – vastase karistusalas ei teinud Viljandi meeskond ainsatki pallipuudet. See näitas kätte, et meistriliiga tipule adekvaatse vastupanu osutamine on Tuleviku jaoks keeruline. Peamine võimalus peitub standardolukordades, kus saaks kasutada Sander Posti ja Joonas Tamme õhuvõimekust, ent nende teenimiseks tuleb pall ohtlikesse tsoonidesse viia.

Sillamäe ei mängi ilmselt sama intensiivselt kui Flora ja usun, et Tulevik saab hooaja esimeses kodumängus värava löödud (suur šanss, et standardolukorrast), aga kaitses idavirulaste pidurdamisega läheb keeruliseks. Vaevalt ka Viljandi konarlikuvõitu kunstmuru Sillamäed väga kohutab. Nende enda koduväljak on ju sama nadi.

Pärnu Linnameeskond – Tartu Tammeka 0:2

Infonet – Flora duelli kõrval vooru teine hittmäng. Kasvõi põhjusel, et meistriliiga tasemel kohtusid Tartu ja Pärnu esindusmeeskonnad viimati 2008. aastal (Tartu võitis kõik neli matši).

Avavoorus kaotas Pärnu Transile 2:5, kusjuures oli 39. minutiks 0:5 taga. Tammeka sai Kaljult 0:3 lüüa ja skoor võinuks olla suuremgi. Samas suutsid tartlased kohati palliga väga viisakalt tegutseda ja omasid samuti paari väravavõimalust.

Meistriliiga-karastus on tartlastel olemas, mis vähendab ootamatute kataklüsmide tõenäosust. Mänguliselt peaks Tammeka olema Paidega võrdne ning Pärnust ja Viljandist üle, aga see ülekaal tuleb ka väravateks realiseerida, mis on Tammeka suurim probleem. Kui väravalöömine õnnestub, alistub ka Pärnu.

Tallinna LevadiaNarva Trans 2:0

Suudaks Transi puurivaht Roman Smiško mängus oma eelmise tööandjaga värava lukku keerata, oleks see ukrainlase jaoks muidugi tohutult magus, aga tõenäoline see ei ole.

Trans näitas avavoorus Pärnut 5:2 alistades (ma ei pööraks 0:2 kaotatud teisele poolajale kuigi suurt tähelepanu, sest 5:0 eduseisus uinumine pole kuritegu), et struktuur on neil mullusest tugevam ja pakki kartma ei pea (meenutuseks, et Levadia vormistas 2014. aasta tiitlivõidu 8:1 võiduga Transi üle), aga tiitlikaitsja võidus kahtlemiseks põhjust pole.

* * *

Nädala eest lubasin, et ennustan pärast avavooru ka 2015. aasta meistriliiga lõppjärjestust. Pikki põhjendusi tooma ei hakka, sest Eesti kõrgliigast huvitavale jalgpallisõbrale on need reeglina kõik tuttavad.

Aga minu peas valmis erinevate nüansside kaalumise tulemusel selline järjestus: 1. Flora, 2. Levadia, 3. Kalju, 4. Infonet, 5. Sillamäe, 6. Narva, 7. Tammeka, 8. Paide, 9. Pärnu, 10. Viljandi.

NB! Lõppjärjestuse prognoosi kavatsen hooaja jooksul 5-6 korda uuendada.