Siim Liivik.Foto: Petteri Äikäs
Jäähoki
14. märts 2015, 07:00

Siim Liivik ootab isukalt Soome kõrgliiga füüsilist play-off’i (1)

Soome jäähoki kõrgliigas põhiturniiri viienda kohaga lõpetanud Espoo Bluesi eestlasest ründaja Siim Liivik ootab pingsalt reedel algavat veerandfinaalseeriat Jyväskylä JYPiga.

Neljapäevase 4:0 võiduga SaiPa üle vormistatud põhiturniiri viienda kohaga on Liivik rahul. "Nii head tulemust meilt ei oodatud. Väike üllatus endalegi ja päris kõvad võistkonnad jäid tahapoole. Isiklikult tegin oma parima hooaja Soome kõrgliigas (Liivik kogus 11+17=28 resultatiivsuspunkti – toim), aga see pole veel läbi. Tahtmist jagub. Nüüd algab play-off – need õiged mängud, mida mängin eriti suure isuga," sõnas Liivik

Eile hommikul tegi Blues kerge trenni ja pidas koosoleku. Uuesti saadakse kokku alles teisipäeval. Liiviku sõnul kuluvad vabad päevad marjaks ära. "Saame vahepeal jäähokist lahti lasta, energiat koguda, keha kosutada ning pere-sõpradega aega veeta. Kui play-off algab, jagub aega vaid jäähoki jaoks. Graafik on siis veel tihedam kui põhiturniiril. See on raske nii füüsiliselt kui ka vaimselt."

Liivik teab, mida räägib, sest 2011 tuli ta Helsingi IFKi koosseisus Soome meistriks ehk mängis play-off’i alguses lõpuni kaasa. "Play-off’is läheb mäng palju füüsilisemaks. Ükski vahetus ei möödu niisama. Iga hea või halb asi, mida mängija väljakul teeb, loeb. Ühe mängija ühest veast võib lõppeda terve meeskonna hooaeg. Pinged ja panused on suuremad, mäng täpsem. Aga kõige olulisem erinevus põhiturniiriga on ikka see füüsiline aspekt."

Midagi kerget Bluesi veerandfinaalis ei oota. Kuigi Liiviku ja Robert Rooba meeskonda kuulub põhiturniiri parim punktitooja Kim Hirschovits, pole kehvad mehed ka põhiturniiri neljanda kohaga lõpetanud JYPis (Soome meister 2012, 8 hooaega järjest põhiturniiri 5 parema seas lõpetanu). "Oleme autsaider, mis meile sobib, sest siis ei pea noor meeskond kaotust kartma. Saame minna jäle nautima ja mängima," rääkis Liivik.

Bluesi esitused põhiturniiril sõltusid suuresti väljakust – kodus võideti 30 mängust 23, võõrsil ainult 13. "Meie väljak on teiste klubide omast natuke suurem, mis valmistab külalistele raskusi. Mäletan, kuidas HIFKis mängides oli võõrsil Bluesiga kohtudes jäähoki hoopis teistsugune. Aga võõrsil peame paremini mängima. Kui tahame poolfinaali jõuda, tuleb vähemalt üks mäng võõral väljakul võita," sõnas Liivik.

Veerandfinaalseeria JYP – Blues algab reedel Jyväskyläs. Mängitakse nelja võiduni, kusjuures, kui läheb vaja kõiki seitset mängu, toimuvad need vaid 12 päeva jooksul.