Fotomeenutus 2013. aasta detsembrist kui Margus Hunt sai Michael Johnsoniga kahesse kirja oma profikarjääri esimese mängujuhi mahatõmbamise.Foto: Reuters/Scanpix
NFL ameerika jalgpalli liiga
15. märts 2015, 20:01

Kaitseliini endine liider Johnson naasis Bengalsisse, Hunt langes klubisiseses järjestuses

Cincinnati Bengalsi fännidel on täna hea päev: mitmeid aastaid kaitseliini juhtinud Michael Johnson, kes mullu liiga suure palganumbri tõttu minema lubati, naasis meeskonda. Margus Hundi jaoks tähendab see aga karmi olelusvõitlust.

Kui Hunt 2013. aastal ülikoolist Bengalsi rivistusse värvati, nähti temas asendajat just Johnsonile. Ameeriklane oli küll rivistuse parim äärekaitsja, ent tema palganumber kasvas liiga suureks ning nõnda otsustas Ohio klubi Johnsoni teenetest loobuda.

Tulemus oli mõlemale meeskonnale pettumus: Hunt ja teised Bengalsi kaitsjad ei suutnud mullu Johnsonist tekkinud auku lappida ning NFLi hirmuäratavaimast kaitseliinist sai liiga üks kasinamaid. Tampa Bay Buccaneersi lahkunud Johnson vaevles aga vigastuste käes ning tema eelmise aasta statistika, neli mängujuhi kottipanemist ja kaks sunnitud pallikaotust, on sellise tasemega kaitsja jaoks ülinigel saavutus.

Pro Football Talki väitel oli üheks mullu Johnsonit kiusanud probleemiks koduigatsus. Alabamas üles kasvanud kaitsja nimetas Cincinnatit oma teiseks kodulinnaks ning isegi Buccaneersis mängides püsis ta oma endiste meeskonnakaaslastega pidevas kontaktis.

Seega oli mehe otsus pärast hundipassi saamist lihtne – naasta Bengalsisse. Johnsonit kosis ka Minnesota Vikingsi klubi, kus on peatreeneriks endine Cincinnati kaitsekoordinaator Mike Zimmer, ent mängija otsustas eelistada klubi ühele treenerile ning sõlmis Bengalsiga nelja-aastase lepingu.

Mida tähendab see kõik aga Margus Hundile. Teoreetiliselt mitte midagi, sest Johnson mängib kaitseliini paremal äärel, eestlane vasakul. Praktikas läheb aga Hundi võitlus koha eest päikese all mõistagi keerulisemaks.

Nimelt on paremkaitsja neljamehelise kaitseliini olulisim positsioon, kes peab kinni panema valdavalt paremakäeliste mängujuhtide parima söödukoridori. Kui Johnson sinna naaseb, võib see tähendada, et möödunud hooajal kohta täitnud Wallace Gilberry nihkub vasakule, kus hetkel on Hunt Carlos Dunlapi järel teine number.

Küsimärke on aga õhus üleval mitmeid: kas Johnson suudab vigastused minetada ja palju jaksab ta mängida, kes on paremkaitsjate arvestuses teine number, kas Bengals palkab endale ka uue tugeva keskkaitsja, mis annaks ääremängijatele rohkem tegutsemisvabadust, kuidas on arenenud teist NFLi-aastat alustav äärekaitsja Will Clarke ... Nimekiri on pikk.

Seni, kuni me neile küsimustele vastuseid ei tea, loodame, et Johnsoni naasmisega sai Hunt sai tagasi väga hea õpetaja, kellega koos mängimine viib temagi oskused uuele tasemele. Loodetavasti praegu Hunt kõigele sellele liialt aga ei mõtle, sest vähem kui kolme nädala pärast ootab teda ees pulmapidu!