LUSTAKAS: Lewis Hamilton muheles pärast Austraalia GP poodiumil Arnold Schwarzeneggeriga. Tiitlikaitsja sai kasutada ka austerlase legendaarset lööklauset «I’ll be back!» (ingl k «Ma tulen tagasi!» – toim).Foto: Reuters/Scanpix
Vormel 1
16. märts 2015, 07:00

Kas vormel 1 maailmameister selgus juba Austraalias? (2)

Olenevalt Saksa GP saatusest koosneb tänavune vormel 1 hooaeg kas 19 või 20 etapist. Ometi võib juba pärast aasta avavõistlust Austraalias väita, et Lewis Hamiltoni tiitlikaitsmise nurjavad vaid kõrgemad jõud.

Mullu Mercedese roolis võetud MM-tiitliga kahekordseks maailmameistriks kroonitud Hamiltoni ülemvõim oli Melbourne’is ilmne: kui reedestel vabatreeningutel jäi ta kümnendiku meeskonnakaaslasele Nico Rosbergile alla, siis nädalavahetusel kontrollis ta sündmusi täielikult. Kvalifikatsioonivõit kuulus britile kuue sekundikümnendikuga, võistlussõidus ei loovutanud ta esikohta kordagi. Iga kord, kui Rosberg poolteise sekundi kaugusele suutis hiilida, vastas tiitlikaitsja kohe kiireima ringiga.

Mercedeste kiirusedu teiste meeskondade ees on pool sekundit ringile ja seega on ainus Hamiltoni potentsiaalne ohustaja meeskonnakaaslane. Rosberg kinnitas finišipoodiumil, et tema andis endast maksimumi. Hamilton säras aga kui kevadine päike ja lõõpis teda küsitlenud Arnold Schwarzeneggeriga: "Ma arvasin, et sa oled pikem!" Pingevabaduse põhjus oli ilmne: terve sõidu tundus, et Hamiltonil oleks salvest võtta olnud veel kiiremgi käik, ent tal polnud seda vaja. Kui britti ei taba tehnilised viperused, ähvardab sama stsenaarium korduda terve hooaja vältel.

Kolmanda koha sai Sebastian Vettel, kes pääses Felipe Massast mööda boksipeatusega. "Tänase näite põhjal võib väita, et iga tänavune sõit on vaid kahe mehe võistlus," sõnas Ferrari piloot, et kellelgi pole võimalust Mercedestele vastu saada. "Probleem on selles, et nende vahe teistega on lihtsalt nii suur. Lõpuks on meil kolm erinevat võistlustaset ja see pole F1 jaoks tervislik," ei saanud neli aastat järjest MM-tiitli võitnud Vettel aru oma sõnade irooniast.

Aga tõsi ta on, et eilne sõit oli igav. Valtteri Bottas ei saanud valutava selja tõttu startida, teel stardirivvi ütlesid üles Kevin Magnusseni McLaren ja Daniil Kvjati Red Bull ning avaringil katkestasid mõlemad Lotused – Pastor Maldonado Kimi Räikköneni süül tehtud avarii tõttu ja Romain Grosjeani peatas tehnikarike. Lõpuks oli terve võidukihutamise peale vaid üks paeluv duell, kui Jenson Button suutis ränkaeglase McLaren-Hondaga mitu ringi selja taga hoida Sergio Perezi Force Indiat ning see võitlus käis viimasele kohale! Lõpuks oligi Button 11. lõpetajast ainus, kes MM-punkte kirja ei saanud.

Austraalia GP

1. Lewis Hamilton 1:31.54,067

2. Nico Rosberg +1,36

3. Sebastian Vettel +34,523

4. Felipe Massa +38,196

5. Felipe Nasr +1.35,149

6. Daniel Ricciardo +1 ring

Sõitjad

1. Hamilton 25

2. Rosberg 18

3. Vettel 15

4. Massa 12

5. Nasr 10

6. Ricciardo8

Meeskonnad

1. Mercedes43

2. Ferrari15

3. Sauber14

4. Williams12

5. Red Bull8

6. Force India7